Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 13 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 05 sty 2016, 11:32

Elmer pisze:literalnie rzec ujmując to masz rację.
Tylko wg mnie to efekt niechlujstwa ustawodawcy.
Teraz jest kwestia tego czy za 30 zł będziemy się bawić w "sprawdzam" w SKO :D
Ja widzę to tak jak napisali to w ustawie i nie zamierzam sprawdzac w sko. odmowa i tyle
tom@s
Referent
Od: 16 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:36

a ja tam mam zamiar przyznawać najwyżej dostane po bani... bo wg mnie ktoś źle zapisał ustawe...
kiki2015

Napisano: 05 sty 2016, 11:36

a dlaczego nie zamierzasz sprawdzać w SKO?
Przy odmowie nie będziesz namawiał na odwołanie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:38

Elmer pisze:a dlaczego nie zamierzasz sprawdzać w SKO?
Przy odmowie nie będziesz namawiał na odwołanie?
dla mnie ustawa wyraźnie okresla krąg osob uprawnionych
tom@s
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:40

wyraźnie czy nie wyraźnie (zdania będą podzielone, wg mnie niechlujstwo uznać za przejaw "wyraźności").
Czy przy odmowie będziesz namawiał na odwołania?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:40

Art. 180. kp

Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:

1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,

2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,

3) 33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,

4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,

5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.

§ 2.

§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.

§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1.

§ 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.

§ 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez pracownicę.

§ 61. Po wykorzystaniu przez pracownicę po porodzie urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do części urlopu macierzyńskiego odpowiadającej okresowi, w którym pracownica uprawniona do urlopu wymaga opieki szpitalnej ze względu na stan zdrowia uniemożliwiający jej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.

§ 62. W przypadku, o którym mowa w § 61, urlop macierzyński pracownicy przerywa się na okres, w którym z takiego urlopu korzysta pracownik-ojciec wychowujący dziecko.

§ 63. Łączny wymiar urlopu macierzyńskiego w okolicznościach, o których mowa w § 61 i w § 62, nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.

§ 7. W razie zgonu pracownicy w czasie urlopu macierzyńskiego, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do niewykorzystanej części tego urlopu.

Art. 1801. § 1. W razie urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia, pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie, nie krócej jednak niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. Pracownicy, która urodziła więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie, przysługuje w takim przypadku urlop macierzyński w wymiarze stosownym do liczby dzieci pozostałych przy życiu.

§ 2. W razie zgonu dziecka po upływie 8 tygodni życia, pracownica zachowuje prawo do urlopu macierzyńskiego przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. Przepis § 1 zdanie drugie stosuje się.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2016, 11:45 przez emiljaa, łącznie zmieniany 1 raz.
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 05 sty 2016, 11:45

Elmer pisze:wyraźnie czy nie wyraźnie (zdania będą podzielone, wg mnie niechlujstwo uznać za przejaw "wyraźności").
Czy przy odmowie będziesz namawiał na odwołania?
absolutnie
tom@s
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:48

to cham jesteś (żeby nie użyć mocniejszego określenia)
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:51

Elmer a jak Ty uważasz orzysługuje czy nie jak ociec pracuje
ESKA 123

Napisano: 05 sty 2016, 11:52

Elmer pisze:to cham jesteś (żeby nie użyć mocniejszego określenia)
postepuję zgodnie z ustawa
tom@s
Referent
Zajmuję się:

Strona 13 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x