Trzeba brać przykład - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 29 mar 2017, 15:21

Prezydent USA Donald Trump podpisał we wtorek dekret o tzw. "niezależności energetycznej". Akt wycofuje regulacje Planu Czystej Energii wprowadzonego przez poprzedniego prezydenta Baracka Obamę, który ograniczał emisję gazów cieplarnianych w elektrowniach węglowych.

Oprócz zniesienia ograniczeń dotyczących emisji gazów cieplarnianych w elektrowniach, dekret podpisany przez Trumpa likwiduje wprowadzone ponad rok temu moratorium na nowe dzierżawy ziem federalnych pod wydobycie węgla.

Prezydent Obama dążył do ograniczenia spalania dwutlenku węgla, argumentując, że powoduje to globalne ocieplenie. Sprzeciwiały się mu stany rządzone przez Republikanów, które czerpały zyski z palenia ropy, węgla i gazu.

W styczniu 2016 roku administracja Obamy wstrzymała na 3 lata wydawanie nowych pozwoleń na dzierżawę kopalni węgla, argumentując, że program dzierżawy musi zostać zmodernizowany, aby zapewnić sprawiedliwy zwrot inwestycji podatników oraz przeciwdziałać zmianom klimatycznym.

Władze federalne dzierżawiły bogatą w złoża węgla ziemię firmom wydobywczym w zamian za płacenie określonego procentu od wartości wydobytego węgla w skali roku. Federalny program dzierżawy kopalni węgla stanowił w 2015 roku 42 proc. całej produkcji węgla w USA.

Trump podkreślił we wtorek, że należy pozbyć się regulacji ograniczających swobodę ekonomiczną stanów i pozwolić stanom decydować co jest dla nich najlepsze, a górnikom dać możliwość powrotu do pracy.

Dodał, iż produkcja energii będzie się rozwijać i zwiększać, tworząc miejsca pracy także przy budowie infrastruktury i produkcji dóbr w myśl zasady, że zamiast importować produkty z zewnątrz, należy je wyprodukować w USA.

Prezydent powiedział także, że inicjatywa "niezależności energetycznej" jest częścią wielostopniowego planu mającego na celu stworzenie miejsc pracy dla Amerykanów oraz odbudowanie bogactwa USA.

Jak zaznaczył Trump, produkowana energia będzie tzw. czystą energią i federalna Agencja Ochrony Środowiska (EPA) dołoży wszelkich starań, aby dbać o środowisko.

Dekret znosi m.in. pojęcie "społecznego kosztu" gazów cieplarnianych. Zapowiada też rewizję działań mających na celu zmniejszenie emisji metanu przy produkcji ropy naftowej i gazu ziemnego.

Rozporządzenie zostało podpisane w obecności górników w siedzibie EPA.
Zgredek
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 16:30
Zajmuję się: FA

Napisano: 29 mar 2017, 15:40

żeby brać przykład trzeba:
1. mieć jaja
2. mieć jaja
3. być suwerennym
4. mieć siłę
5. w przypadku braku pkt 4 potrafić zawierać sojusze.

Jarosław K. i jego poplecznicy nie mają żadnych z przypisywanych zdolności
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2017, 18:00

Przepraszam...ale oplułam ze śmiechu monitor :lol: Nie zdarza mi się, ale tu jak przeczytałam... :lol:
[Anioł*]

Napisano: 29 mar 2017, 19:29

Jarosław Kaczyński ma wszystko co jest potrzebne a takie stawianie sprawy jest twoją porażką, bo jest wyłącznie demonstracją bezradności.

Pani Anioł pojawiła się i jedyne co miała "do powiedzenia" to oplucie monitora. Jednak w jej przypadku nie jest to rozwiązanie pozbawione zalet. Zawsze lepiej gdy opluje monitor niż miałaby wygłaszać te swoje mądrości z Wikipedii lub podręczników dla dorastającej młodzieży.
Zgredek
Stażysta

Napisano: 29 mar 2017, 20:08

Zgredek pisze:Jarosław Kaczyński ma wszystko co jest potrzebne a takie stawianie sprawy jest twoją porażką, bo jest wyłącznie demonstracją bezradności.
Jaja sobie robisz? :lol: Nasz kraj nie może się równać z potęgami z kilku przyczyn:
- brak zasobów naturalnych (i to jest główny argument),
- mierny przemysł,
- zniszczenie kraju po wojnach oraz zacofanie po ZSRR,
- drakońskie oraz chore wymysły UE.

