Proszę o rozwianie moich wątpliwości odnośnie wysokości świadczeń dla rodzin po staremu i po nowemu.
Mam taką sytuację rodzina niespokrewniona wychowuje dziecko niepełnosprawne w wieku 5 lat. Dziecko posiada dochód w postaci zasiłku pielęgnacyjnego. Do tej pory otrzymywała pomoc w łącznej wysokości 1405,80 zł tj. 80% \"podstawy\" 1647 zł. pomniejszone o 50% dochodu dziecka (76,50 zł.) i zwiększone z tytułu rodziny niespokrewnionej z dzieckiem o 164,70 zł.
Od 1 stycznia 2012 r. rodzina będzie niezawodową, więc będzie jej przysługiwać 1000 zł. + dodatek 200 zł. Zasiłek nie jest dochodem dziecka więc nie pomniejszam. Na starych zasadach miałaby korzystniej. Moja wątpliwość dotyczy tego czy jak mi rodzina złoży wniosek, że chce być na dotychczasowych zasadach to mogę jej przyznać to zwiększenie z tytułu rodziny niespokrewnionej czy tylko pomoc 80% pomniejszone o 50% dochodu dziecka?
Aha i jeszcze druga wątpliwość wg nowej ustawy świadczenie dla rodziny zastępczej pomniejsza się o 50% dochodu dziecka ale brutto czy netto? i z jakich przepisów to wynika, bo nie mogę znaleźć odnośnika w tej ustawie.