otrzymałam pismo z policji o interwencji w związku z przemocą w rodzinie zrobiłam wywiad rozmawiałam ze sprawcą przemocy, który jest uzależniony od alkoholu z obserwacji rodziny wynika, że żona prowokuje męża kupuje mu alkohol zostawiła syna i się wyprowadziła nie jest znane miejsce pobytu w mojej opinii nie występuje potrzeba zabezpieczenia pieczy małoletniego syna który potwierdza zachowanie matki po konsultacjach z policja ustaliłam że należy zakończyć procedurę czy powinnam powiadomić prokuratora zgodnie z zapisem w ustawie o przeciwdziałaniu przemocy art.12.1 osoby, które w związku z wykonywaniem swoich obowiązków powzięły podejrzenie o popełnieniu ściganego z urzędu przestępstwa z użyciem przemocy niezwłocznie zawiadamiają o tym Policję lub prokuratora
coś mi tu nie pasuje. Policja chce zakończyć NK, co pozwala sądzić, że ,,ustały znamiona przemocy\'\'. To po co w tym momencie chcesz kierować pismo do prokuratury? Zgodnie ze swoimi kompetencjami, monitoruj sytuację w rodzinie i jeżeli zacznie się coś dziać niepokojącego, to wtedy zadziałasz.
uzależniony nie jest biedny a zona do miłych osób nie należny ale nie w tym rzecz małoletnie dziecko jest w tej chwili pod opieką ojca ale mam zamiar złożyć wniosek do sądu o zabezpieczenie pieczy do czasu ukończenia 18 r. ż tylko zastanawiam się czy w przypadku gdy dostaje wiadomość o wystąpieniu przemocy a z obserwacji rodziny wiem że oboje są odpowiedzialni za takie zachowania to czy powinnam zawiadamiać prokuratora a jeżeli nie zrobić jakaś notkę wyjaśniającą odstąpienie od procedury