rozstrzygnięcia o braku zasadności podejmowania działań - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 paź 2013, 14:41

kiedy ma miejsce, jakie przesłanki
~mika

Napisano: 16 paź 2013, 16:55

kiedy jesteś pewna, że przemocy nie ma
~htc

Napisano: 16 paź 2013, 17:30

aha....hmm..
w jakim sensie.. - przemocy nie ma . Ustała ? czy jej nie było w ogóle - a założyli NK? w odniesieniu do pytania ~mika.
~emilka

Napisano: 17 paź 2013, 1:03

A gdzie grupa robocza _ pytania chaotyczne
~Mek

Napisano: 17 paź 2013, 9:44

chcę zapytać kiedy podejmujecie takie rozstrzygnięcie, przykłady
~mika

Napisano: 17 paź 2013, 11:28

par.18.1 pkt 2 Rozstrzygnięcia o braku zasadności podejmowanych działań
chciałaś przykłady :
1.W rodzinie nie ma przemocy - a stwierdzone zostało , że małżonkowie rywalizują ze sobą np.: w sprawie rozwodowej , za którą prawie zawsze idzie kwestia - ustalenia opieki nad dzieckiem - a jak nie ma porozumienia rodziców - to jedno drugiemu chce ograniczyć prawa itd.- czyli Karta na Kartę.
2. Założono NK - moja ofiara przychodzi i stwierdza ,że wprowadziła w błąd interweniujących :np Policjantów- podczas zgłoszenia. Chciała wymusić konkretne zachowanie na swoim partnerze .Piszę bezzasadne fatygowanie instytucji z ukrytym motywem prawdziwym. Panna podpisuje oświadczenie.
3. Założona NK- sprawca wyjeżdża , wyprowadza się. Brak kontaktu stałego lub przemijającego kogo? z kim?
4. Podejmuję decyzję o zamknięciu w oparciu o 18.1 pkt 2 jeśli u osoby stosującej przemoc stwierdza się chorobę psychiczną , konieczność hospitalizacji szpitalnej+ leczenia specjalistycznego , dalej wchodzi Ustawa o ochronie Zdrowi Psychicznego i Pomocy Społecznej.
Decyzję w sprawach w/w podejmuje ZI/ GR- po przynajmniej jednym spotkaniu się i rozeznaniu sytuacji . Protokół i podpis przewodniczącego.
~emilka

Napisano: 17 paź 2013, 20:16

emilka
wydaje mi się- że wiem i się nie mylę - ale się upewnię -a jak jest skazany i dostał wyrok- pozbawienie wolności na okres 9 miesięcy - to nie zamykam od razu- nawiązując do pkt.3 kontakt i zależność.
~martyna

Napisano: 18 paź 2013, 12:08

martyna - ale Ty to wiesz .

Sprawca skazany = brak przemocy=koniec procedury NK- (czyli błąd myślenia)

Sprawca skazany=czas na pracę z rodziną(ofiarą)=bardziej efektywna interwencja.( dobre myślenie)

ps. Nie zamykam od razu- pracuję jeszcze jakiś czas z ofiarą - o.. teraz mam taki przypadek.
~emilka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x