Rolnik a wyrównanie do 14V2014 - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 09 cze 2014, 13:50

Są również wpisy w innych tematach, że do wyrównania nie jest potrzebne oswiadczenie.
Roman

Napisano: 09 cze 2014, 13:55

jest potrzebne.

to tak samo jakby osoba zatrudniona chciała wyrownanie chociaz pracowała.

nalezy sie wyłacznie za okresy zaprzestania gosp. rolnego/zatrudnienia itd.
1986

Napisano: 09 cze 2014, 14:35

Słuchajta urzędasy (nie mylić z urzędnikami) .
Przeczytajta se Art.3 odnośnie oświadczeń rolników. Pisze tam wyraźnie co ma zrobić rolnik ubiegający się o ZDO.
Ma złożyć oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego. Czy tam pisze coś o obowiązku podawania dat, okresów ? Przeczytajta se również Art. 4 ustęp 3 odnośnie oświadczeń o spełnianiu warunków do wyrównania ZDO . Jest tam wyraźnie napisane ".....może przyjąć.....". Czyli wywiadu do wyrównania nie musi być.
Nie twórzcie swojego prawa z pobudek nieznajomości ustawy , albo z zacietrzewienia w nienawiści do ludzi i związanych z tym kompleksów. Bójcie się wydawać decyzje odmowne, bo wam tak się podoba. Na Was też jest teraz bat dyscyplinujący.
Gość

Napisano: 09 cze 2014, 14:40

a to od keidy zaprzestał prowadzenie gosp rolnego ?

od wczoraj moze zaprzestał
od dnia złozenia oswiadczenia
a moze o m-c nastepnego ?
no od kiedy ? z takiego oswiadczenia nic nie wynika.
1986

Napisano: 09 cze 2014, 14:49

K....a , a co Cię obchodzi od kiedy zaprzestał ??? Do czego jest Ci to potrzebne ??? Ustawa wymaga, żeby napisał oświadczenie, że zaprzestał, to Ci rolnik pisze , że zaprzestał. Kropka.
Gość

Napisano: 09 cze 2014, 14:58

do stwierdzenie w jakich okresach spełnia wymogi ustawowe. art. 3 odnosi sie do całosci do art 2.
a zgodnei z art 2 zasiłek przysluguje za OKRESY.

Wiec zaprzestac musiał od 1 lipca do 14 maja - podpisujac takie oswiadcze zgodnei z art 3. No chyba, ze niezaprzestał prowadzenia......i nie wie od kiedy.....przez to.

oj tam niewazne nie kazdy robi po swojemu. Jak dla mnie mozesz przyznac i bez oswiadczenia.
1986

Napisano: 09 cze 2014, 15:46

A gdzie to wyczytałę(a)ś, że Art.3 odnosi się do Art.2.??? Art.2 rozdziela okresy ubiegania się o ZDO. Nie wszyscy zechcą ubiegać się o wyrównania albo o bieżące. Rolnik miał decyzję wydaną na zapisach ustawy w brzmieniu na dzień 31.12.2012. Rolnik nic nie musiał, bo nie było takiego zapisu. Teraz jest obowiązująca ustawa z dnia 4 kwietnia 2014r.
P.s. Nie może, każdy robić po swojemu, bo ten urzędnik(?) który przekracza swoje uprawnienia, może teraz odpowiadać przed Sądem i ponosić konsekwencje nieprawidłowego postępowania.
Gość

Napisano: 09 cze 2014, 21:15

Jak oświadczę, że zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego to powinienem zgłosić ten fakt w KRUS, bo tak mówią tamte przepisy, a wtedy nie wiadomo na dzień dzisiejszy co zrobi KRUS. Jak ktoś mi napisze, że po co niby mam zgłaszać, to co według was mam kłamać?
Roman

Napisano: 09 cze 2014, 21:27

Witamy, a zarazem żegnamy trolla .
Gość

Napisano: 09 cze 2014, 21:39

To nie jest odpowiedź merytoryczna, a o takie proszę.
Roman

Strona 4 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x