ROZGORYCZONA NA SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 06 lut 2014, 13:20

czy liczyć czy nie ALIMENTY:(((
kobieta składa ZR
na dochód za 2012r., składa się jej praca, oraz alimenty które liczę z wyroku gdyż komornik w 2012 nie prowadził egzekucji (we wrześniu 2013 założyła do komornika) dochód przekracza, kobieta odwołuje się i SKO daje do ponownego rozpatrzenia bo mam wezwać kobietę czy otrzymała alimenty w 2012 czy nie -kobieta oświadcza ze nie otrzymywała żadnych alimentów a do komornika teraz założyła i wykazała tylko ze dłużnik zalega jej tylko parę miesięcy
no i co z tym zrobić
moim zdaniem alimenty winno się liczyć za 2012 z wyroku gdyż komornik prowadzi dopiero od 2013 a SKO mówi ze winnam wziąć oświadczenie strony
jak wy liczycie alimenty w takiej sytuacji
~do elmera -

Napisano: 06 lut 2014, 13:32

\"moim zdaniem alimenty winno się liczyć za 2012 z wyroku gdyż komornik prowadzi dopiero od 2013\"
brak podstaw prawnych do wliczenia jej alimentów zgodnie z wyrokiem

\"a SKO mówi ze winnam wziąć oświadczenie strony\"
SKO ma rację
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 13:44

Jakiś odległy czas temu wystąpiliśmy z pismem do Mpips i kazali liczyć alimenty jesli nie ma zalożonej sprawy u komornika w roku bazowym i oczywiscie alimenty sa zasadzone juz wczesniej niż rok bazowy - i z tym osobiscie sie zgadzam, jednak kierownik mój zgodnie z oswiadczeniem strony nakazuje liczyc. Pozatym u mnie w takiej sprawie co poszla do SKO , a ja policzylem alimenty (byl inny kierownik co inaczej myslal :) ) Sko utrzymalo mi w mocy decyzje gdzie strona oswiadczyła O a ja liczylem zgodnie z wyrokiem.
~Emil

Napisano: 06 lut 2014, 13:47

my mieliśmy oświadczenie strony, policzyliśmy alimenty a SKO napisało, że nie wskazano jednoznacznie kwoty i do ponownego i tu pytanie, jeśli mam oświadczenieod kobiety, że w 2012 dostała 1000,00zł alimentów to jak bardziej jednoznacznie wskazać tą kwotę 1000,00zł? słownie też pisać?
~Iza

Napisano: 06 lut 2014, 13:48

zamiast słuchać dziwnych rzeczy z ministerstwa przeczytajcie ustawę.
Dajcie chodź jeden zapis mówiący o tym, że mamy liczyć to co zasądzone a nie to co otrzymane.
Następnie zerknijcie na co się bierze oświadczenia o dochodzie i czy przypadkiem nie ma tam alimentów.
Na koniec przejrzyjcie wyroki w tym zakresie
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 13:53

tylko czemu kobieta nie domaga sie alimentow przez komornika skoro ich nie dostaje? Odpowiedz jest prosta - dostaje je, tylko nie wykazuje ich zaniżajac sobie dochód. Pozatym jesl naprawde ich nie dostaje to krzywdzi swoje dzieci , którym sie one należą
~Emil

Napisano: 06 lut 2014, 13:56

bo może facet ją zastraszył?
proś ją ewentualnie o wyjaśnienia
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 13:56

kiedy my właśnie wzieliśmy z oświadczenia strony, SKO wezwało kobietę bo ich zdaniem oświadczenie niejednoznacznie wskazywało kwotę otrzymanych alimentów (pomijam, że kobieta wyraźnym pismem, niebieskim długopisem napisała \"w 2012r. otrzymałam 1.000,00zł alimentów\"), kobieta się nie odniosła do wezwania więc przekazali nam do ponownego i napisali, że oni podjąć decyzji nie mogą bo oświadczenie niejednoznacznie wskazuje kwotę otrzymanych alimentów w 2012r. i to my mamy ponownie wydać decyzję (dodam, że chodzi o SZO a przyczyną odmowy był brak rezygnacji z zatrudnienia i obowiązkowe ubezpieczenie w KRUS)

to się pytam jak zrobić oświadczenie bardziej jednoznacznym? Drukowane litery i zielony długopis a może piórem raczej? pojęcia nie mam.
~Iza

Napisano: 06 lut 2014, 13:57

Zamiast dziwne rzeczy wypisywac elmer zacznij czytac rozporzadzenie do ustawy - par. 2 ust. 2 pkt 5 lit. j.
A decydujace tu jest jaki okres egzekucji obejmował wniosek o egzekucję złożony do komornika we wrześniu 2013 r. - jak najbardziej mógł on obejmowac także rok 2012 i potwierdzenie bezskuteczności wydane przez klomornika obejmuje wtedy rok 2012 czyli po prostu okres objęty wniioskiem o egzekucje i egzekucją.
~marii

Napisano: 06 lut 2014, 14:00

ciekawe ile przypadkow zwiazanych jest z zastraszeniem, a ile z cwaniactwem. Stosunek 1:100 tak mysle
~Emil

Strona 1 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x