Tekst ustawy przyjęty przez Senat -bez poprawek - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 30 gru 2011, 9:51

Ja uważam, że:
1. Poinformować trzeba wszystkich i odczekać ustawowe terminy. Jest wyraźnie napisane, że starosta informuje rodziny zastępcze. A zatem wszystkie, bo nie znalazłam nigdzie dopisku, że tylko te, dla których stare zasady są korzystniejsze.
2. Wniosek o objęcie dotychczasowymi przepisami może złożyć każdy, nawet ten, dla którego jest to niekorzystne. Dlatego będę kazała pisać we wniosku, że osoba została poinformowana o prawach jakie wynikają z obydwu ustaw i świadomie decyzję taką podejmuje.
3. W przypadku osób, które chcą być na nowych przepisach - nie wiem czy nie brać jakichś oświadczeń.
4. Decyzje zmieniam wszystkim od 1 stycznia 2012r. Będą konieczne wyrównania lub potrącenia, bo w styczniu wypłaty pójdą po staremu (z uwagi na konieczność w/w zawiadomień i czekanie na wnioski Klientów). Nie wiem skąd te różne interpretacje, ale art. 226 ust. 4 po prostu daje nam 3 miesiące na zmianę decyzji, żeby nie robić tego na wariackich papierach. A ustawa obowiązuje od 1 stycznia, klienci mają do końca stycznia złożyć stosowne wnioski, a pomoc przysługuje przecież od miesiąca, w którym wpłynął wniosek itp. itd. W przypadku, gdy osoba decyduje się na stare przepisy to pomoc ta przysługuje do czasu opuszczenia przez dziecko rodziny.
~mada

Napisano: 30 gru 2011, 11:09

dokładnie tak jak pisze magda
~Iza

Napisano: 30 gru 2011, 11:24

a mój prawnik interpretuje to w ten sposób - że prawo do świadczenia to nic innego jak np. sytuacja gdzie osoba ma postanowienie sądu np. 24 grudnia b.r. a my wydamy jej decyzję w styczniu bo np. tyle trwało postępowanie. i że przepis ten odnosi się jedynie do takich sytuacji. A rodziny zastepcze które już funkcjonują i pobierają świadczenie mają mieć zmienione od 01 kwietnia decyzje dopiero. kołomyja .
~PCPR

Napisano: 30 gru 2011, 11:29

Magda - ok , ale jeżeli płacisz nowe kwoty od 1.01 to co ze starymi decyzjami musisz je uchylić tez od 1.01, bo ustawa mimo, że wchodzi w życie od stycznia, to w przejściówce wygasa na starych zasadach z końcem marca :(
~eskulap

Napisano: 30 gru 2011, 12:04

Nie z końcem marca. Jest wyraźny zapis \"nie dłużej\" niż przez okres trzech miesięcy. A biorąc poprawkę na fakt, że rodzina składa wniosek w styczniu to uważam, że mam obowiązek wygasić starą decyzję i przyznać nową kwotę od 1 stycznia 2012r.
~mada

Napisano: 30 gru 2011, 13:58

macie może przygotowany wzór takich pism do rodzin, ja nie mam osobiście koncepcji żadnej my chcemy informować wszystkie rodziny, ale weź im tlumacz jak na nowych a jak na starych mądrym pismem
~gosia

Napisano: 02 sty 2012, 9:49

Ja mam pomysł na pismo ale nie zamierzam im tłumaczyć szczegółowo o co chodzi w nowych a o co w starych zasadach. Po prostu poinformuję ich że mają prawo do złożenia wniosku, a do tych dla których stare zasady będą zdecydowanie korzystniejsze prawdopodobnie zadzwonię jeżeli nie będą składać wniosku.
~grazka

Napisano: 03 sty 2012, 17:07

heh, uczciwe podejście ;-)
~PCPR

Napisano: 03 sty 2012, 17:08

z tym dzwonieniem po rodzinach ;-)
~PCPR

Napisano: 04 sty 2012, 22:39

Hej. Jeżeli znalazłaś zapis w nowej ustawie, że pomoc przyznaje się od miesiąca złożenia wniosku to podrzuć mi go jeśli możesz proszę, bo jakoś nie widzę. Ja patrząc na art. 87 i art. 88 ust.1 mam wrażenie, że jest nieco inaczej \"niestety\"
~Aga

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x