Sprawozdanie - wydane karty
Re: Sprawozdanie - wydane karty
w cas ukazała się inf że jako karty wydane należny brać pod uwagę karty nie tylko wydane fizycznie ale równiez dostraczone do gminy ale nie odebrane
z wiadomości w CAS - wyjaśnienia do spr. Ogólnopolska KDR I/14
Szanowni Państwo,
uprzejmie wyjaśniam, że w sprawozdaniu z zakresu realizacji rządowego pogramu dla rodzin wielodzietnych w wierszach dotyczących wniosków o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny (wiersz 1 i podwiersze) należy wykazać:
1. wnioski zakończone wydaniem Karty Dużej Rodziny (tj.Karty dostarczone do gminy, zarówno wydane fizyczynie członkom rodziny wielodzietnej, jak i czekające na odbiór przez rodzinę wielodzietną),
2. wnioski zakończone wydaniem dupklikatu Karty Dużej Rodziny (tj.Karty dostarczone do gminy, zarówno wydane fizyczynie członkom rodziny wielodzietnej, jak i czekające na odbiór przez rodzinę wielodzietną),
3. wnioski zakończone wydaniem decyzji odmownej, zgodnie z par.13 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych.
Raporty w systemie RI KDR będą pomocne w zakresie Kart wydanych fizycznie członkom rodziny wielodzietnej. Zarówno raporty o wnioskach, kartach, jak i rodzinach generowane są według statusu kart - wydane. Oznacza to, że w sprawozdaniu Ogólnopolska KDR należy do informacji o wnioskach pozyskanych z systemu RI KDR dodać wnioski zakończone dostarczeniem kart do gminy, które jeszcze nie zostały odebrane przez rodzinę wielodzietną, jak i wnioski zakończone wydanioem decyzji odmownej.
Natomiast wiersze 2-4 i podwiersze powinny być zasilone danymi z systemu RI KDR, gdyż dotyczą rodzin korzystających z programu (którym wydano Karty Dużej Rodziny lub duplikaty Karty Dużej Rodziny).
W wierszu 5 należy wykazać duplikaty Kart Dużej Rodziny dostarczone do gminy, zarówno wydane fizyczynie członkom rodziny wielodzietnej, jak i czekające na odbiór przez rodzinę wielodzietną.
Z poważaniem
Magdalena Kolega
DSR MPiPS
Szanowni Państwo,
uprzejmie wyjaśniam, że w sprawozdaniu z zakresu realizacji rządowego pogramu dla rodzin wielodzietnych w wierszach dotyczących wniosków o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny (wiersz 1 i podwiersze) należy wykazać:
1. wnioski zakończone wydaniem Karty Dużej Rodziny (tj.Karty dostarczone do gminy, zarówno wydane fizyczynie członkom rodziny wielodzietnej, jak i czekające na odbiór przez rodzinę wielodzietną),
2. wnioski zakończone wydaniem dupklikatu Karty Dużej Rodziny (tj.Karty dostarczone do gminy, zarówno wydane fizyczynie członkom rodziny wielodzietnej, jak i czekające na odbiór przez rodzinę wielodzietną),
3. wnioski zakończone wydaniem decyzji odmownej, zgodnie z par.13 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych.
Raporty w systemie RI KDR będą pomocne w zakresie Kart wydanych fizycznie członkom rodziny wielodzietnej. Zarówno raporty o wnioskach, kartach, jak i rodzinach generowane są według statusu kart - wydane. Oznacza to, że w sprawozdaniu Ogólnopolska KDR należy do informacji o wnioskach pozyskanych z systemu RI KDR dodać wnioski zakończone dostarczeniem kart do gminy, które jeszcze nie zostały odebrane przez rodzinę wielodzietną, jak i wnioski zakończone wydanioem decyzji odmownej.
