PROBLEM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 paź 2015, 16:05

PCW pisze: Fantomas pisze:
Myślę że niewielu jest w stanie wyliczyć dochody brutto po odjęciu kosztów uzyskania i składek ZUS. A ty umiesz?

Troszkę umiem. Gdy trzeba, to umiem też troszkę więcej, mimo to daję wykazać się innym, ale nie za wszelką cenę. ;)
Tak? to wylicz mi jaki dochód zgodnie z naszą ustawą powinniśmy przyjąć jeżeli człowiek pracuje na umowę o pracę i mówi że w jednym miesiącu zarobił 1500 w drugim 1300 a w trzecim 2000 na rękę i nie chce donieść zaświadczenia. Czekam na wyliczenia z ciekawością.
Fantomas

Napisano: 13 paź 2015, 16:32

oczywiście możemy sami wyliczyć dochód do dodatku jeżeli pracuje na miejscu to bez problemu koszty uzyskania przychodu są stałe 111,25 a składka emerytal- rento. -chorobowa to 13,71 % od brutta i jeżeli masz na zaświadczeniu kwotę brutto to np brutto 2000- składki 13,71 %274,20 i koszty 111,25 dochód do dodatku to kwota 1614,55
i u nas nie ma czegoś takiego że nie chce donieść zaświadczenia po prostu nie przyjmujemy bez zaświadczeń informujemy że jeżeli sprawdzimy i będzie różnica w dochodach to będzie zwracał dodatek w podwójnej wysokości
oczywiście są czasem ciężkie przypadki ale to sporadycznie że przyjmujemy oświadczenie ale to później sami sprawdzamy czy to telefonicznie czy zobowiązujemy wnioskodawcę do dostarczenia zaświadczenia
zek1

Napisano: 13 paź 2015, 21:39

No dobrze, ale czy zdarzyło się kogoś przyłapać na kłamstwie? Nie? To zastanówmy się nad celowością niektórych utrudnień.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2015, 8:45

Zek1 napisałem od kwoty na rękę (netto). Brutto to przeważnie nie wiedzą bo zależy od nadgodzin itp.
zek1 pisze:u nas nie ma czegoś takiego że nie chce donieść zaświadczenia po prostu nie przyjmujemy bez zaświadczeń

To już ciebie nie rozumiem. Właśnie cały czas piszę o tym że tak ja robię.
PCW tu nie chodzi o przyłapanie na kłamstwie. Tu chodzi o to że jak ktoś pracuje na umowę a mówi że zarobił jakąś kwotę to jest to kwota na rękę (netto) i wtedy jeżeli byś tą kwotę wziął do dochodu to robisz niezgodnie z naszą ustawą. Chyba rozróżniasz "praca dorywcza" a "praca na umowę". Świadomie zaniżasz dochody ludzi i przez to dajesz wyższe dodatki a to nic innego jak łamanie prawa i naciąganie urzędu na koszty. Równie dobrze możesz zwiększać czynsz, dopisać zero i wtedy jeszcze większe dodatki będziesz dawał ale to nie jest forum uczące jak oszukiwać i kraść więc nie będę już więcej wypowiadał się w tym temacie. Każdy jest dorosły i bierze odpowiedzialność za swoje czyny.
Pozdrawiam
Fantomas

Napisano: 14 paź 2015, 11:04

są przypadki że jak nie chce donieść zaświadczenia a pracuje na umowę to prosimy o pasek czy rachunek jeżeli takowe dostają i z tego wyliczamy im dochód
zek1

Napisano: 14 paź 2015, 20:50

Fantomas pisze:PCW tu ... chodzi o to że jak ktoś pracuje na umowę a mówi że zarobił ...
Kolego/koleżanko. Proszę nie przypisywać mi cudzych tez i poglądów. Ja cały czas omawiam zupełnie inne okoliczności, z pierwszego postu, a mianowicie sytuację, w której ktoś wyjaśnia (oświadcza), że NIE ZAROBIŁ i jednocześnie to wyjaśnienie jest WIARYGODNE. Skoro wiarygodne, to nie widzę potrzeby robienia wstrętów. Kto chce, ten przytaknie lub przystanie na to. Jeśli jednak kto wybiera odmienny styl pracy, to próżne dalsze dyskutowanie.

Dziękuję za pozdrowienia. ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem