sprawozdania - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 19 cze 2013, 12:59

Ech... założenie zmian było takie, że głos decydujący w sprawie dziecka ma wychowawca/opiekun czyli osoba najlepiej zorientowana w potrzebach dziecka. Argumentem za likwidacją rad pedagogicznych była właśnie kolegialność podejmowania decyzji wobec wychowanka i brak odpowiedzialności konkretnej osoby za dziecko. Jak widać po wielu reformach wraca stare dobre karciano-nauczycielskie (bo wypracowane przez lata) podejście do decydowania o wychowanku. Niektórzy tylko musieli do tych rozwiązań \"dorosnąć\" ;) Z tą różnicą, że wcześniej wszyscy wiedzieli jak mają pracować, a teraz nikt nie ma pojęcia ;)
~etatysta

Napisano: 19 cze 2013, 14:00

Zgadzam się z Tobą, że największy zasób wiedzy o dziecku na wychowawca prowadzący. W pracy nie jest osamotniony, współpracuje z innymi wychowawcami, specjalistami. To wychowawca prowadzący jest iskrą przy rozpalaniu ognia na zespole. Zdanie innych osób jest również bardzo ważne. Jak ma się naprawdę dobry zespół to i praca idzie łatwiej. Gorzej ja w tym zaprzęgu każdy koń idzie w swoją stronę a woźnica (dyrektor) jest przekonany, że panuje nad całością.
~Marcin

Napisano: 19 cze 2013, 14:25

u nas tak wyglądają zespoły od,, nastu lat,,
~kp

Napisano: 19 cze 2013, 14:35

czasami trudno jest stworzyć zgrany zespól gdy w ciagu roku odchodzi 9osob i zastepują ich nowi,dopiero wdrażajacy sie do pracy ludzie
~ja

Napisano: 19 cze 2013, 16:25

nie rozumiem jak dyrek ze specami mogą decydować a reszta temu ulegać, jak może pracować wychowawca, który nie ma nic do powiedzenia w temacie dziecka? gdzie jego autorytet?
~Ewa

Napisano: 19 cze 2013, 16:38

dobre pytanie Ewo.znam takiego dyr że jeśli specjaliści mu sie sprzeciwili to ich zwolnił.może tu jest odpowiedź...
~ja

Napisano: 19 cze 2013, 16:53

Okresówka to takie sprawozdanie.
~kapek

Napisano: 19 cze 2013, 22:40

jeśli wychowawca na zespole nie umie argumentować swoich decyzji dotyczących dziecka i siedzi cicho, to ...co z niego za wychowawca
~nie zielony

Napisano: 19 cze 2013, 22:55

słuchajcie ale chodzi o sprawozdania z tego co zrobiłam w ciągu roku np. zajecia wyrównawcze, organizacja jakiejś uroczystości, konkursy itp. .....jest to nowość w placówce zalecenie pokontrolne Pań. I oczywiście trzeba się przyznać czego nie udało nam się zrealizować , a wszystko czytane na forum
~raczek

Napisano: 19 cze 2013, 23:14

nie zielony -tutaj chodzi o to,ze dyrek ma już plan,którego nie wolno zburzyć ,uważa się za ,,boga,, ,my jesteśmy tylko pionkami,w tej grze o dobro wychowanka
~kp

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x