Natomiast wiersze 2-4 i podwiersze powinny być zasilone danymi z systemu RI KDR, gdyż dotyczą rodzin korzystających z programu (którym wydano Karty Dużej Rodziny lub duplikaty Karty Dużej Rodziny).
W wierszu 5 należy wykazać duplikaty Kart Dużej Rodziny dostarczone do gminy, zarówno wydane fizyczynie członkom rodziny wielodzietnej, jak i czekające na odbiór przez rodzinę wielodzietną.
Z poważaniem
Magdalena Kolega
DSR MPiPS
a gdzie wy macie te komunikaty w CAS? BO U MNIE NIC NIE MA... GDZIE TO MOGE ZNALEZC?
własnie się dziwie, bo u mnie w poczcie w kopercie nic nie ma żadnych komunikatów, a mOŻE CHODZI O cas GDZIE SĄ ŚWIADCZENIA RODZINNE Bądź pomoc społeczna? bo ja jestem nowym użytkownikiem i nic nie mam...
Jeśli masz już CAS, a nikt nie zgłosił Cię do UW o rozszerzenie uprawnień musisz sama zadzwonić do administratora (do właściwego Urzędu Wojewódzkiego) i poprosić o instrukcje jak masz to zrobić (jeśli chcesz sama się pobawić to w ustawieniach jest taka opcja) inaczej nie będziesz mieć tego nigdy. Istnieje też taka opcja, że CAS jest na inną osobę, a inna odpowiedzialna jest za KDR wtedy trzeba stworzyć sobie nowe konto w CAS. To chyba tyle...
a dziekuję bardzo za odpowiedź, bo już wysłałam sprawozdzanie ale wzielam pod uwage karty ktore faktycznie były odebrane przez osoby i nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo tu widze i czytam różne komunikaty i nie wiem czy dobrze zrobiłam...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak wpisujecie wnioski złożone na KDR w tym sprawozdaniu, bo przecież wiersz 1 i 1.1. jest nieaktywny? Można dopiero wpisywać od wiersza 1.1.1. tylko te wydane. Zgodnie z nowym komunikatem jednak trzeba ująć również te wnioski, które nie zostały zakończone wydaniem karty bo czekają na odbiór, ale nie mam możliwości edytowania tego wiersza pierwszego. też tak macie?
W sprawozdaniu w we wierszu 1 i podwierszach nalezało liczbe wniosków ktore trafiły do reki odbiorców oraz takie które czekają u nas na odbiór przez wnioskodawce (bo takie sa traktowane jako wydane zgodnie z wiadomoscia cas) tzn. jesli np złozyło Ci wniosek 10 rodzin z czego:
7 rodzin odebrało (dostało do reki karty)
2 rodziny nie odebrały czyli karty oczekuja na odbiór u Ciebie
1 w produkcji
to oznacza ze w wierszach 1 i podwierszach 1.1; 1.1.1 ; 1.1.2 itd. bierzemy pod uwage tylko te rodziny ktorym wydano karty fizycznie(7) i te które czekaja na odbiór (2) a wiec:
7+2 =9 rodzin
7 rodzin odebrało (dostało do reki karty)
2 rodziny nie odebrały czyli karty oczekuja na odbiór u Ciebie
1 w produkcji
to oznacza ze w wierszach 1 i podwierszach 1.1; 1.1.1 ; 1.1.2 itd. bierzemy pod uwage tylko te rodziny ktorym wydano karty fizycznie(7) i te które czekaja na odbiór (2) a wiec:
7+2 =9 rodzin
a w wierszach 2-4 trzeba brać pod uwagę tylko karty wydane fizycznie tak? dobrze rozumiem?
Oprócz Sprawozdanie - wydane karty - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Sprawozdanie CAS
Rozszerzenie uprawnień w CAS
Dziecko w skłądzie w wieku 27 lat
Student zaoczny lub pracujący student
Sprawozdanie
Co w tej sytuacji zrobić?
Rodzic
studia dzienne
sprawozdanie CAS
zmiana hasła
uprawnienia