Pytanie o asystenta rodzinnego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 08 lut 2012, 17:19

Czy waszym zdaniem pracownik socjalny po wywiadzie i analizie sytuacji rodziny MOŻE czy MUSI wnioskować o Asystenta?

Art. 11.
1. W przypadku gdy ośrodek pomocy społecznej poweźmie informację o rodzinie
przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych,
pracownik socjalny przeprowadza w tej rodzinie wywiad środowiskowy, na zasadach
określonych w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej
(Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.3)).
2. Po dokonaniu analizy sytuacji rodziny, pracownik socjalny przeprowadzający
wywiad środowiskowy wnioskuje do kierownika ośrodka pomocy społecznej o
przydzielenie rodzinie asystenta rodziny.
~ale jaja

Napisano: 08 lut 2012, 21:42

ale jaja
Może, nie musi.
Wyjaśnienie tego jest opisane w komentarzu do projektu zmiany rozporządzenia w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (wiem, że komentarz to nie treść aktu prawnego, ale może przeczytaj)
~betta

Napisano: 08 lut 2012, 22:33

No właśnie ale jeśli w ustawi pisze że \"Po dokonaniu analizy sytuacji rodziny, pracownik socjalny przeprowadzający
wywiad środowiskowy wnioskuje do kierownika ośrodka pomocy społecznej o
przydzielenie rodzinie asystenta rodziny.\" to oznacza że pracownik socjalny MUSI wnioskować o przydzielenie. Mało tego ciekaw jestem jak na to prawnicy ale jeśli pisze że po dokonaniu analizy wnioskuje to brzmi to jakby niezależnie od tego co ta analiza przyniesie.
Właśnie brakuje słowa MOŻE oraz zdania odnośnie wyniku analizy.
Jak wy to rozumiecie?
~ale jaja

Napisano: 08 lut 2012, 22:39

Tłumaczył mi kiedyś mądry prawnik (zresztą, nie musiał bardzo tłumaczyć, bo w każdej szkole tego uczą), że oprócz Litery Prawa jest jeszcze ważny Duch Prawa. A ten Duch wynika z ogólnej zawartości aktu prawnego i jego \"genealogicznej\" otoczki. Nie przywiązujmy się więc za bardzo do Litery. (Tak, wiem - możemy trafić na kancelistę, który widzi wyłącznie brzmienie liter... ale już trudno, podejmujmy chociaż trud interpretacji :))
~betta

Napisano: 09 lut 2012, 0:46

No tu się ale jaja zgodzę. Jeśli \"ośrodek pomocy społecznej poweźmie informację o rodzinie przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych\" to \"pracownik socjalny przeprowadzający wywiad środowiskowy wnioskuje do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przydzielenie rodzinie asystenta rodziny\".
Wynika to zarówno z litery prawa jak i ducha ustawy, bo ustawa jest o \"wsparciu rodziny\" ;)Czyli każda rodzina \"przeżywająca trudności...\" powinna dostać asystenta.
Otwarta pozostaje kwestia co kierownik OPS zrobi z wnioskiem. Może z niego skorzystać w sposób inny od oczekiwanego ;)
~etatysta

Napisano: 09 lut 2012, 10:22

:) może zlecić kolejny wywiad na okoliczność poprawy sytuacji opiekuńczo wychowawczej :) i taki dostanie :)
~ale jaja

Napisano: 09 lut 2012, 10:54

taa.. nawet jeśli to \"poweźmie informację...\" będzie pochodzić ze zwykłego złośliwego donosu???
Ok, nie będę występować w roli adwokata tej ustawy, bo sama byłam jej przeciwna.
Tu jest kwestia definicji \"trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych\" - bardzo subiektywne będą oceny czy to już trudności, czy może chwilowa słabość (jak w wielu zdrowych i fajnych rodzinach).
~betta

Napisano: 09 lut 2012, 12:26

Ale macie zmartwienia.
~Olo

Napisano: 09 lut 2012, 20:58

Nie Olo to jest nasza zabawa, a nie zmartwienie.
~ale jaja

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x