Przypis należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu - Księgowość

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 31 sty 2019, 16:07

TWoj pisze:...szaleństwo bdmb jest w tym co piszesz.

Gminie się należy 100% a zatem ma ująć całość 221/720...a potem całość wpałca na organ i tam dzieli te 100% na część należną BP i jej samej. A tego podziału dokonuje się w księgach oraganu na koncie 222 i 224. Od lata obowiązują takie zasady.

Opracował je Minister Finansów.

Czy bdmb to Minister Finansów ?.....wątpię...
Panie Tomku, ale Pan bdmb właśnie tak napisał, że 100% na konto UG. Ten Pan pokazał jak zaksięgować to w OPS jako przypis z podziałem na 60% i 40%.czyli 221/720 i przy okazji napisał jak powinien to zaksięgować organ.
Przestańcie się obrażać. Czasami piszecie o tym samym to samo, ale w inny sposób. Ja to widzę właśnie w tym przypadku. Jesteście wobec siebie wrogo nastawieni i już z góry jesteście na anty. Czasami robicie obydwoje w pisowni błąd, ale ja wiem co autor ma na myśli i się nie czepiam. Chcę pozyskać wiedzę ze zrozumieniem i na tym mi zależy. NOOO! :P
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 31 sty 2019, 16:37

...ten bdmb od początku w swoich programach miał błędne ksiegowania. Księgował tak jakby to był VAT. I faktycznie były rakie przepisy obowiązujące do 2010 roku. Ale od 2011 zostały zmienione a Pani z MF, która je napisała została odsunięta od tworzenia planów kont.

No ile to jest 60 razy zero???

Ile gmina jest winna BP jak komornik nic nie pobierze od dłużnika???
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2019, 17:09

TWoj pisze:...ten bdmb od początku w swoich programach miał błędne ksiegowania. Księgował tak jakby to był VAT. I faktycznie były rakie przepisy obowiązujące do 2010 roku. Ale od 2011 zostały zmienione a Pani z MF, która je napisała została odsunięta od tworzenia planów kont.

No ile to jest 60 razy zero???

Ile gmina jest winna BP jak komornik nic nie pobierze od dłużnika???
Już kilka razy czytałam te pytanie zadane z Pana strony w kilku innych postach. Nie czytałam uważnie wszystkich postów, ale te pytanie zapamiętałam.
Zadał Pan je mnie. Znam Pana odpowiedź 60%x 0=0. Tylko nie do końca rozumiałam dlaczego Pan takie pytanie zadaje tyle razy.
Jestem tu od niedawna (na tym portalu), taka świeża krew i otwarte oko.
Pan wymaga, aby uczeń był mądry jak nauczyciel, lub od niego może i mądrzejszy.
Tak się nie da.
Czytałam o Panu informacje. Ja pracuję od kwietnia w OPS, to wielka, szalona różnica między nami. Ale daję radę , bo chcę.
Obaj piszecie z punktu widzenia wykładowcy. Dla Was to jest pikuś, dla nas jest potrzebny czas, cierpliwość oraz jasne tłumaczenie....

Podam przykład. Mój staż w księgowości (sektor prywatny) to 25 lat i 10 Budżet.
Na szkoleniu w Gdańsku usłyszałam rozmowę na temat podpisywania sprawozdań. I co? Czego nie zauważyłam przez 35 lat pracy ? A no nie widziałam różnicy między z/u, a w/z. Taki szczególik, no nie? Ale jak istotny. Zdarza się, jasne. Mam nadzieję,że to Pan zrozumie między wierszami dlaczego tak piszę.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 01 lut 2019, 10:06

...jak dłużnik nic nie ściągnie od dłużnika to ile gmina jest winna wojewodzie?
...jak wystawię fakturę vat to ile gmina jest winna KAS z tytułu VAT należny?

Oba te przypadki bdmb, RIO i inni wykładowcy księgują/księgowali tak samo metodą nalezności jako zobowiązania czyli na 225 jak nie było zapłaty to było saldo zobowiązań.

