Rodzina pachworkowa - wniosek ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 lut 2019, 15:23

Pani posiada 2 dzieci z poprzednich związków. Obecny mąż posiada 1 dziecko z poprzedniego związku. Jego dziecko odwiedza go 2 razy w miesiącu. Pani chce złożyć wniosek o KDR ... uważam że karta się nie należy, a jakie jest wasze zdanie ?
kikir
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 13:26
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 22 lut 2019, 15:38

pytanie jest czy płaci alimenty na to dziecko, jeżeli tak a teraz będąc w związku małżeńskim ma na utrzymaniu 3 dzieci to kdr się należy
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 22 lut 2019, 15:41

ma zasądzone alimenty
kikir
Stażysta

Napisano: 22 lut 2019, 15:48

no to raczej kdr się należy, jak dziecko mieszka w innej gminie, to dla niego o kdr nie wnosi, tylko robi to we właściwej gminie nowym wnioskiem wtedy ojciec lub matka.
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 25 lut 2019, 10:56

Może ktoś się jeszcze wypowie?
kikir
Stażysta

Napisano: 02 mar 2020, 9:43

a jeśli chodzi o alimenty to wystarczy wyrok, czy wymagać potwierdzenia wpłaty?
atram
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 9:40
Zajmuję się: ŚR,FA,KDR,CP

Napisano: 02 mar 2020, 11:01

Według mnie tutaj alimenty nie mają nic do rzeczy.
Mimo, że dla mnie to jest takie "naciągane" to zgadzam się z ubu i według mnie też ta karta się należy.
To czy on płaci czy nie płaci dla mnie nie ma znaczenia. Oświadcza, że nie jest ograniczony we władzy rodzicielskiej, więc to dziecko jest/(było - dorosłe dziecko?) na jego utrzymaniu.
Ewentualnie jak masz wątpliwości i osoba nie jest problemowa to weź po prostu oświadczenie, że to dziecko jest/(było - dorosłe dziecko) na jego utrzymaniu.
https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania-i-odpowiedzi-karta-duzej-rodziny pisze:Czy Karta przysługuje dzieciom małżonka?
Tak. Bez znaczenia jest, czy troje dzieci pochodzi ze związku małżeńskiego, czy też z innych związków małżonków. Zatem uprawnienia przysługiwać będą małżonkom i dzieciom w np. takich przypadkach:

małżonkowie mają jedno wspólne dziecko i każdy z małżonków ma po jednym dziecku z innych związków,
małżonkowie mają troje wspólnych dzieci, a jeden z małżonków ma dwoje dzieci z innych związków,
małżonkowie nie mają wspólnych dzieci, ale jeden z małżonków ma troje dzieci z innych związków.
https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania-i-odpowiedzi-karta-duzej-rodziny pisze:Co w sytuacji, gdy członkowie rodziny wielodzietnej mają różne miejsca zamieszkania?

Jeżeli członkowie rodziny wielodzietnej mają miejsca zamieszkania w różnych gminach, wówczas, każdy z nich składa wniosek w gminie właściwej dla swojego miejsca zamieszkania, podając jednocześnie dane pozostałych członków rodziny (chyba że dane pozostałych członków rodziny wielodzietnej zawarte są już w systemie, za pomocą którego gmina zamawia Karty Dużej Rodziny). Zatem np. w sytuacji, gdy rodzic trojga dzieci, które mieszkają w innej gminie, złoży wniosek o przyznanie mu Karty Dużej Rodziny i we wniosku tym wskaże swoje dzieci, wówczas gmina właściwa dla zamieszkania tego rodzica powinna zamówić wydruk Karty Dużej Rodziny dla tego rodzica i nie zamawiać wydruku Kart Dużej Rodziny dla jego dzieci.
PS.
To jest jak z tym zawarciem małżeństwa gdy dzieci są dorosłe. Według MRPIPS powinniśmy przyznawać niezależnie kiedy to małżeństwo zostało zawarte, nawet gdy Pani miałą trójkę dzieci z kimś innym, a zawarła związek małżeński gdy dzieci miały po 30 lat. To temu Panu należy się karta. :oops:
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2020, 11:39

Moja sytuacja jest taka, ze pan ma 3 małoletnich dzieci, ale kazde ma inną matkę. Jedno dziecko, na które ma alimenty mieszka w innej gminie z matką, a dwoje jest z nim i matka od jednego z nich ale nie żona. Rozumiem, że Pan wnioskuje o karte dla siebie i dzieci która sa z nim, a to trzecie wpisuje jako członka ale nie wnioskuje o kartę. Na oświadczeniu o władzy rodzicielskiej wpisuje całą trójke dzieci. Czy dobrze myślę?
atram
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 9:40
Zajmuję się: ŚR,FA,KDR,CP

Napisano: 02 mar 2020, 15:01

atram pisze:
02 mar 2020, 11:39
Moja sytuacja jest taka, ze pan ma 3 małoletnich dzieci, ale kazde ma inną matkę. Jedno dziecko, na które ma alimenty mieszka w innej gminie z matką, a dwoje jest z nim i matka od jednego z nich ale nie żona. Rozumiem, że Pan wnioskuje o karte dla siebie i dzieci która sa z nim, a to trzecie wpisuje jako członka ale nie wnioskuje o kartę. Na oświadczeniu o władzy rodzicielskiej wpisuje całą trójke dzieci. Czy dobrze myślę?
Dokładnie tak jak napisałeś.

- Panu przysługuje bo jest ojcem 3 dzieci "Wnoszę"
- 2 dzieci tez przysługuje opcja "Wnoszę"
- 1 dziecku też przysługuje (ale w innej Gminie) u ciebie "Nie wnoszę"
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny