Stawka bazowa czynszu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/ŚW/SR/FA
- Kontakt:
Re: Stawka bazowa czynszu
Dziękuję bardzo 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Przepraszam, że tak zawracam głowę ale muszę się upewnić. Do zestawienia wydatków na mieszkanie wydanego przez zarządce dodaję czynsz obliczony wg stawki gminnej? (674,94 + 252,75zł)52,33 m2 x 4,83 zł= 252,75 zł
W załączeniu przesyłam skan tego zestawienia
W załączeniu przesyłam skan tego zestawienia
- Załączniki
-
[email protected]_20200212_131004.pdf
- (43.85 KiB) Pobrany 76 razy
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
tak i razem wydatki wynoszą 927,69 zł
-
- Stażysta
- Kontakt:
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ojej, nie można tak! Dlaczego masz dodawać do powyższych wydatków jeszcze czynsz gminny? Jeśli to jest najem i to ten sam przypadek, w którym osoba płaci 850 zł odstępnego, owszem, dodajemy czynsz gminny, ale wówczas odejmujemy wydatki za fundusz remontowy, sprzątanie i odśnieżanie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
zastanawia mnie jedna rzecz, skąd wiesz że należny odjąć wydatki za fundusz remontowy, sprzątanie i odśnieżanie? masz może jakieś podkładki do tego? jakieś wyroki lub materiały ze szkolenia, bo ja Ci powiem szczerze że będąc na szkoleniach to nie usłyszałem tam stwierdzenia że trzeba wymienione przez ciebie rzeczy odejmowaćKrwawa pisze: 12 lut 2020, 14:47 Ojej, nie można tak! Dlaczego masz dodawać do powyższych wydatków jeszcze czynsz gminny? Jeśli to jest najem i to ten sam przypadek, w którym osoba płaci 850 zł odstępnego, owszem, dodajemy czynsz gminny, ale wówczas odejmujemy wydatki za fundusz remontowy, sprzątanie i odśnieżanie.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie mam materiałów, wspominałam Ci, że nie pracuję już w dodatkach. Tak czy siak jest to zwykłe dublowanie opłat i zawyżanie wysokości dodatku. Może ktoś inny jeszcze się wypowie w tej kwestii?
P.S. Pamiętajmy, zarówno osoby prowadzące szkolenia, jak i wszelkiej maści kontrolerzy - nie są osobami nieomylnymi.
P.S. Pamiętajmy, zarówno osoby prowadzące szkolenia, jak i wszelkiej maści kontrolerzy - nie są osobami nieomylnymi.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
czyli można stwierdzić i to już pewnie nie jednokrotnie padało że ta ustawa to bubel pełen niejasnościKrwawa pisze: 12 lut 2020, 14:55 Nie mam materiałów, wspominałam Ci, że nie pracuję już w dodatkach. Tak czy siak jest to zwykłe dublowanie opłat i zawyżanie wysokości dodatku. Może ktoś inny jeszcze się wypowie w tej kwestii?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To można stwierdzić z całą stanowczością. 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Dziękuję za wcześniejsza odpowiedź. Proszę jeszcze podpowiedzieć czy w tej sytuacji poprawnie robię (mam wrażenie, że popełniam błąd).
Wnioskodawca wynajmuje mieszkanie na podstawie umowy użyczenia. Przedstawione dokumenty to opłaty za lokal:
zimna woda, ścieki. śmieci,administracja i księgowość,utrzymanie czystości,zimna woda części wspólnej, przegląd ogólnobudowlany i komin,konserwacje windy, konserwacje i naprawy, fundusz remontowy - po podliczeniu otrzymałam kwotę 240 zł
Jeśli porównam ją z stawką Gminy to wychodzi mi 372,83 zł (53,11 m2 x 7,02 zł)
To jaką kwotę mam zaliczyć do wydatków? 240 zł czy 372.83 zł?
Wnioskodawca wynajmuje mieszkanie na podstawie umowy użyczenia. Przedstawione dokumenty to opłaty za lokal:
zimna woda, ścieki. śmieci,administracja i księgowość,utrzymanie czystości,zimna woda części wspólnej, przegląd ogólnobudowlany i komin,konserwacje windy, konserwacje i naprawy, fundusz remontowy - po podliczeniu otrzymałam kwotę 240 zł
Jeśli porównam ją z stawką Gminy to wychodzi mi 372,83 zł (53,11 m2 x 7,02 zł)
To jaką kwotę mam zaliczyć do wydatków? 240 zł czy 372.83 zł?
Oprócz Stawka bazowa czynszu - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wzywam Panią do uzupełnienia braków
zgon wnioskodawcy
brak prądu co robicie?
sprawa w SKO a mam nowy wniosek
WYLICZENIA
Wzór decyzji odmownej z powodu przekroczenia powierzchni
Czy to jest dochód z gospodarstwa rolnego?
Czy przyznawać dodatek?
umowa użyczenia
proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego
brak faktury za energię
syn na odwyku czy potrzebuje ośw.?
Składki płacone na KRUS co liczyć?
Co liczymy z tej decyzji zus jako dochód?
proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego!
Dom jednorodzinny