ROZGORYCZONA NA SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 06 lut 2014, 16:36

z mojego podwórka....... a było to kilka lat temu ,nasza pracownica , zatrudniona na 1/2 etatu chciala napisac oświadczenie,że nie otrzymuje alimentów od ojca 2 dzieci (w wyroku po 1.000zł miesiecznie na dziecko) . Nie była egzekucji komorniczej. Ojciec dzieci pracowal w służbach mundurowych.Alimenty płacił na 100%. Jej zarobki (bez alimentów) dawałyby jej prawo do zasiłku rodzinnego. Dochód z alimentami nie dawał uprawnień.

Czy dałbyś wiare takowemu oswiadczeniu ???? i przyznałbyś zasilki?????
~~ :) ~

Napisano: 06 lut 2014, 16:38

Elmer - nie wyklucza, a ustawa nalozyla na ministra obowiazek wydania tego rozporzadzenia:) i nalezy stosowac ustawa i rozporzadzenie...a sad niech sobie robi co :) ja nie mam problemu z tym;-) jak powiem klientce,ze nie rozpatrze wniosku jak nie doniesie zaswiadczenia to oswiadcza od razu ze tyle dostala ile ma w wyroku;-) albo idzie do komornika i przynosi zaswiadczenie
chce pomocy panstwa? to niech najpierw sprobuje odzyskac co jej od tatusia dzieci
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2014, 16:42

Ja myśle tak na marginesie sprawy, że niestety dla wiekszosci swiadczeniobiorców ta cala swiadomosć odpowiedzialnosci karnej za złożenie fałszywego oświadczenia jest guzik warta i w tym tkwi głowny problem.
~TOM

Napisano: 06 lut 2014, 16:47

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5DFA72727B

Z powyższych rozważań wynika, że organy błędnie zinterpretowały treść art. art. 3 pkt 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych i § 13 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 7 lipca 2010r. w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu oraz wzorów wniosku, zaświadczeń i oświadczeń o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Wadliwie przyjęły bowiem, że o wysokości otrzymanych alimentów przesądza treść wyroku, a jedynym dowodem dla wykazania, że uprawniony otrzymał je w niższej wysokości niż określona w tytule wykonawczym jest zaświadczenie organu egzekucyjnego. Jak wykazano wcześniej, przepisy ustawy i rozporządzenia zezwalają na dokumentowanie wysokości dochodów zarówno przy pomocy zaświadczeń, jak i oświadczeń. Wadliwa interpretacja przepisów jest przyczyną braków postępowania wyjaśniającego, zaniechania ustalenia, jaki rzeczywiście dochód z alimentów uzyskała skarżąca w 2010 roku, co jest naruszeniem reguł postępowania zawartych w art. 7,8 i 80 k.p.a.
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 16:49

~Elmer........czekam na Twoją odpowiedź .....przyznałbyś zasiłki rodzinne w opisanej sytuacji?????
~~ :) ~

Napisano: 06 lut 2014, 16:51

\"a było to kilka lat temu ,nasza pracownica , zatrudniona na 1/2 etatu chciala napisac oświadczenie,że nie otrzymuje alimentów od ojca 2 dzieci (w wyroku po 1.000zł miesiecznie na dziecko) . Nie była egzekucji komorniczej. Ojciec dzieci pracowal w służbach mundurowych.Alimenty płacił na 100%. Jej zarobki (bez alimentów) dawałyby jej prawo do zasiłku rodzinnego. Dochód z alimentami nie dawał uprawnień\".
W sytuacjach wątpliwych masz coś takiego jak postępowanie wyjaśniające.
Nie wiem za bardzo co mam ci na to odpowiedzieć. Jej sumienie, twoja robota
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 16:52

predzej Ci wyrokiem jakims zapoda niz odniesie sie do tego przypadku
~kij

Napisano: 06 lut 2014, 16:54

no i kij w oko ci poszedł
~Elmer

Strona 5 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny