nie ma potrzeby mieć pracownika socjalnego, ta praca jest przypisana do wychowawcy. tylko albo organ prowadzący chce uciąć i poczyta albo wasza interpretacja. powodzenia mi redukują 1,5 etatu od 01.2014r
Buachachachacha!!!! Czyli najpierw wychowawcy zwiększyli czas pracy w grupie, bo część pracy poza godzinami \"dydaktycznymi\" miał przejąc pracownik socjalny. Teraz znowu przypisują tę pracę wychowawcy. Czyli powrót do tego co było przed przyjmowaniem pracowników socjalnych do domów dziecka, tylko teraz wychowawca ma ją wykonać najlepiej po 40 godzinach pracy czyli za darmo .
Zwiększyli czas pracy wychowawcy żeby pracował z dziećmi i zabrali etap opiekuna nocnego. I w sumie wychowawca KP pracuje mniej z dziećmi niż wcześniej pracowała wychowawca na KN. Niestety porażka za porażką.
Mój dyrektor ciągle powtarza, że nigdzie nie jest napisane, że pracownik socjalny jest obowiązkowy w domu dziecka.
Ja mam cząstkowy etat socjalnego. Na grafiku pojawiam się jako socjalny wtedy gdy trzeba zrobić wywiad lub odwiedzić rodzinę.
Witam,
mozliwość a nie nakaz zatrudniania pracownika socjalnego w placówce op - wych jest zawarty w ustawie o pieczy.... art.98, ust.1, pkt. 6 - mowa o osobach, które mogą pracować z dzieckiem w palcówkach op - wych.
W projekcie ustawy nie było tam pracownika socjalnego - pochwalę się - w czasie prac nad ustawą w Sejmie udało nam (kilkanaście osób z placówek z kraju) sie przywrócić prac. socj. w placówkach.
Pozdr.