rozporządzenie w sprawie ŚDS - Ośrodki Wsparcia

Strona 7 z 11    [ Posty: 107 ]

Napisano: 17 lut 2011, 19:10

dajcie namiary na to rozporządzenie!
~prac.socjal.

Napisano: 17 lut 2011, 21:44

u nas jest opiekunka, mamy wielu uczestników wymagających pomocy w korzystaniu z toalety lub są z pampersem, podobnie z jedzeniem, ubieraniem, nie wyobrażamy sobie aby jej nie było.
Kucharki nie mamy tylko pracownie kulinarną ale nie zapewniamy dwudaniowego obiadu tylko jeden ciepły posiłek, nie zawsze danie obiadowe.
~kinga,

Napisano: 18 lut 2011, 12:31

podaje namiary
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1) z dnia 9 grudnia 2010 r. w sprawie środowiskowych domów samopomocy
~asta

Napisano: 03 mar 2011, 11:03

Witam serdecznie! Tkwimy wszyscy - kierownicy ŚDS, dyrektorzy ops, burmistrzowie, prezydenci ,wójtowie, starości, wojewodowie
w prawnym zawieszeniu dot. interpretacji i wprowadzania w życie rozp. z 9.12.2010. Każdy z nas odczytuje jego składowe inaczej lub trochę podobnie. Prawnicy jst też nie są pewni swoich opinii. Pani Łukasik z MPiPS (współtwórczyni tego rozporządzenia) jeździ od 2 m-cy po Polsce i tłumaczy na różnych konferencjach regionalnych stanowisko ministerstwa w tej sprawie. ŚLEDŹMY WIĘC BIP-y WOJEWODÓW I MARSZAŁKÓW W SWOICH REGIONACH. POWINNY BYĆ TAM TERMINY SPOTKAŃ LUB KONFERENCJI REGIONALNYCH Z PRZEDSTAWICIELAMI MPiPS.
MOŻNA TEŻ ZADZWONIĆ DO WYDZIAŁU SPRAW SPOŁECZNYCH SWOJEGO URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO - BYĆ MOŻE JUŻ COŚ JEST NA CZASIE SZYKOWANE ! Nie zmienia to faktu etapowej realizacji założeń rozporządzenia.
1. Dokumentacja : indywidualna i zbiorcza. Co do projektu uchwały
o statucie ŚDS - nie wszystkie podmioty są na to prawnie gotowe.
2. W zbiorczej ; a)program działania i roczne plany działania. Problem stanowią rozdzielenia pomiędzy typy A, B i C - osobne plany czy całościowy w podziale? Mają zawierać działania, zadania, rodzaje, formy, metody terapii zajęciowej i konkretny obszar treningu, czy też konstruowane są w oparciu - o co?
b) dzienniki zajęć : dowolność? na każdy typ i do każdego planu osobno na nazwisko instruktora czy dziennik zajęć z tytułem jak w par.14 rozp. na każdy typ usługi?
3. W indywidualnej : tytuł jest jasny : indywidualny plan aktywizująco- wspierający, który ma zawierać -co? treningi, usługi, rodzaje, metody, formy terapii zajęciowej czy też mogą zawierać każdą metodyczną i merytoryczna dowolność?
W ŚDS \"Przyszłość\" powstał program i plan zbiorczy rocznej działalności ośrodka oraz tworzymy inne niż dotychczas indywidualne plany aktywizująco- wspierające. Póki co - róbmy to! Przecież musimy mieć podstawę pracy merytorycznej!
NASZ PROBLEM TO BRAK STANDARDOWYCH PROCEDUR I WZORÓW DOKUMENTACJI W PRZECIWIEŃSTWIE DO WTZ!
Rozmawiajmy więc i gdy będziemy gotowi, spotkajmy się w regionach na roboczych warsztatach kierowników śds z udziałem przedstawicieli wojewodów, którzy również powinni być gotowi ze swojej strony do rozmów o standardzie usług stanowionych przez regionalne ŚDS - y. Pozdrawiam
~Bohdan Statakiewicz-Koszalin

Napisano: 03 mar 2011, 14:30

Witam!!!
Uważam, że na pracowników WPS nie ma co liczyć.
Jetem przeciwna szablonom w dokumentacji indywidualnej, ich brak daje nam możliwość na wypracowanie wzorów w które sprawdzają się na naszym podwórku.

