Rola pracownika socjalnego - usamodzielnienie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 sty 2012, 21:49

Jaka jest rola pracownika socjalnego w usamodzielnieniu wychowanka wielofunkcyjnej placówki? Nie chodzi mi o pracownika pcpr ale pracownika Placówki.
~Mariolka

Napisano: 26 sty 2012, 23:05

1. na początku roku zawiadamiam pcpr:którzy wychowankowie się usamodzielniają(lista) i czy pozostają w placówce w celu kontynuowania nauki, czy schodzą z listy zwalniając tym samym miejsce
2. informuje wychowanków o tym co będzie jak stuknie im ta magiczna liczba
- prowadzę warsztaty usamodzielnienia (pełen pakiet informacji i nauka umiejętności \"życiowych\")
- jakie świadczenia im przysługują
3. spisuje program usamodzielnienia z wychowankiem i opiekunem- tłumacze do czego się zobowiązują i co z tego wynika
4. 3m-c przed pełnoletnością zanoszę do pcpr-u
5. pomagam w załatwieniu \"nowych\" dla niech spraw:-co, gdzie, kiedy, jak załatwić, wypełnieniu wniosków, cv, szukaniu pracy, lekarzy
6. tak trochę czuwam i doradzam, motywuje do podjęcia różnych działań, staje się takim \"nieformalnym\" wychowawcą - przede mną się tłumaczą i ja ich rozliczam z zachowania i funkcjonowania w placówce( ze względu na to, że zawsze-przynajmniej u mnie, jak już stają się pełnoletni strasznie się miotają i są nabuzowani-wynika to z tego, iż latami czekali na ten dzień, postrzegając go w kategorii wybawienia i nagle okazuje się, że nic się nie zmienia, czar pryska, są sami i zdani sami na siebie, w zasadzie nie mają innego wyjścia jak zostać w miejscu, z którego od zawsze chcieli odejść i to na własne życzenie - ciężki okres wymagający szczególnego wsparcia i zrozumienia)
to chyba tak z grubsza :)

ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2012, 10:47

Do Ani- czy Ty przypadkiem nie podjęłaś się części zadań wychowawcy? Skoro Ty jako pracownik socjalny to wszystko robisz to gdzie rola wychowawcy? Prowadzi przez wszystkie lata dziecko a potem nie ma praktycznie wkładu w proces usamodzielnienia.
Ja owszem także składam do PCPR informacje o osobach pełnoletnich i usamodzielnianych w danym roku, informuję o usamodzielnieniach. Rozmawiam z wychowankami o przysługujących im świadczeniach ( to rodzaj luźnej pogawędki nie warsztatów tym u nas zajmowała się pani pedagog), POMAGAM WYCHOWAWCY w wypełnieniu Planu Usamodzielnienia, po przekazaniu mi go wysyłam do PCPR wraz ze skompletowana przez siebie dokumentacją. Czasami towarzyszę wychowankowi i wychowawcy w PCPR (to takie oswojenie wychowanka z nową instytucją, która ma mu pomagać po wyjściu od nas, stamtąd uzyskuje odpowiedzi na niektóre pytania dotyczące usamodzielnienia). Oprócz tego zajmuje się także przejściem wraz z wychowankiem przez szereg instytucji(pozyskanie mieszkania, zarejestrowanie w PUP, wyrobienie dowodu osobistego w U.M., założenie konta w banku itp. zaznaczam, że nie robię tego wszystkiego z wszystkimi usamodzielnionymi bo niektórzy nie potrzebują aż takiej pomocy.
~mariola

Napisano: 01 lut 2012, 11:16

O matko mariola....u mnie wychowawcy najchętniej scedowuja niektóre sprawy i z radością przyjmuja to ,ze ktos inny za nich cos zrobi.
~Psycholog

Napisano: 01 lut 2012, 17:07

do Marioli - nie wiem, czy nie podjęłam się części zadań wychowawcy, zlecono je mnie, więc szczerze mówiąc myślałam, iż jest to moim obowiązkiem......i faktycznie wychowawca w tym nie uczestniczy....
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2012, 15:39

Do Ani- zlecono Tobie wyłączając wychowawców a to przecież wychowawca prowadzi dziecko pracownik socjalny ma prowadzić prace z rodziną przecież do tego właśnie miał być zatrudniany w placówkach opiekuńczych. Rozumiem pomoc w usamodzielnieniu ale nie prowadzenie całości usamodzielnienia. Powinniśmy skupić się na tym co konkretnie należy do naszych obowiązków- zatem do pracy z Rodziną.
Skoro jednak starcza Ci sił i czasu na pracę z rodzinami i usamodzielnianymi to szczere wyrazy podziwu.
Pozdrawiam.
~mariola

Napisano: 02 lut 2012, 19:46

Właśnie.Nie dajcie sobie wtykać obowiązków wychowawcy.
~Teresa

Napisano: 03 lut 2012, 22:33

nie wiem, może u mnie jest inaczej z tego względu, że również jestem wychowawcą....acz nie tych wychowanków, a pakiet usamodzielnienia dostałam w zadaniach pracownika socjalnego, i tak wychodzi że robię to ja:)
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x