Nie interesuje mnie opinia ministerstwa - żadna. Interesuje mnie za to opinia i uzasadnienie Trybunału, czyli gości którzy w tej sprawie orzekali.kun' pisze:A właściwie to nie chcesz przyjąc do wiadomości, bo jest to wbrew interpretacji ministerstwa.
Widzisz, cały problem w tym, że Trybunał tak wcale nie napisałkun' pisze:Ale może ja się mylę więc proszę wytłumacz tu wszystkim co to znaczy utracił moc w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego

"Art. 17 ust. 1b ustawy powołanej w punkcie 1 (uśr) w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego osób sprawujących opiekę nad osobą niepełnosprawną po ukończeniu przez nią wieku określonego w tym przepisie ze względu na moment powstania niepełnosprawności, jest niezgodny z art. 32 ust. 1 Konstytucji."
A dla mnie to jest zupełnie co innego i znaczy zupełnie co innego - a co znaczy, to Trybunał napisał dalej:
"Trybunał Konstytucyjny orzekł o częściowej niekonstytucyjności wprowadzenia do ustawy o świadczeniach rodzinnych kryterium wieku powstania niepełnosprawności, jako przesłanki uzależniającej uzyskanie świadczenia pielęgnacyjnego. Wyrok Trybunału nie oznacza zatem usunięcia tego kryterium z ustawy. Nie stanowi również podstawy do uchylenia decyzji, które już przyznały prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Nie kreuje także nowego prawa do żądania świadczenia przez opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych, jeżeli niepełnosprawność ich podopiecznych powstała już po okresie dzieciństwa. "
Dla mnie wszystko w temacie.