przemoc ojca wobec 17-letniego syna - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 sie 2014, 9:33

Podczas wywiadu matka zgłosiła mi, że kilka dni wcześniej miała miejsce w jej domu interwencja policji, gdyż jej mąż będąc pod wpływem alkoholu, dusił ich 17-letniego syna. Dzisiaj przychodzi dzielnicowy z notatką, z której wynika ty;lko, że ktoś zgłosił, że obydwoje rodzice są pod wpływem alkoholu i mają pod opieką troje małoletnich dzieci. Może do przemocy doszło póżniej... Ale co w tej sytuacji? Część A powinnam założyć z osobą zgłaszającą, to wiem, ale czy z dzieckiem - 17 letnim też zakładam NK (ofiara), czy wzywam je na grupę roboczą?
izap

Napisano: 06 sie 2014, 9:52

Przeczytaj uważnie Rozporządzenie, które jest krótkie .Tam jest odpowiedź.
t.franek

Napisano: 06 sie 2014, 11:55

Przeczytałam rozporządzenie i w dalszym ciągu pewnej kwestii nie rozumiem. Dziecka nie zaprasza się na grupę roboczą, to wyczytałam, ale nie mogę nigdzie znaleźć zapisu, czy z dzieckiem zakłada się część A i C? Proszę niech ktoś, kto miał taki przypadek mi pomoże.
izap

Napisano: 06 sie 2014, 13:40

izap

w sytuacji gdy dziecko jest krzywdzone przez jednego z rodziców procedurę NK uruchamiasz w obecności drugiego opiekuna w tym przypadku mówimy o matce dziecka.
W NK cz. A ust.I - wpisujesz dane DZIECKA ( nie ma co kombinować) w ust. II pkt 2 dane matki a w pkt 1 także dziecko ( jako zgłaszający ).
Część C wypełniasz również w obecności matki i dziecka.
Grupa Robocza oczywiście odpada z udziałem dziecka. Zalecam natomiast aby przy rozmowie ( z udziałem dziecka -w miarę możliwości był psycholog)

ps. Ale się zastanów z dzielnicowym czy zakładać NK na jednego z rodziców ? Prawdopodobnie chleją obydwoje - a to kwalifikuje się do sądu r-o. Można lżej póki co sprawę potraktować ( w zależności od stanu faktycznego ) ..przeprowadzić rozmowę ostrzegawczo- dyscyplinującą i dać np. asystenta do monitoringu.
Tak czy siak zareagować na notę od dzielnicowego musisz!!!
emilka14

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x