U nas wprowadzam dziennik na każdego terapeutę: terapeuta dzieli go na typ usług za które jest odpowiedzialny.
Plan tworzony jest w oparciu o indywidualne możliwości uczestnika. Należy więc dokonać diagnozy ze zwróceniem uwagi na jego możliwości.
Plan powinien zawierać:
podział na treningi- rozpoznanie możliwości (+ i - tzn. czy jest sens wprowadzać dany trening)- główny cel- planowane metody i formy osiągania założonego celu.
Cele powinny być tworzone z zastosowaniem zasady \"małych kroków\".
Dla typu A,B,C ma być osobny plan wg Pani ŁUKASIK.
Dla mnie największym problemem jest opracowanie rożnych planów. Myślałam że jak podzielę uczestników na grupy (typ A, Typ B)i to umieszczę w grafiku tak aby wybrane zajęcia były prowadzone oddzielnie to wystarczy a teraz to już nie wiem jak to wszystko zróżnicować.
~ANIA II

Napisano: 09 mar 2011, 23:16

Pilne! Wszystkie Koleżanki i Kolegów kierowników sds z terenu woj. zachodniopomorskiego, zainteresowanych spotkaniem w sprawie Rozp. z 9.12.2010, kier. ŚDS w Choszcznie Joanna Czechowicz zaprasza do swojego ośrodka
28 marca w poniedziałek na g. 9.00 na dyskusję roboczą.
Zainteresowanych prosimy o wysłanie akcesu wraz z dokładnym adresem ośrodka na adres mailowy : [email protected]. W razie pytań tel. do mnie 663 050 811
Pozdrawiam
~Bohdan Statkiewicz,Koszalin

Napisano: 24 mar 2011, 23:37

Witam!
Jestm pracownikiem socjalnym w ŚDS.Mam pytanie co do przeprowadzania aktualizacji wywiadów środowiskowych. Od powstania ośrodka- wywiady niezbędne do przyjęcia podopiecznego wykonywały właściwe co do miejsca zamieszkania przyszłego uczestnika OPS-y. Ponieważ dom jest o zasięgu powiatowym- decyzje kierująca i o odpłatności wystawia PCPR i to o n dotychczas dokonywał aktualizacji wywiadów. Teraz PCPR wystapił do mnie z prośba o dokonanie aktualizacji wywiadów środowiskowych wszystkich uczestników, nie podana jest żadna podstawa prawna. Czyli co , coś się zmieniło w przepisach? Wg. mnie zgodnie z art.25 ust 1i 2 ust o pomocy społecznej PCPR nie może żadać od pracownika śds dokonanaia owych( dodam ,żę kilkudziesięciu) aktualizacji.
Pomoże ktoś?
~Izabela

Napisano: 25 mar 2011, 15:50

To znalazłam w ustawie

art 121
3. Pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w ośrodku pomocy społecznej lub w powiatowym
centrum pomocy rodzinie, do którego obowiązków należy praca socjalna oraz przeprowadzanie
rodzinnych wywiadów środowiskowych, jeżeli przepracował nieprzerwanie i faktycznie co najmniej 5
lat, przysługuje raz na dwa lata dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze 10 dni roboczych.
~l

Napisano: 26 mar 2011, 20:05

To co robi pracownik socjalny w śds?
~~Ella

Napisano: 27 mar 2011, 16:50

Robi wszystko co musi robić pracownik socjalny-oprócz wywiadów.Tak było do tej pory. PCPR tłumaczy się ,że może zrobić wywiadów gdyż podopieczni w godzinach ich oracy przebywają w ośrodku.Dla mnie jest to śmieszne,gdyż zawsze PCPR przyjeżdżał do ośrodka po wcześniejszym uzgodnieniu, lub telefonicznie umawiałam konkretną osobę i w danym dniu czekała ona u siebie w domu na pracownika socjalnego z PCPR.Nigdy problemów z tym nie było.
~Izabela

Strona 7 z 11    [ Posty: 107 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x