Pytanie do psychologów dot. diagnozy psychologicznej dziecka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 lut 2012, 23:39

Witajcie :) Jestem psychologiem w OAO. Czy w Ośrodkach przeprowadzacie diagnostykę inteligencji i osobowości dzieci zgłaszanych do adopcji?? W dokumentacji dziecka jest strona, którą ma wypełnić psycholog. Pół biedy jeśli dziecko zostało przebadane przez poradnię psychologiczno - pedagogiczną. Moja szefowa nalega usilnie,abym badał dzieci nie mając narzędzi, bo...jej zdaniem \"za dużo kosztują\".(!!!).Zupełnie nie rozumie tego,że chcąc zrobić diagnozę psychologiczną inteligencji i osobowości bez tego (testów) się nie ruszy. Powiedziałem jej, że stanowczo odmawiam diagnozowania intelektu i osobowości \"na oko\",bo to przypominałoby wróżenie z fusów. Jasne,że nie same testy się liczą, ale-bez dwóch zdań-są istotne Poza tym do badania muszą być odpowiednie warunki lokalowe, a nie małe pomieszczenie, w którym siedzą non stop 3 osoby przy 2 biurkach i jednym komputerze i w którym co chwila dzwoni telefon. Obraziła się na mnie. Drodzy psycholodzy, jak sobie radzicie z działką diagnostyczną?? Dzięki za wszelkie sugestie i refleksje.
~Arek

Napisano: 10 wrz 2012, 15:28

te warunki są absolutnie nie do przyjęcia!
co to ma być...
nie można wnioskować o takich rzeczach na oko,
argument, że testy są drogie jest bezczelny...to jak ona sobie wyobraża stawianie profesjonalnej diagnozy psychologicznej?
pomieszczenie tez nie jest do tego przystosowane, nie wyobrażam sobie nie zapewnić dziecku miejsca i ciszy do samodzielnej pracy nad testem itp
Obecność osób jeszcze nie jest takim problemem, w końcu w poradniach PPP też zwykle jest i pedagog i psycholog, ale przynajmniej jest to sytuacja naturalna że dziecko jest badane i trzeba zachować ciszę i spokój.
Cóż możesz jej powiedzieć, że zakupione testy starczą na długo i są niezbędne w tego typu pracy. Każda opinia, notka dla sądu...wszystko się pzecież na tym opiera
~anna

Napisano: 02 lis 2012, 11:46

Witam, proszę o pomoc w opiniowaniu kandydatów na rodzinę zastępczą. Jakich narzędzi użyć? Jak stworzyć opinię? Co zawrzeć? Pomocy.
~Anna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x