proszę powiedzcie jak u was wygląda współpraca z księgowością co dajecie do księgowości żeby ona mogła zrobić ewentualne przypisy i odpisy, jestem nowa i mało znam temat
a możesz mi powiedzieć dokładnie z czego bierzesz dane do tych przypisów, bo nie wiem czy mam sie skupic na decyzjach wierzycielek czy decyzji dłuznikow alim. pomóz prosze. Nie wiem od czego mam zacząć
Przypis po każdej wypłacie, odpis przy zgonach i nienależnie pobranych świadczeniach i umorzeniach
Do tego na koniec roku odpisy aktualizujące czyli podział na rokujących i nierokującach dłużników
na koniec każdego kwartału generuje z programu zadłużenie dłużników, odsetki od niespłaconych zaległości / przypisy i odpisy/ księgowa dostaje gotowce i tylko sprawdza
Tak jak Agnieszka.
Na koniec miesiąca robię zestawienie z wypłaconych świadczeń. Zobacz może masz to w programie i on ci sam to zrobi: PRZYPIS NALEŻNOŚCI. Podział na 20% naszej gminy, 20% innej gminy, 60% BP i na koniec każdego kwartału odsetki.
Odpisy umorzenia, zgony, NP - pismo po uprawomocnieniu się decyzji z informacją czego dotyczy i też z podziałem 20%W, 20%D, 60% BP i odsetki.