rolnik oświadczył, że... - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 12    [ Posty: 115 ]

Napisano: 28 maja 2014, 15:56

Tak naprawdę, to wszyscy macie rację.I KRUS też.Po prostu nasze kochane ministerstwo niby chciało przyznać rolnikom ZDO ale za bardzo nie chce za nich płacić składki.Więc wymyślili sobie takie głupie oświadczonko,że niby jest rolnikiem a niby nie jest, niby nie jest bo nie pracuje na roli a niby jest bo płaci KRUS itd.My mamy płacić rolnikom i tyle. A KRUS nie może się dowiedzieć o tych oświadczonkach i finito.
abc

Napisano: 28 maja 2014, 16:03

Tak KRUS zwolni rolnika z opłacania składek, wtedy gdy rolnik uzyska ubezpieczenie w ZUS np. z tytułu podjęcia pracy, zwolni ze składek również rolnika, który np.; otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne i z tego tytułu ma opłacone składki przez ośrodek do ZUS. Bo w systemie ubezpieczeń istnieje zasada, że ZUS jest przed KRUS. Reasumując, otrzymuję decyzję w której jest zaznaczone, że nabyłam prawo do świadczenia i ubezpieczenia w ZUS, idę z tą decyzją i wykreślają mnie z obowiązkowych składek KRUS. Tylko jest jeden problem Wy mnie nie możecie ubezpieczyć przy świadczeniu, bo podlegam ubezpieczeniu z innego tytułu, KRUS mnie nie wykreśli jeżeli nie przedstawi im zaświadczenia, że podlegam ubezpieczeniu w ZUS. Sprawa zamknięta , wiem sprawdzałam. Zaznaczam, że w przypadku tej kobiety która nie zgłosiła, że z mocy ustawy weszła w obowiązkowe ubezpieczenie, to dobrze , że nikt jej nie chciał jej zrobić kłopotu i sprawę załatwiono polubownie. Ale jak Wam pracownikom umknęła taka sytuacja? chyba nie dopełniliście formalności, ja ubiegając się o świadczenie i później o jego kontynuację musiałam podpisywać oświadczenia o podleganiu lub nie ubezpieczeniu z innego tytułu.
wwo

Napisano: 28 maja 2014, 16:09

I jeszcze jedno, gdy nabędzie się ziemię, to KRUS na tą okoliczność Cię odnajduje i przysyła pismo o wylegitymowanie się, czy podlegasz ubezpieczeniu w ZUS i co ważne nie tylko ty ale również twój mąż . I wtedy bierze się zaświadczenia z miejsca pracy i legitymujesz się w KRUS. Tak było w moim przypadku, ale gdy tracisz pracę automatycznie podlegasz w KRUS.
wwo

Napisano: 28 maja 2014, 17:25

Sprawa terminologii. Ustawodawca w sprawie ZDO, świadczenia lub szo używa określenia: rolnikom - w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego" przez nich "konkretnie precyzuje, że chodzi o tego wnioskującego.
Natomiast ustawa o ubezpieczeniu rolników nie odnosi się do pojęcia rolnika zaprzestającego prowadzenia gospodarstwa rolnego, tylko tam ustawodawca używa określenia: Rencisty, emeryta i zaprzestania działalności rolniczej, łączenie tych dwóch spraw jest nieporozumieniem, KRUS ma tylko przepisy emerytalno- rentowe i definicję zaprzestania działalności rolniczej i odsyłanie tam rolnika ubiegającego się o ZDO jest przesadą i nie wiem czemu ma służyć ? I jeszcze jedna sprawa rolnicy wychowujący niepełnosprawne dziecko w wieku do 18 lat mogą ubiegać się o dofinansowanie z budżetu państwa do opłacanych składek , składają wniosek w placówce KRUS jako sprawują stałą bezpośrednią opiekę nad dzieckiem, takie dofinansowanie można uzyskać max na 6 lat. Również do sprawdzenia jest przepis mówiący, że jeżeli rolnik opłacał ubezp.w KRUS przez co najmniej prze 12,6 lat, to nawet jak już nie będzie miał tego gospodarstwa to ma możliwość kontynuacji ubezp. do 25 lat składkowych.
wwo

Napisano: 28 maja 2014, 19:54

do www
Jestem w podobnej sytuacji co Ty i tego samego zdania. Również "walczę" z niewiedzą lub złośliwością urzędników. Może popiszemy prywatnie na e-mail - jeśli wyrazisz zgodę oczywiście.
jatoja

Napisano: 28 maja 2014, 22:10

OK.
wwo

Napisano: 29 maja 2014, 8:45

Co za bzdury wymyślacie znowu, co ma krus do rozstrzygania czy sp, szo, zdo przysługuje czy nie? Podpisze rolnik domownik małzonek rolnika oświadczenie z ustawy o sr i zdo ma dostac swiadczenie. Nie podpisze ma nie dostac. Jak pozostanie obowiazkowowo ubezpieczony w krus to nie bedzie miał składek przy sp, szo czy zdo. Jak w krusie nie bedzie obowiazkowo ubezpieczony to bedzie miała składki do zus oplacane przy sp, zdo, szo. G... was obchodzi co krus zrobi czy nie zrobi jak sie dowie ze takie oswiadczenie rolnik, domowni, malzonek rolniak zlozyl, za wyjatkiem kwestii skladek. Nie potraficie przeczytac 2 prostych zapisow art. 3 ustawy o zdo i art. 17b ustawy o śr a zabieracie sie za przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Ogarniecie sie w koncu i przestaniecie bełkotac tu o krusach, doplatach bezposrednich i innych b.zdurach ktorych nie ma jako warunki uzyskania sp szo i zdo czy nie?
polo

Napisano: 29 maja 2014, 9:23

[quote="KT."]Jeśli jest rolnikiem i płatnikiem KRUS nie będziemy przyznawać zasiłku dla opiekuna.
Rozmawiałam wczoraj z pracownikiem KRUS i pani uświadomiła mi z czym wiąże się zaprzestanie pracy w gospodarstwie. Oświadczenie, że rolnik zaprzestał pracy jest kłamstwem jeśli płaci KRUS.[/quote
To, że Ty mówisz, że rozmawiałaś z pracownikiem KRUS, nie świadczy o tym, że pracownik KRUS rozmawiał z Tobą.
To po pierwsze. Po drugie, obstawiam swoją pracę, przeciwko Twoim wypocinom, że jeżeli rolnik opłacający KRUS, przyjdzie do Ciebie z wnioskiem o ZDO, nie ubezpieczysz go w ZUS. Z prostego powodu, Ustawa tego zabrania. No chyba, że chcesz złamać prawo. A zatem on z obowiązku ustawowego musi być ubezpieczony w KRUS. Po trzecie, jeżeli otrzymanie ZDO, będziesz uzależniała od pozbycia się gosp. rolnego, od razu Ty pisz oświadczenie, że będziesz wypłacała temu rolnikowi, z własnej kieszeni, świadczenie po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zmuś się do przeczytania ustawy. Potem pomyśl. Udowodniono, że myślenie nie boli. Jeżeli myślisz inaczej, to nikt Ci już nie pomoże. Przepraszam, może psychiatra.
niunia

Napisano: 29 maja 2014, 9:34

w ustawie wprowadzili to oświadczenie właśnie dlatego aby nie było takich wędrówek interpretacji do krusu a tu masz, niefortunnie wprowadzili zapis - zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa - bo pierwotnie miało być zaprzestanie pracy w gospodarstwie i już skojarzenie urzędnika tylko ze słowem - zaprzestanie - i lawina poszła.
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 9:50

Kati@ pisze:w ustawie wprowadzili to oświadczenie właśnie dlatego aby nie było takich wędrówek interpretacji do krusu a tu masz, niefortunnie wprowadzili zapis - zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa - bo pierwotnie miało być zaprzestanie pracy w gospodarstwie i już skojarzenie urzędnika tylko ze słowem - zaprzestanie - i lawina poszła.
ale wystarczylo, zeby wprowadzili tez zmiane w art. 3 dodajac definicje tego zaprzestania - i juz by bylo bez wedrowek i zastanawiania sie co mieli na mysli...ja mysle,ze oni tak naprawde nie chca dac swiadczen rolnikom tylko to rok wyborczy i trzeba bylo tak to napisac,zeby wydawalo sie,ze chca dac:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 2 z 12    [ Posty: 115 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x