świadczenie rodzicielskie 1000 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 48 ]

Napisano: 30 cze 2015, 13:27

A ja doskonale znam ten projekt i wiele osób pyta o to świadczenie i bez żadnego problemu udzielam im informacji co będzie w tym zakresie od 1 stycznia 2016 r., bo te zmiany są już przesądzone. Chyba że wy na księżycu żyjecie.
I wstyd to jest nie wiedzieć elementarnych rzeczy które już nawet prawidłowo poopisywali co głupsi dziennikarze w różnych gazetach. Ale oczywiście można udawać, że nic się dookoła nas nie dzieje, że nic nie wiemy, że to nie my itd. Oczywiście informuję tez że szczegóły techniczne będą znane po ostatecznej publikacji nowelizacji, zmianie rozporządzeń wykonawczych, czyli zapraszam pod koniec roku po konkretne szczegóły. Ja więc trochę inaczej widze swoje obowiązki wobec klientów mojej gminy niż niektórzy tutaj
małaops

Napisano: 30 cze 2015, 13:28

Skierowano do podpisu do prezydenta 26.06.2015 :-?
ewaa

Napisano: 30 cze 2015, 13:40

Jesli ktoś dostanie zasiłek macierzyński w kwocie 400 zł, bo pracował na niepełny etat, to dostanie uzupełnienie tego rodzicielskiego w wysokoci 600 zł?
BOLD

Napisano: 30 cze 2015, 14:45

z tego co czytałam różnica tylko przy pobieraniu zasiłku dla bezrobotnych ipomniejszonego o zaliczę na podatek
ewitak

Napisano: 30 cze 2015, 15:43

Zasiłki macierzyńskie z ZUS będą wyrównane do 1000 zł miesięcznie, jednorazowy zasiłek macierzyński z KRUS będzie podzielony przez 12 i więcej miesięcy i wyrównany do 1000. Nie wiem jak z zasiłkiem dla bezrobotnych. Teraz przysługiwał po rocznym macierzyńskim, a nie chce mi się szukać.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 7:52

Tę różnicę będzie płacił ZUS czy ops?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 8:04

Ten co płaci macierzyński płaci i wyrównanie. My tylko świadczenie rodzicielskie po 1000. Nie wiem czemu plotą o rolnikach, że będziemy płacić.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 8:34

A czy zauważyliście, że świadczenie rodzicielskie będzie dochodem uzyskanym i utraconym zarówno w świadczeniach rodzinnych jak i w funduszu alimentacyjnym. To są jakieś jaja, świadczenie wypłacane na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych wpływa na dochód rodziny która korzysta ze świadczeń rodzinnych. Czy my będziemy im pity wystawiać czy to będzie nieopodatkowane bo już się pogubiłem.
judge

Napisano: 01 lip 2015, 8:45

judge pisze:A czy zauważyliście, że świadczenie rodzicielskie będzie dochodem uzyskanym i utraconym zarówno w świadczeniach rodzinnych jak i w funduszu alimentacyjnym. To są jakieś jaja, świadczenie wypłacane na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych wpływa na dochód rodziny która korzysta ze świadczeń rodzinnych. Czy my będziemy im pity wystawiać czy to będzie nieopodatkowane bo już się pogubiłem.
Gdzie to napisali?
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 8:50

No właśnie w tym projekcie, dodają świadczenie rodzicielskie zarówno do dochodu nieopodatkowanego "w art. 3:
a) w pkt 1 w lit. c w tiret trzydziestym średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje się tiret trzydzieste pierwsze i trzydzieste drugie w brzmieniu:
„– świadczenie rodzicielskie,
– zasiłek macierzyński, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników;”,

i jednocześnie wrzucają do to uzyskania i utraty dochodu"2) w art. 3:
a) w pkt 1 w lit. c w tiret trzydziestym średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje się tiret trzydzieste pierwsze i trzydzieste drugie w brzmieniu:
„– świadczenie rodzicielskie,
– zasiłek macierzyński, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników;”,
b) w pkt 23:
– lit. d otrzymuje brzmienie:
„d) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej,”,
– w lit. i średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje się lit. j oraz lit. k w brzmieniu:
„j) utratą świadczenia rodzicielskiego,
k) utratą zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników;”,
c) w pkt 24:
– lit. d otrzymuje brzmienie:
„d) uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej,”,
– w lit. h kropkę zastępuje się przecinkiem i dodaje się lit. i oraz lit. j w brzmieniu:
„i) uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego,
j) uzyskaniem zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.”;

Chyba że ja coś źle zrozumiałem no ale jest napisane jak byk.
Może mądrzejsze głowy ode mnie się wypowiedzą.
judge

Strona 2 z 5    [ Posty: 48 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x