pełnoletnia wychowanka a dochód za staż - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 09 wrz 2013, 20:39

Pełnoletnia wychowanka rodziny zastępczej przedłożyła mi dokumenty stwierdzające, iż jest na stażu od sierpnia 2013 do listopda i teraz otrzymała wynagrodzenie za sierpień. Czy potrącacie 50% dochodu za staż? Niby w ustawie nic nie pisze o stażu, ale przecież to też jest dochód, a odbycie stażu liczy się do stażu pracy ( przy zatrudnieniu).
~KK

Napisano: 10 wrz 2013, 11:27

Rozumiem, że chodzi o pełnoletnią wychowankę, która przebywa w dotychczasowej rodzinie zastępczej.

Dochód pełnoletniego wychowanka jest taki sam jak dochód dziecka.
Odsyłam do ustawy o pieczy, tam, gdzie mowa o odpłatności dorosłego wychowanka, a który wskazuje, co jest dochodem takiej osoby.

Art. 193 ust. 4:
W przypadku, o którym mowa w ust. 3, za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez osobę,
która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, o której mowa w art. 37 ust. 2, opłatę lub jej część ponosi
także ta osoba, w wysokości nie wyższej niż 50% kwoty dochodu TEJ osoby, o KTÓRYM MOWA w art. 80 ust. 3.

Art. 80 ust. 3:
Za dochód dziecka uważa się otrzymywane alimenty, rentę rodzinną oraz uposażenie rodzinne.

W tej sytuacji, możesz odnotować, że ma wynagrodzenie, jakie i ile, ale nie stanowi dochodu w rozumieniu ustawy,

~Kasia2

Napisano: 10 wrz 2013, 13:20

Kasia nie doczytała ustawy.
Prosze spojrzeć na art. 82!
(A art. 193 dotyczy odpłatnosci za pobyt w pieczy, a nie wysokosci świadczenia).
~mario

Napisano: 10 wrz 2013, 13:35

ale zapewne chodziło właśnie o odpłatność. Kasia dobrze wyjaśnia. dla pełnoletniego w dotychczasowej rodzinie nie pomniejsza się o połowę dochodu. art. 82 ust. 2. a dochód to tylko renta, alimenty, uposażenie...
ale o co chodziło KK...
~Dora

Napisano: 10 wrz 2013, 13:51

~mario doczytałam ustawę, chodzi o to, że gdyby pomniejszać świadczenie to dwa razy byłoby potrącane to samo: raz przez pomniejszenie świadczenia i przy obliczania odpłatności.

Pełnoletni wychowanek pozostający w dotychczasowej rodzinie zastępczej sam ponosi odpłatność za pobyt w rodzinie zastępczej, jeśli dysponuje dochodem. A dochodem takiej osoby, jest to samo co dla dziecka małoletniego (renta, alimenty, uposażenie), co oznacza, że ani staż ani jakiekolwiek wynagrodzenie nie będące powyższym, nie stanowi dochodu.

Świadczenia dla rodziny zastępczej, w której przebywa pełnoletni wychowanek się nie pomniejsza o dochód.

Artykuł, na który się powołujesz stanowi tylko, że rodzinie zastępczej również przysługuje świadczenie po osiągnięciu pełnoletności. Natomiast zasady ustalania wysokości masz dokładnie w art. 80 ust 1 i 2 i te artykuły dotyczą rodzin zastępczych z małoletnim dzieckiem.

Natomiast dalej nie wiem o co chodziło KK...

~Kasia2

Napisano: 10 wrz 2013, 15:32

Pełnoletnia wychowanka RZ, jest na stażu i otrzymuje wynagrodzenie. Czy to wynagrodzenie powinnam pomniejszyć pełnoletniej wychowance- nie jest to renta ani alimenty.
~kk

Napisano: 10 wrz 2013, 15:49

~kk wychodzi na to, że nie czytałaś żadnej powyższej wypowiedzi.

Poza tym nie rozumiem, co chcesz pomniejszać wychowance?

Pełnoletni wychowanek nic nie otrzymuje, świadczenie otrzymuje nadal rodzina zastępcza.

Usamodzielniony wychowanek otrzymuje sam osobiście pomoc na kontynuowanie nauki.

Tak więc, płacisz wychowance pomoc na kontynuowanie nauki czy rodzinie zastępczej świadczenia na pokrycie kosztów pobytu pełnoletniej wychowanki?

Jeśli to drugie (rodzinie zastępczej) to jak nie jest to renta, alimenty, uposażenie to nie stanowi dochodu w rozumieniu ustawy o pieczy.
~Kasia2

Napisano: 10 wrz 2013, 15:58

do Kasia 2 czytałam wypowiedzi wiem że w ustawie mamy określoną rentę i alimenty ...,ale mnie szefowa każe naliczać twierdzi iż nie jest to dziecko tylko pełnoletnia osoba która przebywa w RZ- rodzina otrzymuje 100% św.
~kk

Napisano: 10 wrz 2013, 16:12

No tak, ale ustawa definiuje co jest dochodem pełnoletniej osoby, wiec nie rozumiem czemu nie rozumie tego Twoja szefowa :)

A co chcesz naliczyć? Co w ogóle masz zrobić, bo w sumie nie wynika z tego, co piszesz.
~Kasia2

Napisano: 18 wrz 2013, 14:44

Kasiu2 A jeśli usamodzielniony wychowanek otrzymuje sam osobiście pomoc na kontynuowanie nauki a pracuje, to wynagrodzenie nie stanowi dochodu?
~ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x