wysokość świadczeń dla rodzin zastępczych - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 30 gru 2011, 15:40

Proszę o rozwianie moich wątpliwości odnośnie wysokości świadczeń dla rodzin po staremu i po nowemu.
Mam taką sytuację rodzina niespokrewniona wychowuje dziecko niepełnosprawne w wieku 5 lat. Dziecko posiada dochód w postaci zasiłku pielęgnacyjnego. Do tej pory otrzymywała pomoc w łącznej wysokości 1405,80 zł tj. 80% \"podstawy\" 1647 zł. pomniejszone o 50% dochodu dziecka (76,50 zł.) i zwiększone z tytułu rodziny niespokrewnionej z dzieckiem o 164,70 zł.
Od 1 stycznia 2012 r. rodzina będzie niezawodową, więc będzie jej przysługiwać 1000 zł. + dodatek 200 zł. Zasiłek nie jest dochodem dziecka więc nie pomniejszam. Na starych zasadach miałaby korzystniej. Moja wątpliwość dotyczy tego czy jak mi rodzina złoży wniosek, że chce być na dotychczasowych zasadach to mogę jej przyznać to zwiększenie z tytułu rodziny niespokrewnionej czy tylko pomoc 80% pomniejszone o 50% dochodu dziecka?

Aha i jeszcze druga wątpliwość wg nowej ustawy świadczenie dla rodziny zastępczej pomniejsza się o 50% dochodu dziecka ale brutto czy netto? i z jakich przepisów to wynika, bo nie mogę znaleźć odnośnika w tej ustawie.
~lady

Napisano: 30 gru 2011, 16:09

netto.
~social

Napisano: 30 gru 2011, 16:31

ale jest to gdzieś napisane? a co z pomocą opisaną, nikt mi nie pomoże?
~lady

Napisano: 30 gru 2011, 17:11

Moim zdaniem dodatek też należy jej przyznać bo przecież to wszystko są stare zasady. Ale to jest moja osobista opinia:(
~grazka

Napisano: 30 gru 2011, 19:01

nowe decyzje u nas będą pisane w marcu czy rodziny zastępcze niezawodowe będą miały wyrównanie od 1 stycznia?
~##!!

Napisano: 02 sty 2012, 10:03

ja właśnie też szukam interpretacji jak to powinno być zrobione poprawnie. Prawnik mi tak to zinterpretował, że skoro ustawa nowa obowiązuje od 1 stycznia to ci co chcą po nowemu (bo będzie to korzystniejsze) to trzeba im wyrównać od 1 stycznia. Z kolei rodziny mają czas do końca stycznia składać wnioski, więc chyba trzeba poczekać właśnie do końca stycznia i dopiero wydawać decyzje w lutym.
Z kolei w nowelizacji ustawy jest mowa o składaniu wniosków na dotychczasowych zasadach a nie wiem czy od tych co po nowemu też mam zbierać wnioski?
~lady

Napisano: 02 sty 2012, 11:36

Ja uważam że ta interpretacja twojego prawnika jest słuszna i zamierzam robić podobnie, od osób którym będę przyznawać pomoc po nowemu nie zamierzać brać wniosków.
~grazka

Napisano: 02 sty 2012, 14:01

moim zdaniem trzeba składac nowe wnioski art. 88 ust 1,3
~ina

Napisano: 03 sty 2012, 9:05

Ja też przewertowałam jeszcze raz ustawę i doszłam do wniosku, że od każdej rodziny będę zbierać wnioski tylko rodzina musi mi się w tym wniosku określić czy na starych czy na nowych zasadach. Bo nowa ustawa też mówi o udzielaniu świadczeń na wniosek rodziny - te art. które przywołała ~ina. Dzięki wszystkim za interpretacje.
~lady

Napisano: 03 sty 2012, 11:11

Mam pytanie w związku z wypłatą świadczenia rodzinie zastępczej \"po nowemu\". Zgodnie z Ustawą o pieczy... dochodem dziecka są: alimenty, renta rodzinna i uposażenia rodzinne. Ale jeżeli dziecko otrzymuje rentę rodzinną z dodatkiem dla sierot zupełnych (na jednej decyzji przyznany z rentą), to czy ten dodatek także jest dochodem dziecka? Wydaje mi się, że nie jest, ale może macie inne zdanie bądź znacie interpretacje.
~Praco

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x