a powiedzcie mi proszę jak wygląda sprawa dokumentacji? U nas ośrodek otrzymuje tylko xero decyzji oraz zaświadczenie od lek rodzinnego i lek psychiatry, pozostałe informacje ma sobie zdobyć sam. Jak to powinno wyglądać? Nie ma przepisu, który reguluję sprawę dokumentacji uczestników.
wywiady środowiskowe przeprowadza pracownik socjalny OPS-zgodnie z właściwością miejscowa.pracownik socjalny SDs-u może przeprowadzać wywiady ( aktualizacje też nimi sa) tylko w jednym przypadku-gdy jednocześnie jest pracownikiem OPS-tj. w sutuacji gdy śds pozostaje w strukturze ops i pracownik jest jednoczesnie pracownikem ops w jego komórece organizacyjnej-śds. Poza tym przypadkiem-tylko rejonowy pracownik OPS ( pracownicy PCPR tez nie sa do tego uprawnieni)-to wynika z ustawy i rozporządzenia w sprawie przeprowadzania wywiadów.
Rozporządzenie nie mówi konkretnie o \"aktualizacji\" bo to oczywiste jest: \"aktualizacja wywiadu środowiskowego\" jest wywiadem w wersji skróconej przeciez.
astka-co do tego czy pracownik ops wyrazi zgodę- nie ma nic do wyrażanie.przeprowadzić wywiad jest jego!!! obowiązkiem, a pracować z \"jego \" rodziną i tak bedziecie skoro osoba z tej rodziny zostanie uczestnikiem śds.
Ewa- to jest tak:
jak Ty robisz wywiady a ktoś się pod nimi inny podpisuje znaczy, że robisz za niego robotę-nie ma inaczej.
jeśli nie jesteś pracownikiem ops- nie masz prawa przeprowadzać wywiadów-to też niezgodne jest z prawem
jeśli każą Ci robić wywiady a podpisuje je mops to po prostu się Tobą wysługują - tak nie powinno być ale tak często bywa w praktyce( taki cichy układ pomiędzy pcpr czy ops a śds)
poza tym-polecam wnikliwa leturę \"naszego\" rozporządzenia , rozporządzenia dot. wywiadów środowiskowych i ustawy o pomocy społecznej-wtedy nikt nie zrobi Cię w konia i nie dostaniesz reprymendy za to, że robisz cos do czego nie jestes uprawniona
Mam takie pytanko: pracuję w PCPR mamy w strukturze ŚDS, do którego kierowani są mieszkańcy 4 gmin, czyli wywiady środowiskowe do pełnej dokumentacji na koniec roku robili pracownicy socjalni OPS-ów, wystawiałam decyzję ja, w ŚDS nie ma pracownika socjalnego. Pytanie dot. tego kto powinien przeprowadzić wywiady aktualizacyjne w czerwcu i co z rewaloryzacją rent, czyli zmianą dochodu obecnie? Kogo podopieczny powinien poinformować o zmianie dochodu i kto na tę okoliczność robi aktualizację. Powiem szczerze, że już zgłupiałam.
pcpr prosi o aktualizację własciwe ops-y, gdy dochód zmienia się u uczestnika ten zawiadamia pcpr albo bezposrednio własciwy sobie ops, jeżeli pcpr to ten zwraca się z prośba o przeprowadzenie wywiadu z uwagi na zmienę dochodu
Śds jest prowadzony na 15 osob podopieczni pochodza 3 róznych gmin ale z jednego powiatu.Jestemy stowarzyszeniem. Jezeli Sds chciałby żywić podopiecznych w ramach programu \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\" a nie w ramach pracowni kulinarnej to jak to wogole rozpoacząć starania aby wejsc w taki program? rozmawiac z kazdy wojtem, burmisterzm, kierownikami ops? danej gminy może ktos podopowie???
Śds jest prowadzony na 15 osob podopieczni pochodza 3 róznych gmin ale z jednego powiatu.Jestemy stowarzyszeniem. Jezeli Sds chciałby żywić podopiecznych w ramach programu \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\" a nie w ramach pracowni kulinarnej to jak to wogole rozpoacząć starania aby wejsc w taki program? rozmawiac z kazdy wojtem, burmisterzm, kierownikami ops? danej gminy może ktos podopowie???
u nas nie ma możliwości dożywiania uczestników poza pracownią kulinarną, a może za mało się staraliśmy? jednak co pewien czas piszemy prośby o pomoc do różnych sklepów, instytucji itp, czasami coś dostajemy, czasami nic,
zofia taka forme tez przyjelismy piszemy o darowizne ale mi chodzi jak zabrać sie od strony formalnej za dożywniane w ramach tego programu co pisalam powyżej