problem - KŚT środków trwałych - Księgowość

Strona 6 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 09 maja 2019, 11:55

W paragrafie 605 klasyfikuje się wydatki inwestycyjne, do których należą m.in. wydatki ponoszone na:
- przygotowanie do realizacji inwestycji – w tym koszty opracowania studiów, operatów i dokumentacji projektowej, ekspertyz, pomiarów geodezyjnych i prac geologicznych, zakupu i przygotowania pod budowę gruntów,
- budowę i zakup obiektów budowlanych, wraz z usługami towarzyszącymi (np. nadzór inwestorski czy autorski), oraz pierwsze wyposażenie,
- zakup lub wytworzenie we własnym zakresie środków trwałych, a także ich transport, montaż i inne koszty pozwalające na przystosowanie ich do używania,
- ulepszenie środków trwałych.

U mnie w tym paragrafie ujmowałam wydatki m.in na budowę Orlika, budowę wodociągów i kanalizacji itp. Były to milionowe inwestycje i trudno byłoby mi ująć je na 013 i amortyzować jednorazowo. Ja wiem że w tym momencie piszę o wydatkach gminy a nie OPS ale klasyfikacja budżetowa i zasady ujmowania wydatków majtkowych są takie same.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 09 maja 2019, 14:40

MF słusznie wyjaśnia, że zgodnie z opisem pod paragrafem 614 w paragrafie 605 klasyfikuje się wydatki majątkowe na nabycie środków trwałych, które są amortyzowane jednorazowo.

Ujmuje się je na koncie 013 bo tam księguje się środki trwałe amortyzowane jednorazowo.

Ich wartość może być do kwoty 10tys, gdyż te powyżej 10tys. amortyzuje się planowo i ujmuje na kocie 011.

Pozdrawiam
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 6 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem