święto-15sierpnia a przebywanie na urlopie

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
jaa

święto-15sierpnia a przebywanie na urlopie

Post autor: jaa »

Święto 15 sierpnia wypada w sobotę, a to oznacza, że w zamian za to przysługuje dzień wolny do wybrania. Czy będąc w tym czasie na urlopie od 7 do 20 sierpnia też należy się dzień do wybrania? tzn jestem pewna, że tak, bo kodeks pracy art. 130 § 2 mówi, że "każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin." I nie ma mowy o tym, że jak ktoś jest na chorobowym czy urlopie, to nie ma możliwości wybrania dnia wolnego za święto. Chcę się upewnić, bo kadrowa twierdzi, że nie należy mi się ten dzień tak jak innym pracownikom.
katarrzyna

Re: święto-15sierpnia a przebywanie na urlopie

Post autor: katarrzyna »

Kadrowa do wymiany, bo gada głupoty :)
zzzz

Post autor: zzzz »

Należy się wolny dzień
Krysia7

Post autor: Krysia7 »

Oczywiście ze Ci się należy dzień wolny jeśli jesteś w tym czasie na urlopie to zamiast 10 dni urlopu bierzesz 9
Awatar użytkownika
alanka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alanka »

i w tym samym art. jest napisane W OKRESIE ROZLICZENIOWYM.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
anita///

Post autor: anita/// »

a jeśli jestem na urlopie od 17 sierpnia do końca miesiąca to dzień wolny mogę wziąść np. 14 sierpnia lub 1 września ?
ggg

Post autor: ggg »

czy osobie zatrudnionej do 14 sierpnia należy się też dzień wolny za 15 sierpnia? rozliczanie kwartalne
Awatar użytkownika
alanka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alanka »

anita: tak
ggg:nie
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
ODPOWIEDZ