Napisano: 13 lut 2012, 14:21
do ale jaja - tak - czytałam - tylko, wiesz - mnie chodzi o to, że wg ustawy - zwykłe placówki opiek - wych (te powiatowe) dziela sie na: interwencyjne, socjalizacyjne, specjalistyczno - etrapeutyczne i rodzinne. art. 105 mówi jakimi dziećmi ma sie zająć nowy typ placówek - specjalistyczno - terapeutyczne......
nie masz przypadkiem wrażenia, ze prawie wszystkie dzieci trafiające do placówki opiek - wych kwalifikują sie na taki typ własnie????? a gdyby nawet samemu w głowie wytłumaczyc sobie, że do tego typu będą trafiac takie naprawde \"trudniejsze\" dzieciaki to nigdzie nie mówi sie o tym, ze np. kadra ma być ilościowo inaczej niż w teoretycznie \"zwykłej\" socjalizacyjnej (wszędzie do 14 osób w dzień i 1 osoba w nocy). O to chciałam zapytać - czy kadra ilosciowo ma być taka sama - czy sa jakieś różnice. Teraz już wiem, ze te dwa typy tak naprawdę niczym sięnie różnią - pytanie obecne - po jakiego wyróżnione zostały te dwa typy?????? a tak naprawde to i ten typ interwencyjny tez jakiś taki sztuczny - ale może to tylko moje zdanie.....
art. 109 mówi o regionalnej placówce opiekuńczo - terapeutycznej, ale to nie jest placówka opiekuńczo - wychowawcza.........tyle tylko, ze pomimo tego, ze dzieciaki tam to już z pewnościa super ciężkie przypadki - pewnie głównie medyczne - to liczba kadry - taka jak w placówkach opiek - wych.......
takie sobie moje luźne dywagacje........