Piotrek. Organ ma dokument z którego jednoznacznie wynika, że ma uprawnienia do jakiego miesiąca a ty sugerujesz, że powinna przyznać do końca okresu zasiłkowego, chociaż organ wie że na dzień wydania decyzji świadczenia na dalsze miesiące nie przysługują. Gratuluję.
Art. 5 ust. 3 jest napisane, że w przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym ROKU KALENDARZOWYM (a nie w kolejnym okresie zasiłkowym) zasiłek rodzinny nie przysługuje. Rok kalendarzowy to np. 1 stycznia 2013 do 31 grudnia 2013. Z tego wynika, że jeżeli osoba miała przyznany zasił. w 2013 r. z przekroczenia a w styczniu 2014 składa nowy wniosek i ma przekroczenie to nie przysługuje świadczenie bo to jest już kolejny rok kalendarzowy , nie mylić z kolejnym okresem zasiłkowym
ustalasz to nie znaczy przyznajesz:) ustalasz ze ma prawo np do grudnia i ze nia ma prawa od stycznia:)
a - jesli rodzina w poprzednim okresie zasilkowym otrzymywala swiadczenia rodzinne bez przekroczenia to w biezacym okresie moze otrzymywac z przekroczeniem przez caly okres, obojetnie ile razy ustalalabys w tym okresie prawo do swiadczen
no to ja robię inaczej do kiedy wiem ze jest wązny dokument jak mogłabym przyznac do konca okresu jak wiem ze np w styczniu tej pani bez wąznego orzeczenia dochó przekracza bez sensu dla mnie jest wtedy wszczęcia robic i uchylenia no ale każdy robi jak mu wygodniej
z tym przyznawaniem do konca okresu zasiłkowego to ja bym tak nie robiła trzeba pilnować a jak tu czasem \"wyłapać\" ze komuś sie nie należy bo np w programie jak pryzznasz do konca okresu zasiłkowego tak wypłatyy idą
jak najbardziej trzeba przyznać to jest cały czas przekroczenie w tym samym roku bazowym 2012, tak uważa nasz prawnik tak też mówił Mazurkiewicz an szkolenia