Sprawa o przemoc trafiła do prokuratury...
Sprawa o przemoc trafiła do prokuratury...
Policja będąc na interwencji założyła NK i spr.zgłosiła od razu do prokuratury.Karta A trafiła do przewodniczącego ZI.Jaką teraz przybrać procedurę?Postanowiłem powołać grupę roboczą-ale tak na marginesie to co oni mogą zdziałać,kiedy to jakby ostatnie działanie zostało wykonane.Wiem,spotkania z psychologiem,pedagogiem i in...Ale sprawca jest z nimi w domu i do czasu wyroku może powybijać...Co o tym myślicie?
Re: Sprawa o przemoc trafiła do prokuratury...
na pewno ofiara potrzebuje wsparcia. Nie zaszkodzi pomoc psychologa, a może nawet terapia w grupie dla ofiar przemocy. Jeśli macie specjalistów, stricte od przemocy, to na pewno są potrzebni.
Re: Sprawa o przemoc trafiła do prokuratury...
Skoro zagrożenie dla bezpieczeństwa pokrzywdzonych jest duże, to ZI powinien złożyć do Prokuratury wniosek o wydanie z urzędu postanowienia o nakazie opuszczenia mieszkania przez sprawcę przemocy. Z mojego doświadczenia zawodowego wynika, że Prokuratorzy w tego typu sprawach zazwyczaj nie podejmują takich czynności bez pisma - wniosku od pokrzywdzonej lub zawiadomienia od instytucji pomocowych.
Oprócz Sprawa o przemoc trafiła do prokuratury... - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
niebieska karta
wywiad a niebieska karta
pomocy
kto wypisuje niebieską kartę?
niebieski zawrót głowy
zakończenie procedury
Wzór
nieodpowiedzialna kobieta
ZI
Pytanie ?
NK- refleksje z praktyki
przemoc