Przyjęcie dziecka do placówki
Przyjęcie dziecka do placówki
Czy placówka opiekuńczo wychowawcza typu socjalizacyjnego przyjmuje dzieci przywiezione przez policję? ( chodzi o nowe przepisy. przepisy mówiące cokolwiek o takiej sytuacji dotyczą placówek interwencyjnych art 103 ustawy o pieczy.)
Obecnie to rozumiem że do placówki socjalizacyjnej są przyjmowane dzieci tylko na podstawie skierowania i zgody dyrektora.
Co z ustawą o przemocy - czy wtedy przyjmujemy ?
Obecnie to rozumiem że do placówki socjalizacyjnej są przyjmowane dzieci tylko na podstawie skierowania i zgody dyrektora.
Co z ustawą o przemocy - czy wtedy przyjmujemy ?
Re: Przyjęcie dziecka do placówki
wygląda mi na to, ze od policji i wogole bez skierowania (np. od pracownika socjalnego - ze środowiska przemocowego np.) będzie mozna przyjąc wg nowych zasad tylko do placówki typu interwencyjnego - przepisy nie mówią o tym, żeby jakiś inny wypadek był możliwy
Wypowiedzcie się proszę jak uważacie.
Ponadto mam pytanie czy po przyjęciu dziecka do placówki socjalizacyjnej informujecie jakiekolwiek instytucje i czy znaleźliście jakąś podstawę.
Ponadto mam pytanie czy po przyjęciu dziecka do placówki socjalizacyjnej informujecie jakiekolwiek instytucje i czy znaleźliście jakąś podstawę.
W mojej ocenie każde dziecko do 13 roku życia niezlaęznie kto je doprowadził powinno być przyjete a następnie wprowadzoana cała procedura. Informacja sądu, pcpr itp. No oczywiście placówka powinna szukać dla dziecka rodziny zastepczej. Pozdarawiam
do marcin - a na jakiej podstwie prawnej masz opartą taką ocenę?? i czy chodzi ci o przyjęcie do placówki socjalizacyjnej??? ja myslę tak samo, ale to jest tylko moje myślenie osobiste - ludzkie - a chciałabym zebys powołał na to jakiś przepis, jesli masz bo ja nie moge w tych nowych nic znaleźć w tym temacie
do ale jaja - ja po przyjęciu informuje tylko pcpr
do ale jaja - ja po przyjęciu informuje tylko pcpr
Mnie zależy na ustaleniu jakie przepisy obowiązują i jak je rozumieć. Wszyscy mamy nawyki a teraz trzeba się zastanowić.
art. 35 ustawy mówi o tym, że umieszczenie dziecka w pieczy nastepuje na podstawie orzeczenia sądu - wyjatkiem są tu tylko:
1) pilna konieczność, na wniosek rodziców umieszczenie w rodzinnej pieczy zastępczej na podstawie umowy
2)art. 58 - umieszczenie w rodzinnym pogotowiu,
3)art. 103 ust.2 - umieszczenie w placówce opikuńczo - wych. typu interwencyjnego
1) pilna konieczność, na wniosek rodziców umieszczenie w rodzinnej pieczy zastępczej na podstawie umowy
2)art. 58 - umieszczenie w rodzinnym pogotowiu,
3)art. 103 ust.2 - umieszczenie w placówce opikuńczo - wych. typu interwencyjnego
Czy my mamy opierać się w pracy na nowej Ustawie z czerwca? Usłyszałam z Urzędu Wojewódzkiego, że tą Ustawę mamy sobie odłożyć bo przez rok mamy opierać się na dotychczasowych przepisach. Jak to jest u Was ?
stare placowki przez rok 2012 na starych zasadach
Oprócz Przyjęcie dziecka do placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Wiem z jakich powodów jest jak jest.
wspólne gosp.domowe
Postulaty do rządu
wychowanek na ucieczce
Wychowanek POW idzie do MOW
pracownik socjalny w pow a kontrola zarządcza
Bójka policjantów w domu dziecka w Lęborku
Wywiad z Polkowskim
Placówki niepubliczne
POSTULATY DO RZĄDU
RUSZCZIE DYREKTORÓW
Chylę czoła przed wychowawcami.
dodatek dla pracowników socjalnych
co po tym jak już ktoś dojdzie do wniosku, ze placówka jest zbędna????
odpłatność za pobyt dziecka
umieszczenie dziecka w DPS