to co sprawdzasz w rejestrze pesel w takim razie ? jakie dane pozyskujesz ?
stan cywilny to jedna z pozycji która wyskakuje po sprawdzeniu osoby, nie widzicie tego ?
No właśnie nie widzimy tego. Jeśli ktoś z was pracuje na Izydzie, to powiedzcie mi proszę jak sprawdzacie ten stan cywilny. W rejestrze PESEL tylko można sprawdzić czy osoba wpisała poprawne pesele, natomiast nie ma opcji zweryfikowania stanu cywilnego.
w Izydzie Zapytania> PESEL> zaznaczasz opcję wyszukanie i dajesz wyślij zapytanie przyjdzie krótka odpowiedź że znaleziono osobę wtedy zaznaczasz udostępnij i znów klikasz wyślij zapytanie, a w odpowiedzi dostajesz udostępnione dane osoby w tym stan cywilny.
Jeśli mamy osobę po rozwodzie to zawsze w teczce mam wyrok ze względu na to że jest w nim zapisane kto sprawuje opiekę nad dzieckiem. Jeśli wniosek składa panna lub kawaler i nie ma zasądzonej opieki to pisze mi oświadczenie że to ona/on faktycznie zajmuje się dzieckiem.
przeczytaj dokładnie ten wydruk, na pewno jest stan cywilny. wchodzisz na baze PESEL, wybierasz osobę, zaznaczasz "uwzględnij dane historyczne" i "jeśli to możliwe, zaprezentuj dane osobeowe z rej. PESEL" i WERYFIKUJ. na podgladzie widzisz: na górze to jakie dane sprawdzasz a pod spodem masz ODPOWIEDZ SYSTEMU PESEL. i kolejno: PESEL, POPRZEDNI PESEL, PŁEĆ no i wreszcie STAN CYWILNY
Art. 5. 1. Świadczenie wychowawcze przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2, w wysokości 500,00 zł miesięcznie na dziecko w rodzinie.
Art. 8. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:
1) dziecko pozostaje w związku małżeńskim;
2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;
3) pełnoletnie dziecko ma ustalone prawo do świadczenia wychowawczego na własne dziecko;
4) członkowi rodziny przysługuje za granicą na dziecko świadczenie o podobnym charakterze do świadczenia wychowawczego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Gość
Nie widzę przesłanek negatywnych o których ty piszesz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare