Rolnik odmawia złożenia oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 21 maja 2014, 14:00

a gdzie wcześniej w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest napisane by od rolników brać oświadczenie o nieprowadzeniu gospodarstwa rolnego????(do ŚP od 01.07.2013. rodzic na dziecko) Oświadczenia są dopiero od 15.05.2014 r
kasia7

Napisano: 21 maja 2014, 14:09

kasia7 pisze:a gdzie wcześniej w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest napisane by od rolników brać oświadczenie o nieprowadzeniu gospodarstwa rolnego????(do ŚP od 01.07.2013. rodzic na dziecko) Oświadczenia są dopiero od 15.05.2014 r
Fakt, w ustawie taki zapis znalazł się teraz, co nie oznacza, że wcześniej rolnicy, którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego byli uprawnieni do SP.
Po uchwale NSA jedyną drogą do przyznania SP rolnikowi było oświadczenie przez niego, że tego gospodarstwa rolnego nie prowadzi, a i to trzeba było obronić w uzasadnieniu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 14:35

ja nie brałam żadnych oświadczeń, miałam jakiś wyrok z WSA że praca w gospodarstwie nie koliduje z opieką....nie robiłam problemów rolnikom
kasia7

Napisano: 21 maja 2014, 14:41

kasia7 pisze:ja nie brałam żadnych oświadczeń, miałam jakiś wyrok z WSA że praca w gospodarstwie nie koliduje z opieką....nie robiłam problemów rolnikom
Generalnie po uchwale 7 sędziów NSA, takie wyroki to rzadkość, ale jeśli uda Ci się to uzasadnić to nie widzę problemu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 22:27

kasia7 pisze:ja nie brałam żadnych oświadczeń, miałam jakiś wyrok z WSA że praca w gospodarstwie nie koliduje z opieką....nie robiłam problemów rolnikom
Masz problem . Wydać decyzję lub nie , biorąc pod uwagę : uchwałę NSA , wyrok WSA , Ustawę .
A co w Polsce stanowi prawo powszechne ? Od razu Ci odpowiem . Ani uchwały , ani wyroki .
Gość

Napisano: 21 maja 2014, 23:09

kronos79 pisze:
kasia7 pisze:a gdzie wcześniej w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest napisane by od rolników brać oświadczenie o nieprowadzeniu gospodarstwa rolnego????(do ŚP od 01.07.2013. rodzic na dziecko) Oświadczenia są dopiero od 15.05.2014 r
Fakt, w ustawie taki zapis znalazł się teraz, co nie oznacza, że wcześniej rolnicy, którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego byli uprawnieni do SP.
Po uchwale NSA jedyną drogą do przyznania SP rolnikowi było oświadczenie przez niego, że tego gospodarstwa rolnego nie prowadzi, a i to trzeba było obronić w uzasadnieniu.
Teraz się znalazł , ale w dniu 31.12.2012 i wcześniej , nie było takiego zapisu .

"Bredzisz, koka.
Żadna interpretacja nie stanowi źródła prawa. Stanowi je natomiast ustawa." Kto tak twierdził ?
Bardzo mnie ciekawi , na co powołują się pracownicy OPS przy wydanej decyzji na ŚP/ZDO . Sądząc po różnych interpretacjach , to na podst. uchwał NSA , wyroków itp. .
Dlaczego teraz interpretujecie ? Ciemność widzę , ciemność .
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 7:29

Gość pisze:Teraz się znalazł , ale w dniu 31.12.2012 i wcześniej , nie było takiego zapisu .
Kronos już na to odpowiadał.
kronos79 pisze:co nie oznacza, że wcześniej rolnicy, którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego byli uprawnieni do SP.
i dalej:
kronos79 pisze:Po uchwale NSA jedyną drogą do przyznania SP rolnikowi było oświadczenie przez niego, że tego gospodarstwa rolnego nie prowadzi, a i to trzeba było obronić w uzasadnieniu.
Gość pisze:A co w Polsce stanowi prawo powszechne ? Od razu Ci odpowiem . Ani uchwały , ani wyroki .
Gościu - weź przeczytaj sobie, może być nawet w wikipedii, czym w Polsce jest uchwała 7 sędziów NSA i jaki ma wpływ na interpretację 'prawa powszechnego. Poczytaj sobie też o wykładni systemowej i celowościowej ustaw czyli 'prawa powszechnego. Naprawdę stary - doucz się zanim zaczniesz zabierać głos i wpieprzać ludzi na miny. Ktoś Cię teraz posłucha, przyzna świadczenie a potem będą jaja bo obdarowany rolnik będzie je z odsetkami zwracał, a organ będzie miał nieprzyjemności za wydawanie bzdurnych decyzji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 7:48

Gość pisze: "Żadna interpretacja nie stanowi źródła prawa. Stanowi je natomiast ustawa." Kto tak twierdził ?
Bardzo mnie ciekawi , na co powołują się pracownicy OPS przy wydanej decyzji na ŚP/ZDO . Sądząc po różnych interpretacjach , to na podst. uchwał NSA , wyroków itp. .
Dlaczego teraz interpretujecie ? Ciemność widzę , ciemność .
Misiu bez imienia. Ja to dalej podtrzymuję. Teraz łopatologicznie, krok po kroku.
Organ ->tu wójt, burmistrz, prezydent, z upoważnienia którego decyzję wydajemy my, pracownicy OPS, stosuje prawo, którego źródłem są konstytucja, ratyfikowane umowy międzynarodowe, ustawy, rozporządzenia, akty prawa miejscowego (art. 87 Konstytucji RP), dokonując wykładni przepisów tegoż powszechnie obowiązującego prawa.
Dokonanie wykładni polega na zastosowaniu określonych reguł interpretacyjnych. Z podstawowych można wyróżnić wykładnię językową, celowościową i systemową - nazwy sa na tyle wymowne, że mam nadzieję że nie trzeba Ci ich dogłębnie tłumaczyć.
W mojej ocenie, ocenie mojego SKO na długo przed uchwałą 7 sędziów NSA, rolnik prowadzący gospodarstwo rolne nie mieścił się w katalogu osób uprawnionych do SP. Uchwała tyllko to potwierdziła.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 8:27

Nasze SKO (Kielce) do czasu wyroku NSA przyznawało świadczenie pielęgnacyjne rolnikom....
pawel.w

Napisano: 22 maja 2014, 9:34

pawel.w pisze:Nasze SKO (Kielce) do czasu wyroku NSA przyznawało świadczenie pielęgnacyjne rolnikom....
a nasze nie. I właśnie z związku z rozbieżnością w orzecznictwie WSA powstała uchwała 7 sędziów NSA, wiążąca dla WSA.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 7 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x