Reprymenda dla gmin - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 19 maja 2016, 8:49

jest rozwod. dziecko zostaje przy matce..

matka nie sklada bo przekracza kryterium.

ojciec sklada wiec wniosek bo bezrobotny..bez wyroku sadu bym mu przyznał..bo skad miałbym wiedziec, ze dziecko jet przy matce a mu zabrano prawa rodzicielskie.../potem nienalezne bym sie bawił tylko/
Gość

Napisano: 19 maja 2016, 8:52

z oświadczeń we wniosku masz wiedzę, a jak nakłamie to niestety trzeba się bawić z NP
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 maja 2016, 9:04

to po co napisali w rozporzadzeniu ze do wniosku dołacza sie wyrok rozwodowy ?
Gość

Napisano: 19 maja 2016, 9:24

w kwestii stanu cywilnego
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 maja 2016, 9:52

Tom. pisze:w kwestii stanu cywilnego
stan cywilny

wnioskodawca wpisuje we wniosku i bierze za to odpowiedzalność...

wiec nie po to to wpisali do rozporzadzenia
Gość

Napisano: 19 maja 2016, 10:03

po to właśnie ;)
w kwestii osób samotnie wychowujących dziecko ustawodawca wymyślił sobie dodatkowe potwierdzenie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 maja 2016, 10:16

no ale nie tylko samotne tam wpisal

ale i osoby rozwiedzione i w separacji...
Gość

Napisano: 19 maja 2016, 10:23

tylko ;)
"w przypadku osoby samotnie wychowujacej" odnosi się do całego punktu 4 i wynika z definicji osoby samotnie wychowującej - rozwiedziony, separowany, wdowiec
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 maja 2016, 13:17

Ja mówię do petentów tak (ci którzy nie mają rodzinnego bo ci co mają to koleżanka co roku bierze od nich wszelkie dokumenty odnośnie dochodu): jeśli chcą mieć szybko i sprawnie wydaną decyzję to niech mi dostarczą zaświadczenie z US o dochodzie oraz info z ZUS jakie były składki zdrowotne. 3/4 ludzi przyniosła :D .

Prawo prawem ale absolutnie nie rozumiem podejścia władzy, że klient ma tylko sobie wypełnić wniosek i cześć, żadnego zaangażowania odnośnie kompletowania dokumentów. Za frajer 500zł chcą dostać to niech też trochę się pofatygują abym ja też miał lżej.
voodoo

Napisano: 19 maja 2016, 13:28

voodoo pisze:Ja mówię do petentów tak (ci którzy nie mają rodzinnego bo ci co mają to koleżanka co roku bierze od nich wszelkie dokumenty odnośnie dochodu): jeśli chcą mieć szybko i sprawnie wydaną decyzję to niech mi dostarczą zaświadczenie z US o dochodzie oraz info z ZUS jakie były składki zdrowotne. 3/4 ludzi przyniosła :D .

Prawo prawem ale absolutnie nie rozumiem podejścia władzy, że klient ma tylko sobie wypełnić wniosek i cześć, żadnego zaangażowania odnośnie kompletowania dokumentów. Za frajer 500zł chcą dostać to niech też trochę się pofatygują abym ja też miał lżej.
Łajza jesteś, nie urzędnik. Administracja jest dla obywatela. Należy szukać okazji, by procedury upraszczać. Skoro stworzono za grube pieniądze system, który umożliwia pozyskanie danych bez potrzeby angażowania obywatela, TO TAK NALEŻY CZYNIĆ. Nie wspomnę o tym, że w kwietniu postawiłeś w niezręcznej sytuacji US, które akurat w kwietniu mają co robić.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem