Reprymenda dla gmin - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 18 maja 2016, 17:05

Na końcu posta odpowiedziałaś sobie sama dlaczego tak jest :lol:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 18 maja 2016, 17:48

Tak czy siak heiland zamiast się wyśmiewać, mógłbyś pomóc.
e-ka

Napisano: 18 maja 2016, 19:56

to co sprawdzasz w rejestrze pesel w takim razie ? jakie dane pozyskujesz ?
stan cywilny to jedna z pozycji która wyskakuje po sprawdzeniu osoby, nie widzicie tego ?
kasia22

Napisano: 18 maja 2016, 22:45

No właśnie nie widzimy tego. Jeśli ktoś z was pracuje na Izydzie, to powiedzcie mi proszę jak sprawdzacie ten stan cywilny. W rejestrze PESEL tylko można sprawdzić czy osoba wpisała poprawne pesele, natomiast nie ma opcji zweryfikowania stanu cywilnego.
e-ka

Napisano: 18 maja 2016, 23:02

w Izydzie Zapytania> PESEL> zaznaczasz opcję wyszukanie i dajesz wyślij zapytanie przyjdzie krótka odpowiedź że znaleziono osobę wtedy zaznaczasz udostępnij i znów klikasz wyślij zapytanie, a w odpowiedzi dostajesz udostępnione dane osoby w tym stan cywilny.

Jeśli mamy osobę po rozwodzie to zawsze w teczce mam wyrok ze względu na to że jest w nim zapisane kto sprawuje opiekę nad dzieckiem. Jeśli wniosek składa panna lub kawaler i nie ma zasądzonej opieki to pisze mi oświadczenie że to ona/on faktycznie zajmuje się dzieckiem.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 19 maja 2016, 8:02

Że ja się śmieję? A co mam zrobić gdy widzę, że grubo po rozpatrzeniu wielu wniosków nie wiecie co i jak z emp@tią to mam krzyczeć? :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 19 maja 2016, 8:17

Elmer pisze:sta cywilny ustalisz w bazie PESEl więc wyrok rozowodowy jest zbędny
no ale raczej potrzebna wiedza z wyroku: kto ma sprawowac opieke nad dzieckiem...itd..

zeby nie przyznac osobie ktora jest np. pozbawiona praw rodzicieskich czy osobie z ktora nie maja byc dzieci..
Gość

Napisano: 19 maja 2016, 8:35

:) przeczytaj dokładnie ten wydruk, na pewno jest stan cywilny. wchodzisz na baze PESEL, wybierasz osobę, zaznaczasz "uwzględnij dane historyczne" i "jeśli to możliwe, zaprezentuj dane osobeowe z rej. PESEL" i WERYFIKUJ. na podgladzie widzisz: na górze to jakie dane sprawdzasz a pod spodem masz ODPOWIEDZ SYSTEMU PESEL. i kolejno: PESEL, POPRZEDNI PESEL, PŁEĆ no i wreszcie STAN CYWILNY :)
marwika

Napisano: 19 maja 2016, 8:38

@marwika, ale tak jest u nas, nie wiadomo czy tak jest u tego dostawcy, o którym tu była mowa.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 19 maja 2016, 8:41

Art. 4.
2. Świadczenie wychowawcze przysługuje matce, ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka.

Art. 5. 1. Świadczenie wychowawcze przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2, w wysokości 500,00 zł miesięcznie na dziecko w rodzinie.

Art. 8. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:

1) dziecko pozostaje w związku małżeńskim;

2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;

3) pełnoletnie dziecko ma ustalone prawo do świadczenia wychowawczego na własne dziecko;

4) członkowi rodziny przysługuje za granicą na dziecko świadczenie o podobnym charakterze do świadczenia wychowawczego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.

Gość
Nie widzę przesłanek negatywnych o których ty piszesz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny