Elmer jestem świeżo po kontroli niestety panie z urzędów wojewódzkich mają jedno stanowisko, jak nie masz płaconych alimentów to komornik i to on wystawia ile wyegzekwował, jak nie ma sprawy u komornika to nawet jak oświadczy osoba niższą kwotę to przyjąć to co na wyroku. To po co nam wyrok skoro osoba może mi wiecznie oświadczać zero a do komornika jej nie śpieszno.
\"a niby dlaczego jak była za granicą u siostry to komornik nie mógł prowadzic egzekucji od zobowiązanego ????\"
Bo komornik nie może prowadzić takiej sprawy na przykład.
Pani z kontroli nie doczytały zmian w ustawach.
Podałem przecież powyżej art., który mówi, że może być oświadczenie. Dlaczego? Zapytaj ustawodawcę.
Wyrok mówi nie ile osoba otrzymała, ale ile ma zasądzone.
Podaj mi podstawę prawną na ustalenie wysokości dochodu zgodnie z wyrokiem sądu.
Na razie to podajecie podstawę do pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia.
Elmer - a jak liczysz dochod w druga strone - tzn strona placi alimenty na osobe spoza rodziny - wystarcza ci,ze napisze oswiadczenie ile zaplacila tych alimentow? nie zadasz od niej przekazow lub przelewow?
jak mi napisze, że płaci do ręki to jak mam żądać przekazy lub przelewy?
Mam od niej zażądać, żeby od następnego roku płaciła pocztą lub przelewem (ex- mieszka za ścianą)?
Wierzycielka składa do komornika wniosek o egzekucje należności z tytułu alimentów i jak wyjeżdża sobie w odwiedziny do siostry za granicę to komornik przerywa egzekucję od dłużnika mieszkajacego w Polsce????????
Organ ma w swoim postępowaniu dopełnić wszelkiej staranności, skoro strona oświadcza , że nie otrzymuje alimentów w takiej wysokości jak ma zasądzone, to u mnie mimo wszystko automatycznie dzwoni dzwoneczek, ażeby go wyłączyć proszę osobę o dostarczenie zaświadczenia, albo sam piszę do komornika o wystawienie zaświad. o skuteczności egzekucji, Jako urzędnik mam do tego prawo , ponieważ mając wątpliwości powinienem je rozwiać.
o przeczytaj dokładnie co napisałem i nie doszukuj się czegoś co nie napisałem.
Lepiej się skup na przeczytaniu ustawy - zwłaszcza fragmentu o składaniu oświadczeń. Zastanów się następnie czemu go nie stosujesz