rodzina bezdzietna - ? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 sty 2015, 16:38

Witam wszystkich, właśnie zamierzam starać się o pracę asystenta :)
i dlatego mam pytanie - czy asystenturą mogą być objęte rodziny w których nie ma dzieci ?
tzn. nawet w pieczy zastępczej. Przekonana byłam że tak, ale w moim ewentualnym przyszłym MOPSie twierdzą, że niewydolna rodzina bez dzieci też może dostać asystenta.
To dla mnie istotne gdyż jedną z przyczyn dla których rozważam tą możliwość jest praca dla dobra dzieci- tych zagrożonych odebraniem lub też tych które chcą wrócić do domu.
Z góry dziękuję za pomoc.
yowanka

Napisano: 28 sty 2015, 17:02

Tzn moim zdaniem w rodziny bezdzietne nie powinny mieć asystenta bo to się mija z celem (asystent ma działać na rzecz poprawy sytuacji dziecka). A jeśli rodzina nie ma dzieci w ogóle, to co niby masz z nimi robić?
Ale wszytsko zalezy od kierownika, może sobie wymyślić wszystko.
Plush

Napisano: 28 sty 2015, 17:18

Rodzina bezdzietna nie powinna mieć asystenta...no, ale wiadomo jak kierownik sobie coś wymyśli...
andzula

Napisano: 28 sty 2015, 18:51

Założeniem asystentury jest takie wsparcie rodziny żeby dzieci mogły wychowywać się w rodzinie biologicznej.
"Proces przydzielania asystenta do rodziny został doprecyzowany w art. 11 ustawy z dnia 27 kwietnia o zmianie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej oraz niektórych innych ustaw. W przypadku, gdy ośrodek pomocy społecznej poweźmie informacje o rodzinie przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych, pracownik socjalny przeprowadza w tej rodzinie wywiad środowiskowy, na zasadach określonych w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej.
Majka2

Napisano: 29 sty 2015, 8:24

chcesz by ar? jesteś pewna?
jaaaa

Napisano: 29 sty 2015, 13:11

jaaaa pisze:chcesz by ar? jesteś pewna?
A dlaczego znak zapytania. Czyżby asystent rodziny tak się ze.....ł . Pytanie kto do tego doprowadził
:):)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x