Tekst ustawy przyjęty przez Senat -bez poprawek - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 28 gru 2011, 17:22

Czy wiecie,że ustaw o pieczy zastepczej wchodzi z dniem 01.01.1012r a juz sa do niej zmiany, ciągle cos kombinują z tą ustawą ,ręce opadają

USTAWA

z dnia 15 grudnia 2011 r.

o zmianie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej

link:
https://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/38_u.htm
~PCPR -1

Napisano: 29 gru 2011, 0:17

czytam ta zmianę już od kilku dni :( i według mnie i naszego prawnika, nowe kwoty będą obowiązywały faktycznie po wyciśnięciu starych decyzji czyli od 1 kwietnia, ale może my się mylimy ?
~eskulap

Napisano: 29 gru 2011, 10:31

w dniu 27 grudnia prezydent podpisał tą zmianę także wchodzi ona w życie z dniem 01 stycznia 2012r.
~Iza

Napisano: 29 gru 2011, 15:08

Eskulap nie mylicie się :o)
~Karolina

Napisano: 29 gru 2011, 16:05

ja też mam wątpliwości od kiedy wydawać nowe decyzje:
1. tym rodzinom, które \"zyskają\" na nowej ustawie tj. np do tej pory mieli 658,80 zł. a po nowemu 1000 zł., wydać od 1 stycznia 2012 r. tak jak wchodzi ustawa albo później ale z wyrównaniem od 1 stycznia?, czy te rodziny muszą składać jakieś wnioski?
2. tym rodzinom, które aby zachować dotychczasowe kwoty muszą złożyć wniosek do końca stycznia 2012 r. - też muszę przyznać od miesiąca złożenia wniosku czyli od 1 stycznia?
Jak wy to interpretujecie?
Piszecie już informację do rodzin? jak tak to co w tej informacji, przeliczacie rodzinom jakby mieli po nowemu?
~lady

Napisano: 29 gru 2011, 16:10

według nowelizacji starosta musi w terminie 14 dni od wejścia w życie ustawy poinformować rodzinę zastępczą o możliwość złożenia wniosku czyli żeby dokonali wyboru czy stare czy nowe zasady, jeśli złoża wniosek do trzeb sie ustosunkować, wiadomo, że jeżeli jest korzystniej na starych do tak zostanie do 18 roku życia albo i dłużej
~Iza

Napisano: 29 gru 2011, 16:30

tak a jak na nowych będzie korzystniej to też mają składać wniosek? bo mi się wydaje że te wnioski mają zastosowanie tylko do tych którzy będą chcieć zostać na dotychczasowych warunkach i nie wiem czy ja dobrze myślę.
~lady

Napisano: 29 gru 2011, 16:55

tak u nas też radca uważa że wniosek tylko do tych którzy chcą na starych zasadach , tylko tworzy się taka sytuacja że tym co złożą wniosek trzeba będzie chyba wydać nową decyzję od stycznia a Ci co na nowych zasadach to mamy czekać aż do kwietnia? trochę bez sensu bo ta grupa osób będzie pokrzywdzona bo w przypadku wielu z nich na nowych zasadach byłoby korzystniej. Nasz radca wstępnie twierdzi że pozostałym również należałoby zmienić np. w lutym (jeżeli nie złożą wniosku). Ale czy to właściwie i jak to tak naprawdę robić to nie wiem :(
~grazka

Napisano: 29 gru 2011, 17:04

ja będę rozpatrywała żeby było na korzyśc rodzin zastepczych
~Iza

Napisano: 29 gru 2011, 23:55

według mnie \"stare\" decyzje wygasają z dniem 31.03 i z dniem 1.04 mogę na wniosek wydawać nowe decyzje i nowe kwoty wypłacam tez od 1.04. Jeżeli złożą wniosek szybciej, to według mnie musiałabym najpierw uchylić starą decyzję bo byłaby jeszcze ważna . Niestety tu jednak nie jest nic pewnego , nawet mój prawnik mi współczuje :)
~eskulap

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x