Fakt, w ustawie taki zapis znalazł się teraz, co nie oznacza, że wcześniej rolnicy, którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego byli uprawnieni do SP.kasia7 pisze:a gdzie wcześniej w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest napisane by od rolników brać oświadczenie o nieprowadzeniu gospodarstwa rolnego????(do ŚP od 01.07.2013. rodzic na dziecko) Oświadczenia są dopiero od 15.05.2014 r
Generalnie po uchwale 7 sędziów NSA, takie wyroki to rzadkość, ale jeśli uda Ci się to uzasadnić to nie widzę problemu.kasia7 pisze:ja nie brałam żadnych oświadczeń, miałam jakiś wyrok z WSA że praca w gospodarstwie nie koliduje z opieką....nie robiłam problemów rolnikom
Masz problem . Wydać decyzję lub nie , biorąc pod uwagę : uchwałę NSA , wyrok WSA , Ustawę .kasia7 pisze:ja nie brałam żadnych oświadczeń, miałam jakiś wyrok z WSA że praca w gospodarstwie nie koliduje z opieką....nie robiłam problemów rolnikom
Teraz się znalazł , ale w dniu 31.12.2012 i wcześniej , nie było takiego zapisu .kronos79 pisze:Fakt, w ustawie taki zapis znalazł się teraz, co nie oznacza, że wcześniej rolnicy, którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego byli uprawnieni do SP.kasia7 pisze:a gdzie wcześniej w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest napisane by od rolników brać oświadczenie o nieprowadzeniu gospodarstwa rolnego????(do ŚP od 01.07.2013. rodzic na dziecko) Oświadczenia są dopiero od 15.05.2014 r
Po uchwale NSA jedyną drogą do przyznania SP rolnikowi było oświadczenie przez niego, że tego gospodarstwa rolnego nie prowadzi, a i to trzeba było obronić w uzasadnieniu.
Kronos już na to odpowiadał.Gość pisze:Teraz się znalazł , ale w dniu 31.12.2012 i wcześniej , nie było takiego zapisu .
i dalej:kronos79 pisze:co nie oznacza, że wcześniej rolnicy, którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego byli uprawnieni do SP.
kronos79 pisze:Po uchwale NSA jedyną drogą do przyznania SP rolnikowi było oświadczenie przez niego, że tego gospodarstwa rolnego nie prowadzi, a i to trzeba było obronić w uzasadnieniu.
Gościu - weź przeczytaj sobie, może być nawet w wikipedii, czym w Polsce jest uchwała 7 sędziów NSA i jaki ma wpływ na interpretację 'prawa powszechnego. Poczytaj sobie też o wykładni systemowej i celowościowej ustaw czyli 'prawa powszechnego. Naprawdę stary - doucz się zanim zaczniesz zabierać głos i wpieprzać ludzi na miny. Ktoś Cię teraz posłucha, przyzna świadczenie a potem będą jaja bo obdarowany rolnik będzie je z odsetkami zwracał, a organ będzie miał nieprzyjemności za wydawanie bzdurnych decyzji.Gość pisze:A co w Polsce stanowi prawo powszechne ? Od razu Ci odpowiem . Ani uchwały , ani wyroki .
Misiu bez imienia. Ja to dalej podtrzymuję. Teraz łopatologicznie, krok po kroku.Gość pisze: "Żadna interpretacja nie stanowi źródła prawa. Stanowi je natomiast ustawa." Kto tak twierdził ?
Bardzo mnie ciekawi , na co powołują się pracownicy OPS przy wydanej decyzji na ŚP/ZDO . Sądząc po różnych interpretacjach , to na podst. uchwał NSA , wyroków itp. .
Dlaczego teraz interpretujecie ? Ciemność widzę , ciemność .
a nasze nie. I właśnie z związku z rozbieżnością w orzecznictwie WSA powstała uchwała 7 sędziów NSA, wiążąca dla WSA.pawel.w pisze:Nasze SKO (Kielce) do czasu wyroku NSA przyznawało świadczenie pielęgnacyjne rolnikom....