Stawka bazowa czynszu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Blue
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Stawka bazowa czynszu

Post autor: Blue »

Jeszcze jedno pytanie. A czy może być tak, że porównując ze stawką gminną i obniżając do tej niższej kwoty plus dodając wydatki za wodę, śmieci, CO łączna kwota wydatków wyjdzie wyższa niż ta, którą wpisał zarządca budynku?

Mam wniosek, gdzie jest najem mieszkania należącej do spółdzielni. Najem wynosi 1000 zł + f.remontowy 74,10 zł + domofon 1,20 zł + eksploatacja 174,88 zł. Łącznie 1250,18 zł.
Wyliczona stawka gminna to 451,52 zł. Obniżam do tej kwoty. Dodaję resztę opłat (CO, woda, śmieci, podgrzanie itp) to wychodzi 1039,99 zł. Natomiast wydatki jakie wpisał zarządca to 832,18 zł. Czy może być taka sytuacja, czy ja jednak dalej tego nie rozumiem i robię coś źle?
Przepraszam, że tak męczę ale chcę to dokładnie zrozumieć, a podałem przykład, ponieważ szybciej przyswajam praktykę, niż teorię.
Blue
Stażysta
Kontakt:

Doczytałem w innym temacie na forum, że cyt. "Nie podbijamy czynszu, gdy ponoszone wydatki w Spółdzielni są niższe". Czyli jeśli porównałem ze stawką gminną, wziąłem niższą kwotę + media i mimo to wyszła wyższa kwota, niż ta która jest wpisana na wniosku (zgodnie z przykładem z postu wyżej) to zostawiam tą, którą wpisał zarządca?
:-)
VIP
Kontakt:

Post autor: :-) »

media zostaw w spokoju :)
przyrównujesz do gminnego czynszu...i jeśli gminny jest niższy wtedy bierzesz ten gminny i dodajesz media
jeśli wyjdzie gminny wyższy...wtedy całość wydatków zostawiasz bez zmian...nie podbijasz czynszu...zostawiasz to, co wpisał zarządca
Blue
Stażysta
Kontakt:

Tak, tak zrobiłem. Tyle, że wyszła mi kwota 1039,99 zł a na wniosku łączne wydatki jakie wpisał zarządca to 832,18 zł. I teraz nie wiem jaką kwotę mam brać przy wyliczaniu DM :)
VIP
Kontakt:

Blue pisze: 25 cze 2025, 14:49 Tak, tak zrobiłem. Tyle, że wyszła mi kwota 1039,99 zł a na wniosku łączne wydatki jakie wpisał zarządca to 832,18 zł. I teraz nie wiem jaką kwotę mam brać przy wyliczaniu DM :)
oj...czytaj ze zrozumieniem:)
a która kwota jest mniejsza?
zawsze bierzesz mniejszą ...
przyrównałeś do gminnego i wyszła kwota 1039,99 tak?
kwota jaką wpisał zarządca i wnioskodawca płaci do zarządcy to kwota 832,18...tak?
jesli jest mniejsza od gminnej...to ją zostawiasz i wyliczasz dodatek
Blue
Stażysta
Kontakt:

Hehe ja po prostu ubzdurałem sobie, że bierzemy pod uwagę tylko niższy czynsz, nic więcej - albo ten, który płaci najemca, albo ten wyliczony (gminny) a reszta nie ma już znaczenia. A tu okazuje się, że ma - całość. Nawet jeśli wezmę mniejszą kwotę a w ogólnym rozrachunku wydatki wyjdą wyższe, to zostawiam tą kwotę wpisaną przez zarządcę. Dziękuję :)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Ej.. ej... ja tu czegoś nie rozumiem. Piszesz, ze najem 1000 zł. Czy w tym są też wydatki za wodę, CO itp.? Bo kwotę przyrównujesz do samego najmu a nie wszystkich opłat. Inaczej nie wyszłoby Ci, że kwota czynszu 451,52 zł + wydatki jest większa od tej płaconej do zarządcy.
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Rozumiem, że najpierw trzeba ustalić co wchodzi w skład czynszu w gminie zanim zacznie się coś przyrównywać? Ja mam w uchwale w programie wieloletnim wpisane, że: ,,Wysokość stawki bazowej czynszu ustala się w oparciu o przeprowadzoną kalkulację kosztową, uwzględniając w szczególności koszty administrowania, konserwacji i utrzymania należytego stanu technicznego budynku, utrzymania wszystkich pomieszczeń wspólnego użytkowania, w tym opłaty za energię
elektryczną związaną z oświetleniem na klatkach schodowych, korytarzy piwnicznych i strychów."
Czyli rozumiem, że do czynszu wliczają się koszty zarządu nieruchomością wspólną, eksploatacja i fundusz remontowy, w związku z czym łączę te kwoty i przyrównuje je wspólnie? I teraz np. jak mam opłatę za wodomierz, antenę zbiorczą czy opłatę za przesył ciepłej wody to też przyrównywać czy może opłata za wodomierz do wody powinna być wpisana a opłata za przesył ciepłej wody do ciepłej wody powinna być wpisana?
Blue
Stażysta
Kontakt:

Hehe, Maxima czyli jednak dalej źle robię? :lol:
Nie, kwota 1000 zł to wpisana do umowy najmu kwota czynszu (kwota odstępnego dla właściciela), bez wody, CO, śmieci.
Wziąłem 1000 zł dodałem do tego f. remontowy (74,10 zł), eksploatację (174,88 zł) oraz domofon (1,20 zł) i wyszło 1250,18 zł.

A kwota stawki gminnej 451,52 zł wyszła z następujących obliczeń: 4,06 zł/m2 (stawka bazowa) + 120% (podwyższająca/obniżająca stawkę) x m2 mieszkania.

Porównując te dwie kwoty, wziąłem niższą - 451,52 zł i dopiero teraz dodałem śmieci (wywóz 3os. x35zł =105zł i koszty obsługi wywozu 6,92zł), centralne ogrzewanie (365,07 zł), wodę (opłata stała za wodę 5,53 zł, opłata za zimną wodę zaliczka - 33,18 zł, opłata stała za przygotowanie ciepłej wody - 39 zł i podgrzanie wody zaliczka - 33,77 zł) i wyszło 1039,99 zł. Natomiast wyliczenia zarządcy, które wpisał na wniosku to 832,18 zł.
VIP
Kontakt:

TO W TYM PRZYPADKU BIERZESZ 1039,99
ODPOWIEDZ