strajk czas zacząć, przystępujecie do strajku??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 15    [ Posty: 142 ]

Napisano: 25 kwie 2019, 10:23

Aż miło poczytać. Popieram słowa Maksencjusza brawo
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 25 kwie 2019, 10:48

Co z tego że zostają mi pieniądze na obsługę na koniec roku ( i to nie małe) jak muszę je wydać na papier, tonery itp. Nie wiem jak u Was ale u mnie to włodarze wyznaczają widełki i mimo to, że pieniądze są i można by podnieść pensje lub dać premie to nie ma takiej opcji. :cry:
KAMI
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 14:07
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 kwie 2019, 10:59

Dokładnie są pieniądze. U mnie to samo księgowość wydaje na papier i tonery dla całego MOPSu. Plus comiesięczne dodatki dla osób które kompletnie niczego nie robią przy 500+.
św-pomoc
Referent
Od: 17 wrz 2017, 17:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 kwie 2019, 12:12

maksencjusz pisze:Ja jestem mocno sceptyczny, może dlatego, że ze względu na małżonkę nauczycielkę bliski jest mi temat tego dogorywającego strajku. Nie mam wątpliwości, że w przypadku masowego wystąpienia zostaniemy, podobnie jak nauczyciele, kolejnym wrogiem publicznym, a chyba każdy zdaje sobie sprawę, że jako darmozjady urzędnicze nie mamy już teraz specjalnie dobrej prasy. Oczywiście każdy ma inną wytrzymałość psychiczną, jednak taką nagonkę będzie trudno znieść większości osób, szczególnie, że stanowimy znacznie mniej liczną grupę na tle naszych społeczności lokalnych niż nauczyciele. To akurat odnosi się do wszystkich pracowników OPS. Ale zobaczmy jaka byłaby nasza rola, skoro z informacji prasowych wynika, że głównym narzędziem nacisku ma być opóźnienie lub zablokowanie wypłat 500+. Odstąpienie od wykonywania obowiązków przez pracowników socjalnych pozostanie niemal niezauważone, zresztą znając życie będą sobie spokojnie realizować swoje plany urlopowe. Nienaliczenie list ze stałymi i okresówkami wywoła już spory bulwers, ale to pikuś w porównaniu z nienaliczeniem 500+ i rodzinnych, za co już konkretnie obwiniani będziemy my. Może jestem mięczakiem, ale jako jedna z 3 osób, która jest konieczna do tych ostatnich naliczeń w mojej gminie miałbym z tym spory problem. Tym bardziej, że poza tymi, dla których świadczenia stanowią wartość dodaną, jest całkiem pokaźna grupa osób, dla których zasiłek pielęgnacyjny czy świadczenie opiekuńcze stanowi istotne źródło utrzymania. Skoro miałbym grać rolę naczelnego sukinsyna w swojej gminie to chciałbym wiedzieć, dlaczego wśród oficjalnie artykułowanych postulatów (kosmicznie nierealnych, jak podwyżka 1000+, albo śmiesznie mglistych, jak ten o zmianie systemu pomocy) nie ma tego co jest najistotniejsze dla nas, czyli przyzwoity % na obsługę i konieczność przeznaczania kasy z dłużników bezpośrednio na utrzymanie. To bardzo konkretne i relatywnie proste w realizacji sprawy, a jednak o tym w kontekście strajku nie słyszę. Mam wrażenie, że ktoś zamierza instrumentalnie wykorzystać nas, zajmujących się ŚR i 500+, samemu ryzykując bardzo niewiele. I jeszcze argument koleżanki z działu - czy jeśli zaliczymy np. miesięczny przestój w tym gorącym okresie, to ktoś z innych działów pomoże nam się z tego syfu wygrzebać na czas? Pytanie oczywiście retoryczne, bo zapewne w waszych firmach również solidarność kończy się tam, gdzie zaczyna dodatkowa praca.
Z takim podejściem, to nigdy nic nie wywalczymy, ani nawet nikt nie będzie chciał z nami rozmawiać i wprowadzić chociaż części zmian.
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 25 kwie 2019, 13:07

