Rolnik odmawia złożenia oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 20 maja 2014, 19:27

Pytanie do życzliwych urzędników, tak teoretycznie: jeżeli zły OPS by odmówił przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, to wtedy można wystąpić o ZDO od 15.07.2014 i kontynuację. Czy moje myślenie ma sens, czy przeginam ?
wwo

Napisano: 20 maja 2014, 20:07

Czyli wwo Ty skladalas wniosek na sp?A nic Ci panie czy panowie tam pracujacy nie mowili,ze tam nie ma zapisu odnosnie rolnikow,bo mi mowili ze jest w ustawie o zdo a o sp nie,wiec nie ma opcji ze mi sp przyznaja.Moze jednak ktos podpowie jak to jest.
Gabi123

Napisano: 20 maja 2014, 20:16

Jest od 15.05 , bo wtedy weszła ustawa w życie , art, 17 ZDO w którym dodano art 17 b do ustawy oświadczeniach rodzinnych - prosisz o wniosek o swiadczenie wypełniasz i składasz ważne musisz napisać oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia lub pracy. U mnie w ośrodku to wiedzą pani kierownik też zna te przepisy, ale czy mi przyznają tego to nie wiedzą. I ja też nie wiem, ale przepisy od 15 maja są dla nas unormowane.
wwo

Napisano: 20 maja 2014, 20:33

Gabi a może te Twoje panie czekają na tekst jednolity ustawy o świadczeniach rodzinnych, aż tam ten art. będzie zpisany to może trwać lata. Napisz może maila , lub zadzwoń do MPiPS podaj, który to ośrodek i poinformuj, że nie znają przepisów i wprowadzają Cię w błąd poproś o interwencję.
wwo

Napisano: 20 maja 2014, 20:50

Ja wlasnie caly czas tak myslalam jak piszesz,pojde wezme wniosek o sp.napisze oswiadczenie i bede czekac na decyzje,ale dzis mnie panie zaskoczyly tym ze jedynie o zdo.Ale zaryzykuje i zloze o sp pewnie czeka mnie odwolanie,ale trudno.
Gabi123

Napisano: 20 maja 2014, 21:38

Jak mówisz tak zrób. Nie odpisywałam, miałam nadzieję, ze ktoś z pracowników zabierze głos w tej sprawie, ale to chyba solidarność urzędnicza. Jedno jest pewne od 15 maja rolnik na dziecko może wnioskować o świadczenie pielęgnacyjne. Pozdrawiam.
wwo

Napisano: 21 maja 2014, 8:25

W naszym OPS rolnik bez problemu otrzymywał i otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne na dziecko.
Nawet wtedy gdy ukazał się wyrok NSA w sprawie św. pielęgnacyjnego dla rolników nie odmawialiśmy rolnikowi prawa do niego.
pawel.w

Napisano: 21 maja 2014, 8:41

wwo pisze:Jak mówisz tak zrób. Nie odpisywałam, miałam nadzieję, ze ktoś z pracowników zabierze głos w tej sprawie, ale to chyba solidarność urzędnicza. Jedno jest pewne od 15 maja rolnik na dziecko może wnioskować o świadczenie pielęgnacyjne. Pozdrawiam.
Masz oczywiście rację. Od 15.05.2014 obowiązuje zapis dotyczący SP dla rolników.
W naszym OPS rolnik bez problemu otrzymywał i otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne na dziecko.
Nawet wtedy gdy ukazał się wyrok NSA w sprawie św. pielęgnacyjnego dla rolników nie odmawialiśmy rolnikowi prawa do niego.
Jeśli ten rolnik nie prowadził gospodarstwa rolnego nie widzę przeszkód. Jeśli prowadził, w mojej ocenie zrobiłeś błąd.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 11:01

Do kronos79 Ależ oczywiście że bierzemy oświadczenie (a w szczególności po wyroku NSA) od rolnika że w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem nie prowadzi gospodarstwa rolnego.
pawel.w

Napisano: 21 maja 2014, 11:17

pawel.w pisze:Do kronos79 Ależ oczywiście że bierzemy oświadczenie (a w szczególności po wyroku NSA) od rolnika że w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem nie prowadzi gospodarstwa rolnego.
No to gra i buczy. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 6 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x