Witajcie

Jestem psychologiem w OAO. Czy w Ośrodkach przeprowadzacie diagnostykę inteligencji i osobowości dzieci zgłaszanych do adopcji?? W dokumentacji dziecka jest strona, którą ma wypełnić psycholog. Pół biedy jeśli dziecko zostało przebadane przez poradnię psychologiczno - pedagogiczną. Moja szefowa nalega usilnie,abym badał dzieci nie mając narzędzi, bo...jej zdaniem \"za dużo kosztują\".(!!!).Zupełnie nie rozumie tego,że chcąc zrobić diagnozę psychologiczną inteligencji i osobowości bez tego (testów) się nie ruszy. Powiedziałem jej, że stanowczo odmawiam diagnozowania intelektu i osobowości \"na oko\",bo to przypominałoby wróżenie z fusów. Jasne,że nie same testy się liczą, ale-bez dwóch zdań-są istotne Poza tym do badania muszą być odpowiednie warunki lokalowe, a nie małe pomieszczenie, w którym siedzą non stop 3 osoby przy 2 biurkach i jednym komputerze i w którym co chwila dzwoni telefon. Obraziła się na mnie. Drodzy psycholodzy, jak sobie radzicie z działką diagnostyczną?? Dzięki za wszelkie sugestie i refleksje.