zamknięcie niebieskiej karty - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 16 paź 2013, 14:21

czy jak po wysłaniu pisma do prokuratury o przymusowe leczenie od alkoholu sprawcy przemocy domowej , Pan jest w trakcie leczenia to na tej podstawie mogę zamknąć niebieską kartę pomóżcie
~kinga

Napisano: 16 paź 2013, 19:59

Od kiedy to prokurator ma coś do powiedzenia w sprawie przymusowego leczenia alkoholika?
Najpierw osobę nadużywającą alkoholu kieruje się na KRPA, ktora bada stopień uzależnienia i na tej podstawie decyduje, czy są przesłanki do leczenie ambulatoryjnego i dobrowolnego. Jeśli zobowiązany się od tego miga wtedy kieruje się sprawę do sądu rodzinnego o zastosowanie przymusowego leczenia.

Jeśli sprawca jest w trakcie leczenia to nie jest jeszcze przesłanka ostateczna do zamknięcia procedury. Trzeba dalej monitorować sytuację w rodzinie.
~Jerry

Napisano: 16 paź 2013, 20:26

Prokurator ma tyle samo \"do powiedzenia\" , a raczej do zrobienia w sprawie przymusowego leczenia alkoholika co KRPA. Tzn. jest jednym z dwóch - tym drugim jest KRPA -podmiotów, który może skierować do Sądu wniosek o przymusowe leczenie odwykowe.
~mm

Napisano: 16 paź 2013, 21:52

No tak jest . Dwie instytucje kierują wniosek do Sadu o \"przymus\" leczenia w rozumieniu procedury - nałożony przez Sąd czyli - GKRPA/MKRPA i Prokurator.
Co do dalszej części pytania . Pan Jerry słusznie odp. nie zamykasz procedury NK.
~emilka

Napisano: 16 paź 2013, 22:01

mm, zgodzę się z Tobą, że prokurator również jest podmiotem występującym do sądu o przymusowe leczenie danej osoby, o czym mowa w art. 26 ustawy o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Zasada jest taka, że to zazwyczaj osoba najbliższa dla osoby dotkniętej problemem alkoholowym kieruje taki wniosek do prokuratora, by ten wystąpił do sądu o zasądzenie przymusowego leczenia alkoholika.
Czytając post Kingi (która jak mniemam, jest członkiem ZI powołanego do przeciwdziałania przemocy domowej) i ustosunkowując się do niego miałem na myśli to, iż w ramach wszczętej procedury NK ZI/GR jest władna powiadomić o problemie alkoholowym sprawcy przemocy miejscową KRPA. Ta też KRPA ma moc skierowania owej osoby na badania i na ich podstawie uznać, że jest potrzeba skierowania jej na odwyk. Jeśli dana osoba nie podejmie dobrowolnego leczenia wtedy KRPA kieruje wniosek do sądu o przymusowe leczenie.
Skoro Kinga, wg mnie, jest członkiem ZI i zapewne współpracuje z KRPA to moje zdziwienie wzbudziło wysłanie przez jej ZI do prokuratury pisma o objęcie osoby leczeniem odwykowym. Zrozumiałem dosłownie, że to prokurator ma takie leczenie zarządzić.
Jeśli nawet źle zrozumiałem jej wypowiedź to i tak mi się wydaje, że po orzeczeniu KRPA o poddaniu się przez delikwenta dobrowolnemu leczeniu, jeśli ono okaże się nieskuteczne, to ta sama KRPA ma prawo i obowiązek sama wystąpić do sądu o leczenie przymusowe. Nie potrzebne tu pośrednictwo prokuratora.
No chyba, że się chce nadać takiemu wnioskowi większą rangę... Ale to bez sensu angażować w jednej sprawie dwa podmioty.
~Jerry

Napisano: 17 paź 2013, 1:01

Bzdety!!!
~Mek

Napisano: 17 paź 2013, 14:01

może być członkiem KRPA i członkiem ZI- jedno nie wyklucza drugiego- ...a i jeszcze członkiem GR.
Czyli wysłano z KRPA- nie do prokuratury ( tu się pomyliła) tylko do Sądu..
no ale dobra ..Sąd miała na myśli, nie Kinga?
~...........

Napisano: 17 paź 2013, 19:56

No dobra..a jak koleś nie podjął leczenia...a zaprzestał przemocy to zamykacie kartę?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2013, 20:01

a ty zamykasz ?
~?

Napisano: 17 paź 2013, 22:46

A co prowadzisz 3 lata?
Kasia
~Kasia