ROZGORYCZONA NA SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 06 lut 2014, 14:03

Marii może zajrzyj do ustawy. Uwaga naprowadzam:
art. 23 ust. 5a pkt 2.
Na samym marginesie dodam, że podany przez ciebie par. z rozporządzenia ni w ząb nie mówi, że w przypadku braku egzekucji mammy brać zasądzone alimenty
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 14:10

wiadomo ,że można to oświadczyć, dla mnie problemem jest to, jak te oświadczenia wyglądają i jak Ci ludzie cwaniakują i piszą nieprawdę. Dla mnie jak ktoś nie dostaje alimentów to zaiwania do komornika
~Emil

Napisano: 06 lut 2014, 14:29

W sytuacjach kiedy klientka twierdzi, że nie dostaje pełnych zasądzonych alimentów a nie umie tego udokumentować zaświadczeniem od komornika zawsze bierzemy kwotę zasądzonych alimentów. Mieliśmy już kilkanaście tego typu odwołań i wszystkie nam SKO utrzymywało decyzje w mocy.
~ja

Napisano: 06 lut 2014, 14:56

nam w takiej sytuacji dali do ponownego rozpatrzenia ze wskazaniem żeby jej przyznać :P bo składa oświadczenie i żeby to liczyć więc czemu sami nie przyznali?! suma sumarum przyznaliśmy
~Aga

Napisano: 06 lut 2014, 15:00

bezprawie się szerzy....
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0FE0C31EC2
\"Dokonując weryfikacji ustaleń organu I instancji stwierdzić należy, że nie zostało poparte żadnymi dowodami twierdzenie, że w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 28 lutego 2011 r. wnioskodawczyni otrzymała alimenty zasądzone przez Sąd Okręgowy rzecz A. S. w kwocie 1600,00 zł, a także że w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2011 r. D. S. otrzymał alimenty zasądzone na jego rzecz w kwocie 10800,00 zł. Nie można bowiem w żadnym wypadku twierdzić, jak uczynił to organ I instancji w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji, że pomimo, iż ze złożonych przez pełnoletnich członków rodziny oświadczeń wynika, że w 2011 r. nie uzyskali oni żadnych dochodów niepodlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, zasądzone wyrokami sądowymi alimenty za okres poprzedzający datę rozpoczęcia egzekucji tych należności są dochodem w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych. Jeżeli organ I instancji wysuwa takie twierdzenie powinien on przedstawić stosowne dowody na poparcie takiej tezy, ponieważ ma to istotny wpływ na wynik sprawy i ustalenie, czy R. S. uzyska prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do tego świadczenia\".

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FCB0E4C32B
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3ECB8F3C9A

Emil życie nie jest takie proste, jak się nam wydaje. Nie można robić z ludzi kłamców. Trochę zaufania

Wyrok stojący rozkrokiem:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E32CF47E2A
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F97EC7EC8B
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 15:05

Zajecia z logiki się kłaniają elmer - ten przepis rozporzadzenia mowi wprost kiedy możesz nie brac alimentów zasądzonych lub brac kwotę mniejszą niż zasądzona.
Proste wnioskowanie a contrario - w innychy przypadkach bierze się po prostu kwote zasądzoną.
~marii

Napisano: 06 lut 2014, 15:10

jeżeli osoba nie potrafi udokumentować ,że nie otrzymała należnych alimentow ---biorę to co jest w wyroku.

Nie mam zamiaru robic inaczej....
To tak jak bym miała zaświadczenie z US o dochodach a osoba napisałaby oświadczenie, że nie zarobila tyle bo pracodawca nie chciał zapłacic tyle co w umowie o prace.... i miałabym liczyć wg oświadczenia???? no litości ??? jedzie przekrętem na odleglość.....
~~o~

Napisano: 06 lut 2014, 15:13

marii nie wyskakuj mi to z logiką.
Ustawa mówi wprost, że może być oświadczenie.
Ustawa jest ważniejsza od rozporządzenia i nie może wykraczać poza ustawę.
Nawet stosując literalnie twój sposób myślenia to w przypadku gdy osoba ci oświadcza, że nie otrzymywała alimentów to nie masz żadnej podstawy do wpisania jej wysokości zasądzonych alimentów. Musiałabyś ją wzywać do dostarczenia zaświadczenia od komornika lub udokumentowania tego przekazami (bezsens) pod groźbą pozostawienia bez rozpatrzenia.
Wskaż mi przepis, który mówi, że masz jej doliczyć zasadzone alimenty.
Ja ci wskazałem przepis, który mówi, że możesz brać oświadczenie. Czemu go nie stosujesz? Czemu się do niego nawet nie odniesiesz?
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 15:16

Pomijając zapis ustawy... Ludzie nauczcie się czytać.

\"~~o~jeżeli osoba nie potrafi udokumentować ,że nie otrzymała należnych alimentow ---biorę to co jest w wyroku.\"

Osoba w 2012 roku była za granicą u siostry. komornik nie prowadził egzekucji bo nie mógł, alimenty nie były płacone. Jak ma ci to udokumentować?

\"Nie mam zamiaru robic inaczej....
To tak jak bym miała zaświadczenie z US o dochodach a osoba napisałaby oświadczenie, że nie zarobila tyle bo pracodawca nie chciał zapłacic tyle co w umowie o prace.... i miałabym liczyć wg oświadczenia???? no litości ??? jedzie przekrętem na odleglość.....\"
Strzał w płot. W przypadku tych osób nie masz zaświadczenia od komornika. Wyrok o alimentach nie mówi ani słowa o otrzymanych alimentach! Gdybyś miał zaświadczenia od komornika i oświadczenie klienta, które się wykluczają to można się z tobą zgodzić.
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 15:26

art. 25 ust. 3 Organ mając wątpliwości może pomimo złożenia oświadczenia żądać dostarczenia od komornika o bezskuteczności
~ja

Strona 2 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x