I to był błąd , który usuneło MF likwidując przepis o księgowaniu należności jako zobowiązań.

A wiesz dlaczego??????????????????????
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 11:32

BDMB pisze: Ujmowanie należności na 221 oznacza, że należności FA-DA są aktywami których właścicielem jest gmina i jeżeli dana należność nie zostanie zapłacona do końca roku to 60% tej należności +odsetki zostanie wykazana w bilansie jako majątek własny gminy (został wykreowany dodatkowy majątek własny gminy).
Chciałbym sprostować powyższy fragment mojej wypowiedzi, powinno być:

Ujmowanie należności na 221 dekretem 221/720 100% oznacza, że należności FA-DA są aktywami których właścicielem jest gmina i jeżeli dana należność nie zostanie zapłacona do końca roku to 60% tej należności +odsetki zostanie wykazana w bilansie jako majątek własny gminy (został wykreowany dodatkowy majątek własny gminy co powoduje, że księgi rachunkowe należy uznać za nierzetelne).

Nierzetelność obserwujemy tu na każdym kroku. Nierzetelnością jest również wmawianie niewprawionym czytelnikom tego forum, że konto 222 - mające w nazwie "rozliczanie dochodów budżetowych" służy do rozliczania dochodów gminy jak równie dochodów z zadań zleconych ponieważ to są dochody budżetowe. Pomijany jest fakt, że w opisie tego konta jest mowa o przelewaniu dochodów do budżetu - co oznacza w świetle przepisów Art.11 UoFP przelewanie dochodów do budżetu gminy i dalej, że konto 222 służy do rozliczania tylko dochodów gminy.

Podsumowując metodę ujmowania pobranych dochodów od FA-DA dekretem 221/720 100% - należy stwierdzić, że jej stosowanie spowoduje, że księgi rachunkowe w OPS jak i w ORGANIE zostaną uznane za nierzetelne. Twierdzenie, że jest inaczej bez podania sensownego uzasadnienia merytorycznego przypomina to co obserwujemy w ruchu antyszczepionkowym. Nic ich nie przekona.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 11:56

...a przez kogo niby zostana uznane za nierzetelne jeśli księgowanie odbywa się zgodnie z komunikatem MF https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_

i przepisami RMRIF. Przez bdmb chyba tylko :roll: :lol: :lol: :lol:

Cała należność ma być na 720, cała kwota pobrana wpłacona do budżetu, na budżecie ma być rozliczenie na 224 części należnej JST i BP. Po to jest odrębna księgowość jednostki z wynikiem finansowym i odrębna organu z wynikiem wykonania budżetu. Po to też w definicji sprawozdania finansowego jest bilans budżetu oprób bilansów jednostek itd..

Tak póki co zorganizowana jest rachunkowość budżetowa.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 12:00

...jak dłużnik nic nie ściągnie od dłużnika to ile gmina jest winna wojewodzie?
...jak wystawię fakturę vat to ile gmina jest winna KAS z tytułu VAT należny?

Oba te przypadki bdmb, RIO i inni wykładowcy księgują/księgowali tak samo metodą nalezności jako zobowiązania czyli na 225 jak nie było zapłaty to było saldo zobowiązań.

I to był błąd , który usuneło MF likwidując przepis o księgowaniu należności jako zobowiązań.

Nie ma tego przepisu od 2011 roku. A zatem ci co mają program bdmb mają nierzetelne ksiegi :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 13:39

Cała należność - 100 % - ma być po stronie dochodowej a po stronie wydatkowej mogę przyjąć tylko 40 % - cos mi tu nie pasuje. Wychodzi nadwyżka budżetowa teoretycznie ponieważ faktycznie nie ma pieniędzy = 60% odprowadzam do BP i nie jest to mój wydatek.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 01 lut 2019, 14:43

Jak na razie o tym czy księgi rachunkowe uznaje się za rzetelne decydują przepisy prawne a nie nieudolnie sporządzony i niepodpisany komunikat na stronie MF.

Wg. Art.24 ust. 2 UoR Księgi rachunkowe uznaje się za rzetelne, jeżeli dokonane w nich zapisy odzwierciedlają stan rzeczywisty.

Jeżeli przypis należności FA-DA ma postać: 221/720 100% to treść ekonomiczna tego zapisu oznacza, że 100 % tych należności jest przychodem i dochodem gminy.

Gmina wraz ze swoimi jednostkami prowadząc księgi rachunkowe ma obowiązek rzetelnie i jasno przedstawiać swoją sytuację majątkową i finansową oraz wynik finansowy.

Przykładowo:
OPS dokona przypisu 100% należności 221/720 500 zł
i należność do końca roku nie zostanie zapłacona to wynik finansowy w OPS zostanie zawyżony o 60% tej kwoty czyli 300 zł + odsetki. Oznacza to, że wartość majątku którego właścicielem jest gmina nie odzwierciedla stanu rzeczywistego, gdyż faktycznym właścicielem należności w kwocie 300 zł jet Skarb Państwa.

Środki pieniężne pobrane jako dochody i przekazane do budżetu mogą z tego budżetu być rozchodowane jako wydatki lub rozchody finansowe. Czyli środki należne BP powinny być wydatkiem gminy a nie są.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 15:28

BDMB pisze:Jak na razie o tym czy księgi rachunkowe uznaje się za rzetelne decydują przepisy prawne a nie nieudolnie sporządzony i niepodpisany komunikat na stronie MF.

Wg. Art.24 ust. 2 UoR Księgi rachunkowe uznaje się za rzetelne, jeżeli dokonane w nich zapisy odzwierciedlają stan rzeczywisty.

Jeżeli przypis należności FA-DA ma postać: 221/720 100% to treść ekonomiczna tego zapisu oznacza, że 100 % tych należności jest przychodem i dochodem gminy.

Gmina wraz ze swoimi jednostkami prowadząc księgi rachunkowe ma obowiązek rzetelnie i jasno przedstawiać swoją sytuację majątkową i finansową oraz wynik finansowy.

Przykładowo:
OPS dokona przypisu 100% należności 221/720 500 zł
i należność do końca roku nie zostanie zapłacona to wynik finansowy w OPS zostanie zawyżony o 60% tej kwoty czyli 300 zł + odsetki. Oznacza to, że wartość majątku którego właścicielem jest gmina nie odzwierciedla stanu rzeczywistego, gdyż faktycznym właścicielem należności w kwocie 300 zł jet Skarb Państwa.

Środki pieniężne pobrane jako dochody i przekazane do budżetu mogą z tego budżetu być rozchodowane jako wydatki lub rozchody finansowe. Czyli środki należne BP powinny być wydatkiem gminy a nie są.

100 procent jest przychodem ale dochodem jest 40 procent.

Po to od lat jest podział na ksiegi organu i jednostki.

Inaczej ujmuje się VAT, ze względu na UOR.

GDZIE MASZ NIEDOUKU JEDEN ZAPIS W UOR, ŻE ZADANIA ZLECONE NIE WCHODZĄ NA WYNIK FINANSOWY?

TO MF USTALA ZASADY USTALANIA WYNIKU FINANSOWEGO I WYNIKU WYKONANIA BUDŻETU ABY ZAPEWNIĆ PORÓWNYWALNOŚĆ DANYCH I ICH RZETELNOŚĆ.

A ZLECONE INACZEJ UJMUJE SIĘ NIŻ VAT, ZE WZGLĘDU NA MAGICZNĄ SZTUKĘ MNOŻENIA PRZEZ ZERO :lol: :lol: :lol: :lol:

Poninformuję MF o opinii pracownika technicznego politechniki na ich temat jaką napisał bdmb, jak wiadomo specjalista od ....no właśnie od czego?
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x