Jak postąpić w przypadku wyjazdu rodziny zastępczej z dzieckiem za granicę. Mamy taki przypadek, rodzina przebywa ponad rok za granica w celach zarobkowych. Dzieci tam chodzą do szkoły. Odmówiliśmy dalszego wypłacania pomocy finansowej (brak możliwości nadzoru nad rodziną, nie można przeprowadzić wywiadu, rodzina nie ma miejsca zameldowania na terenie RP, sprzedała mieszkanie). Brak w prawie polskim uregulowań prawnych w takich przypadkach. Czy ktoś z was ma podobną sytuację?
Art. 5 ustawy - Prawo do świadczeń z pomocy społecznej, jeżeli umowy międzynarodowe nie stanowia inaczej, przysługuje:
1. osobom posiadajacym obywatelstwo polskie majacym miejsce zamieszkania i przebywajacym na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
Pomoc dla rodzin zastępczych jest również świadczeniem z pomocy społecznej.
ja również miałam taką sytuacje uchyliłam decyzję, zaprzestałam wypłaty pomocy i do sądu wniosek o rozwiązanie z powodu braku nadzoru i wyjazdu bez powiadomienia
wstrzymuje się wyplłatę rodz.zast, poniewaz przebywa poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, natomiast nie należy jej rozwiazywać. reszta jest w gestii sądu.
Rodzina zastępcza spokrewniona wyjechała obecnie na dwa miesiące za granicę w celach zarobkowych, pozostawiając dziecko (nastolatkę)pod opieką wspólnie zamieszkujących dorosłych członków rodziny.Rodzina ta dysponuje pomocą pieniężną na pokrycie kosztów utrzymania dziecka i faktycznie je ponosi. Sąd nie planuje rozwiązywać tej rodziny zastępczej i ustanowić innej w osobie, któregoś z pozostałych członków rodziny ze względu na to, że dziecko za 10 miesięcy skończy 18 lat.
Rodzina zastępcza obecnie nie sprawuje opieki nad dzieckiem osobiście czy w związku z powyższym ma prawo nadal otrzymywać pomoc pieniężną na pokrycie kosztów utrzymania dziecka oraz dodatek wychowawczy?
Dołączam się do pytania... Czy rodzinie zastępczej, która wyjechała "tymczasowo" za granicę przysługuje świadczenie? Dziecko jest w tym czasie zabezpieczone poza rodziną zastępczą.