Obudźcie się, ilu Was jest w skali wyborców? Prędzej wcisną SR/500+ znowu pracodawcom/ZUS niż sobie coś zrobią z protestu. Wiem, że mało delikatnie to piszę, ale takie są fakty, jesteśmy zbyt małą grupą by rząd sobie coś z nas zrobił.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 25 kwie 2019, 15:29

A gdzie jest tak "na bogato". bo u nas na koszty obsługi 500+ jest ok. 3500 zł miesięcznie. Ani kierownik, ani księgowy nie dostają ani grosza. To wystarcza na utrzymanie jednego pracownika i kilka ryz papieru
Ola II
Stażysta
Od: 25 sty 2019, 10:42
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 25 kwie 2019, 22:31

1. czy ktoś widział pracownika socjalnego zajmującego się 500?
2. czy ktoś widział postulaty odnośnie pracowników 500?
3. idea strajku jest głupia i nierealna. Strajk to ostateczność, a my jesteśmy środowiskiem zbyt mocno zróżnicowanym. Jedni mają dobrze, drudzy nie. Jak ktoś ma dobrze to dlaczego ma strajkować?
4. ogłoszenie strajku w okresie zasiłkowym i nieprzyjmowanie wniosków jest strzeleniem sobie w stopę. To mógł wymyślić tylko ktoś nieznający w ogóle realiów naszej pracy. Ja nie będę przyjmował wniosków a empatią spłyną. Ciekawe kto potem będzie siedział za darmo po nadgodzinach by to wprowadzić... Pierw będę za darmo siedział w godzinach pracy (za strajk się nie płaci) a potem będę tyrał po godzinach by to wprowadzić. A klienci, wójt/burmistrz/prezydent będą psy na mnie wieszać. Dziękuję postoję.
5. protest można zrobić głupio lub mądrze, strajk w proponowanej formie jest formą ostateczną i wystrzelamy się tak jak nauczyciele.
6. formy protestu mogą być stopniowane:
- na początek słynne czarne koszule;
- potem odmowa wykonywania sprawozdań wszelkiego typu (wójta, burmistrza, prezydenta, klientów to grzeje). Ministerstwo zaczyna być ślepe, czyli ma problem. A my się cieszymy, mamy mniej durnej roboty;
- odmowa wykonywania zapotrzebowań. Jak nie przyślą kasy zwalamy na innych, że nie mamy pieniążków i nie możemy wypłacić.
- pracujemy normalnie tylko nie robimy przelewów
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 sie 2018, 12:46
Zajmuję się: byle czym

Napisano: 26 kwie 2019, 7:33

wczoraj (*kuj-pom.) ukazało się na CAS sprawozdanie o wysokości wynagrodzeń brutto tylko i wyłącznie kierownika i pracowników socjalnych, także my pracownicy świadczeń na nic liczyć nie możemy...
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 26 kwie 2019, 7:35

Weles pisze:6. formy protestu mogą być stopniowane:
- na początek słynne czarne koszule;
- potem odmowa wykonywania sprawozdań wszelkiego typu (wójta, burmistrza, prezydenta, klientów to grzeje). Ministerstwo zaczyna być ślepe, czyli ma problem. A my się cieszymy, mamy mniej durnej roboty;
- odmowa wykonywania zapotrzebowań. Jak nie przyślą kasy zwalamy na innych, że nie mamy pieniążków i nie możemy wypłacić.
- pracujemy normalnie tylko nie robimy przelewów
Geniusz zła.... ale to też mój tok myślenia, I like it. JA jestem ZA!!! :twisted:
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 26 kwie 2019, 8:10

Ola II pisze:A gdzie jest tak "na bogato". bo u nas na koszty obsługi 500+ jest ok. 3500 zł miesięcznie. Ani kierownik, ani księgowy nie dostają ani grosza. To wystarcza na utrzymanie jednego pracownika i kilka ryz papieru
U nas też jest 3450 zł
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 3 z 15    [ Posty: 142 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x