Właśnie a propos wywiadów.. Tak się zapytam: u nas wywiady główne, decydujące o przyjęciu do Dom u robii GOPS. Do tej pory aktualizacje co pół roku robiłam osobiście ja, w tym roku mi to zabrano, w dodatku jeszcze dostałam reprymendę że nie JA się mam podpisywać pod tymi wywiadami tylko pracownicy GOPS i ich pieczątka nagłówkowa musi być nie nasza ŚDSu. Ja już zgłupiałam, bo przecież w rozporządzeniu pisze jak byk, że to pracownik socjalny placówki przeprowadza aktualizacje minimum raz na pół roku. No to przeprowadza ale podpisują się z GOPSu??? Przecież to niezgodne z prawem, żeby pod moją pracą się podpisywał ktoś inny:///
Pomóżcie, jak można to podeprzyjcie to jakimś aktem prawnym, czy coś...
Do Maćka
Masz rację, nie pisze w Rozporządzeniu o przeprowadzaniu wywiadów, tylko w moim zakresie obowiązków.
Pomyliło mi się. Przepraszam, nie chciałam wprowadzać w błąd.
Faktycznie pisze o aktualizacji Planów Wspierająco - Aktywizujących jako członek Zespołu.
Ale tak czy owak, skoro w moim zakresie obowiązków pisze, że mam przeprowadzać wywiady, a nie przeprowadzam, to czy kontrola się nie doczepi do tego?
Wydaje mi się, że powinnać pogadać z kierownikiem, aby zmienił Ci zakres obowiązków. Poza tym to nie Ty jesteś odpowiedzialna za ustalenie zakresu Twoich obowiązków. Możesz więc jedynie w tej sytuacji zasygnalizować kierownikowi jaka jest sytuacja, żeby wiedział lub wiedziała, że Ci zależy na pracy i pilnujesz pewnych rzeczy. Jednak wydaje mi się, że to kierownik powinien tego pilnować.
Dziękuję Maćku, mam nadzieję, że będę w stanie coś z tym zrobić zwłaszcza, że pisaliśmy plany pracy do kontroli zarządczej w gminie i musiało to być zgodne z zakresem obowiązków, więc musiałam wpisać, że przeprowadzanie wywiadów także do tego należy. Ale boję się, żeby później nie wynikły z tego nieprzyjemności nomen omen nie z mojej winy przecież a na mnie mogłyby się skupić.
WITAM, mam równie ważne pytanie i proszę o odpowiedź. Czy MOPS który robi decyzje kierujące uczestników do SDS przesyła kopię całej dokumentacji do SDS czy tylko decyzje kierującą i na jakiej podstawie prawnej to robi?
i jeszcze jedno pytanie czy jest jakas podstawa prawna wskazująca na to iż pracownicy socjali MOPS mają robić aktualizacje wywiadów uczestników przebywających w SDS ?
\"W przypadku osoby ubiegającej się o skierowanie do domu prowadzonego przez właściwy ze względu na jej miejsce zamieszkania powiat lub inny podmiot na jego zlecenie, ośrodek pomocy społecznej gminy miejsca zamieszkania osoby przesyła do starosty powiatu dokumenty, o których mowa w ust. 1, wraz z rodzinnym wywiadem środowiskowym przeprowadzonym w tej sprawie. \" Nic nie jest napisane w sprawie aktualizacji. U nas decyzje kierujące i decyzje dot odpłatności wydaje PCPR. Jesteśmy ŚDS-em o zasięgu powiatowym. Na ten moment wszystkie sprawy dot skierowania osoby zainteresowanej załatwia pracownik socjalny Domu i przekazuje do PCPR -u. Taki system jest wygodny i póki co istnieje. Z tego co wiem, można z MOPS-ami poszczególnych gmin podpisać porozumienie, że całą procedurę skierowania osoby przejmuje ŚDS i jego pracownik socjalny będzie przeprowadzał wywiady i aktualizacje wywiadu,w końcu ma do tego uprawnienia jakby nie patrzeć. Rozporządzenie jest niedopracowane w wielu kwestiach.
nie do końca się z tym zgadzam, ponieważ nie każdy pracownik socjalny MOPS wyrazi zgodę na to by pracownik socjalny z ŚDS pracował z rodzina z jego rejonu.