śP na dorosłe dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 14    [ Posty: 140 ]

Napisano: 19 mar 2015, 10:51

no nie , wirus mózgojadków szaleje :lol:
Kati@

Napisano: 19 mar 2015, 11:32

kun' pisze:Kataryna się zacieła.
Jest taki dowcip.
Wiesz co masz w głowie? Zjadacza mózgu, a co on tam robi? Głoduje.
Żenada. Lepiej się czujesz obrażając innych?
Orzeczenie jest spartolone, TK mógł i powinien zachować się lepiej, bo wprowadził chaos. Jednak, dla każdego rozgarniętego człowieka nie ulega wątpliwości, że intencją TK było zwrócenie uwagi na inny aspekt niekonstytucyjności przepisu aniżeli autorom pytania prawnego.
Ci ostatni pytali w istocie, czy można różnicować opiekunów ze względu na moment powstania niepełnosprawności.
TK powiedział: nie - nie można, bo prowadziłoby to do nierówności w odniesieniu do opiekunów DOROSŁYCH osób niepełnosprawnych.
Jednocześnie TK zauważył, że różnicowanie sytuacji opiekunów osób NIEPEŁNOLETNICH oraz opiekunów DOROSŁYCH jest zgodne z ustawą zasadniczą.
Problem stanowi sentencja wyroku i jej implikacje. Zgodnie z art. 190 ust. 3 konstytucji nastąpiła utrata mocy obowiązującej w zakresie wskazanym przez TK i odnośnik w tekście jednolitym, którym zasłaniasz się jak tarczą nic nie zmienia, bo to było oczywiste już w chwili publikacji wyroku. Nie oznacza to bynajmniej automatycznego przyznania praw wszystkim opiekunom i na to właśnie zwrócił uwagę TK.
TK w uzasadnieniu wskazał, co należy brać pod uwagę przy rekonstrukcji normy prawnej po utracie mocy obowiązującej niekonstytucyjnego przepisu we wskazanym zakresie. I tego nie chcesz przyjąć do wiadomości.
Posunięcie TK uważam za karkołomne i dlatego nie zamierzam się wdawać w dyskusję, czy rację ma WSA w Gorzowie czy w Gliwicach.
Natomiast rozbieżności w orzecznictwie, uwagi TK i twarde stanowisko MPiPSu muszą skłonić każdego urzędnika do refleksji, czy chce ryzykować przyznając SP wbrew stanowisku autorów orzeczenia oraz zwierzchników naszych organów kontroli.
Mnie wykładnia TK przekonuje, dlatego daję odmowy, ale w odróżnieniu do Elmera nie znam stanowiska mojego SKO czy WSA, ani nie mam pewności Iksa, że organy te podzielą stanowisko TK.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 11:58

kronos79 pisze:ani nie mam pewności Iksa, że organy te podzielą stanowisko TK.
Ja też nie mam tej pewności, ale dopóki nie powstanie precedens będę dawał odmowy. Póki co nie było nawet osób zainteresowanych złożeniem wniosku.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:34

kronos79 pisze: Żenada. Lepiej się czujesz obrażając innych?
Nie.
Ale co można o kimś napisać, kto nie chce odpowiedzieć na zadane pytanie, tylko sypie cytatami w zastępstwie odpowiedzi. Albo ma coś z głową albo wie ,że nie ma racji i unika odpowiedzi wijąc się jak piskorz.
kun'

Napisano: 19 mar 2015, 12:35

Elmer pisze:jajka ugotowane/usmażone czy nadal w lodówce?
Też pozdrawiam.
kun'

Napisano: 19 mar 2015, 12:36

to rozumiem, że nici ze śniadania...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:42

Elmer pisze:to rozumiem, że nici ze śniadania...
no i dobrze
Ludzie sta­rają się być błys­kotli­wi przy śniada­niu. To straszne. Tyl­ko głup­cy są bo­wiem błys­kotli­wi o tej porze.
(Oscar Wilde)
Kati@

Napisano: 19 mar 2015, 12:50

typ (Wilde) dobrze pisał....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:54

Elmer pisze:typ (Wilde) dobrze pisał....
a to jeszcze lepsze
,,Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób''
Kati@

Napisano: 19 mar 2015, 12:57

Kati@ pisze: ,,Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób''
Dyskusyjne. Historię zawsze piszą zwycięzcy. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 7 z 14    [ Posty: 140 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x