Jest oczywiście wiele więcej powodów dlaczego my będziemy "polaczkami" na świecie a nie "Polakami". Prosty przykład- od ilu lat nasz kraj mocno współpracuje z USA militarnie i nie tylko ale wiz dalej nam nie znieśli? Co Obama obiecywał?

A demonstracją bezradności jesteś ty sam- wylewając żale za katastrofę samolotu w Smoleńsku. Twój wielki władca od prawie 2 lat nic nie może zdziałać.

Dziękuję, jesteś zaorany.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 29 mar 2017, 20:26

Aż takie emocje? Nie podejrzewałem cię o to. Dzięki za info, że jesteś rolnikiem. Ja wiem, że wiosna i pora zacząć prace polowe. A poza tym, wybacz ale na niemądre zaczepki nie odpowiadam.

"Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -

Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".

"Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;

Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Ja wprawdzie urodziłem się w niewoli (w PRL-u pod sowiecką okupacją) lecz dzięki rodzicom mój umysł i duch zawsze był wolny, dlatego nigdy nie miałem natury niewolnika i nie będę sam sprowadzał się do roli niewolnika. Niestety są ludzie, którzy nawet "gdy im otworzy się klatkę" nigdy jej nie opuszczą. Stali się bowiem niewolnikami w umyśle i duchu. Zawsze znajdą wymówkę, by obronić się przed wolnością.
Zgredek
Stażysta

Napisano: 29 mar 2017, 20:28

Ha i tyle twojej wiedzy o świecie. Nie potrafisz konstruktywnie odpowiedzieć na pytania. Nie potrafisz się bronić.

Dodatkowo- jeszcze raz choć w minimalnym stopniu złamiesz regulamin to na 2 tygodnie urlop dostaniesz. Forum OPS to kącik wygłaszania swoich poglądów politycznych? Nie, więc albo zmienisz swój tok postępowania na forum albo możesz szukać swojego miejsca gdzie indziej.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 29 mar 2017, 20:30

Nie młody człowieku, dostałeś odpowiedź ale to ty niczego nie rozumiesz.
Zgredek
Stażysta

Napisano: 29 mar 2017, 20:32

Ja mam wiedzę i podstawy do głoszenia swoich teorii, ty nie masz żadnych.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 30 mar 2017, 10:22

"A demonstracją bezradności jesteś ty sam- wylewając żale za katastrofę samolotu w Smoleńsku. Twój wielki władca od prawie 2 lat nic nie może zdziałać"
Dziękuję, jesteś zaorany.
pisze administrator

Wiesz woodoo jesteś bardzo niemiły i arogancki. Straszysz banem co w kontekście aktualnej sytuacji forum jest po prostu śmieszne. Nie ma tutaj żadnych dyskusji. Mówisz o przestrzeganiu norm, zasad, regulaminie, przy czym sam nie jesteś w tym konsekwentny. Przerost formy nad treścią woodoo. Piszesz,że HP nie jest miejscem do podejmowania indywidualnych refleksji społeczno - politycznych,a do czego służy HP? Zgredek, jedyny inicjator tematyczny (z tego co widać), podejmuje się akcji reanimacyjnej tego działu w jakiś sposób, czyli pomaga Ci a nie szkodzi. Więc podziękuj mu i przestań zadzierać nosa.Jego wypowiedzi są akcentowane emocjonalnie ale ma do tego prawo, jego opinie są merytoryczne, argumentuje swoje stanowisko, są spójne. I ostatnia sprawa. Gość pisze, że urodził się w PRL,...więc ma bagaż doświadczeń, który w jakiś sposób ukształtował jego sposób myślenia. Z zasady nie ufa Rosjanom, jak większość Polaków,którzy doświadczyli tego okresu czasu, tak mi się zdaje.
[Anioł*]

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x