rodziny na dotychczasowych zasadach - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 03 sty 2012, 11:33

Jak rodzina złoży wniosek o udzielanie świadczeń na dotychczasowych zasadach to jej nie będą przysługiwały świadczenia m.in. na wypoczynek dziecka, na utrzymanie lokalu itp. określone w nowej ustawie?
Dobrze myślę?
~ada

Napisano: 03 sty 2012, 11:38

Taka rodzina może pozostać na starych warunkach tylko przez trzy miesiące. Później obowiązują nowe przepisy.
~marta

Napisano: 03 sty 2012, 11:43

To znaczy, że od 1 kwietnia wszystkie rodziny będą już na nowych zasadach?
~Praco

Napisano: 03 sty 2012, 12:19

Nowelizacja ustawy nie mówi o tym, że rodziny mają pozostać na dotychczasowych zasadach tylko przez okres 3 m-cy. Po to jest nowelizacja, żeby rodziny nie były stratne (te, które miałyby dostać mniej kasy). Gdyby chodziło o okres 3 m-cy to nie byłaby potrzebna nowelizacja ustawy, bo sama ustawa daje nam możliwość 3 miesięcznego okresu przejściowego na zmianę decyzji.
~Iza

Napisano: 03 sty 2012, 12:51

Ja też myślę, że to nie chodzi o 3 miesiące, tylko rodziny mają prawo wyboru na jakich warunkach im dalej udzielać pomocy, tym bardziej, że nowelizacja wprowadza art. 226 ust. 9.
~ada

Napisano: 03 sty 2012, 14:48

aha i jeszcze jedna wątpliwość związana z art 226 ust. 5 \"sprawy podlegają rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych \" czy to oznacza, że do tych rodzin stosujemy również wywiady?
~ada

Napisano: 03 sty 2012, 15:26

Hmmm, nie wiem :)
~Iza

Napisano: 03 sty 2012, 15:48

nie wywiady znikają
~misia

Napisano: 03 sty 2012, 20:48

niestety u mnie te dwa słowa o których mówi ada zinterpretowano, że u osób które pozostaną na starej ustawie będzie trzeba przeprowadzać wywiady śtodowiskowe
~Jagoda

Napisano: 03 sty 2012, 23:21

A co odpowiecie na taką wątpliwość.
Informuję rodzinę, że na starych zasadach ma 911,70 zł. a po nowemu miałaby 860,- złotych. W tym momencie opłaca się pozostać na starych zasadach.
A co z waloryzacją kwot świadczeń? Czy kwota do naliczania (1647,-) będzie waloryzowana? Jeśli tak w jaki sposób? Ciekawe jak będzie wyglądała w praktyce waloryzacja kwot z nowej ustawy. A co jeśli okaże się, że za jakiś czas kwota 911,70 będzie niższa niż zwaloryzowana kwota z nowej ustawy. Jeśli osoba złoży wniosek o naliczanie świadczeń po staremu to zostaje tak do końca pobytu dziecka w tej rodzinie. Ustawa nie przewiduje możliwości zmiany zdania.
Co o tym sądzicie?
Co będziecie radzić takim rodzinom?
~mada

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x