Alimentacja na rzecz dziecka - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 21 sty 2015, 11:16

Witam chciałem was zapytać czy działacie już odnośnie art 38 ustawy o pieczy tzn czy wytaczacie powództwa o alimenty dla dziecka przebywającego w pieczy zastępczej? Na jakiej zasadzie zasięgacie opinii asystenta rodziny, wg tego artykułu kierownik powinien i dochodzić świadczeń od rodziców dziecka które przebywa od roku w rodzinie zastępczej czy tyczy się to też przypadków gdzie rodzic płaci dobrowolnie alimenty?? Czy posiada ktoś z was wzór wystąpienia do sądu o alimenty dla dziecka?
Rafał

Napisano: 21 sty 2015, 15:51

Występujemy już od roku z pozwami o alimenty. Jeżeli chodzi o dobrowolne alimenty bierzemy je pod uwagę. Po roku czasu od umieszczenia dziecka w pieczy występujemy z pismem do rodzin o to czy wystąpią sami i informujemy o obowiązku z kodeksu rodzinnego z art. 112¹ § 1. ustawy z dnia 25 lutego 1964r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U z 2012 r. poz. 788 z późn.zm.) „Obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad dzieckiem umieszczonym w pieczy zastępczej, jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie jego potrzeb, należą do rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka albo kierującego placówką opiekuńczo-wychowawczą, regionalną placówką opiekuńczo-terapeutyczną lub interwencyjnym ośrodkiem preadopcyjnym. Pozostałe obowiązki i prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców dziecka.”
prosimy rodzinę o odesłanie oświadczenia. Wtedy już wiemy jak wygląda sprawa i badamy sytuacje, szukamy rodziców, jeżeli są dobrowolne alimenty zobowiązujemy takiego rodzica do podpisania umowy alimentacyjnej i w niej zawieramy szczegóły takie jak np. kwota, data przekazania, num konta rodziny i zobowiązujemy do informowania jeżeli się nie wywiąże. A jeżeli nie ma dobrowolnych występujemy z pozwem do Sądu w imieniu dziecka.
Paula87
Praktykant
Od: 16 gru 2014, 10:06
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2015, 13:28

Dziękuje Ci bardzo za rozjaśnienie sytuacji, jeśli nie masz nic przeciwko napiszę do Ciebie na PW jak tylko aktywują mi konto.
Pozdrawiam Rafał
Rafał

Napisano: 22 sty 2015, 13:42

A występujecie z powództwami również na rzecz dzieci umieszczonych w pieczy przed 1 stycznia 2012 r.?
Weronika222

Napisano: 22 sty 2015, 14:21

"Rafał" czekam na wiadomość, pisz śmiało jak będę wiedziała pomogę.
"Weronika222" Występujemy tylko do dzieci które zostały umieszczone w pieczy po 1 stycznia 2012r.
Paula87
Praktykant
Od: 16 gru 2014, 10:06
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2015, 15:05

Dziękuje :)
Rafał

Napisano: 22 sty 2015, 15:51

"Paula87" - my też tak myśleliśmy, ale wiem, że niektórzy występują na rzecz wszystkich, również tych dzieci, które w pieczy przebywają od dawna - macie może jakąś interpretację w tej sprawie?
Weronika222

Napisano: 26 sty 2015, 8:38

Witaj Paulo czy mogła byś odezwać się na mojego maile [email protected], opcje na PW niestety nie działają mi tu na koncie nie wiem dlaczego, chciałem zapytać o parę rzeczy jeszcze.Pozdrawiam
Rafał29
Praktykant
Od: 22 sty 2015, 13:22
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 11:06

Witaj Paulo odezwałem się do Ciebie na @@ czy mogła byś mi odpisać??
Rafał

Napisano: 04 lut 2015, 12:27

Bardzo proszę o informację co powinien zawierać pozew o alimenty na rzecz dziecka umieszczonego w pieczy instytucjonalnej oraz jakie dokumenty dołączyć.
Pozdrawiam
mp1

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x