Tymczasem w MPiPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 8    [ Posty: 80 ]

Napisano: 21 maja 2015, 12:06

Niepełnosprawni są obciążeniem dla społeczeństwa. Dla gejów i lesbijek trzeba reaktywować obóz w Oświęcimiu. Takie poglądy miał wygłaszać urzędnik Ministerstwa Pracy.
Urzędnika nazwaliśmy Janem Kowalskim. To celowy zabieg. Jego imię i nazwisko nikomu nic nie powie, znamy je, ale nie chcemy go ujawniać. Jednak trzeba podkreślić, że ma wpływ na interpretację wielu przepisów stosowanych przez resort.
O swoich doświadczeniach z nim opowiedziało nam kilku pracowników resortu pracy. Zapewniają, że swoje zeznania są gotowi powtórzyć w sądzie.
Te są zaś spójne. Powtarzają podobne historie.

Pracownik 1.
- Byłem świadkiem, jak pan Kowalski twierdził, że kobiety powinny się zajmować domem i dziećmi, a nie pracą zarobkową. Twierdził, że osoby niepełnosprawne są obciążeniem dla społeczeństwa. Wyrażał też pogardę dla osób starszych. Dla niego to osoby 50 plus, które według niego powinny być zwalniane z pracy, by mogli pracować ludzie młodsi.

Pracownik 2.
- Dyskutowaliśmy o przyznawaniu pewnych świadczeń społecznych. Nie zgadzałam się z jego poglądem, że świadczenia takie należy ograniczać. Kowalski w pewnym momencie dosyć gwałtownie wykrzyczał, że "ty to byś świadczenia chciała rozdawać wszystkim kalekom". Na spotkaniach merytorycznych dotyczących spraw związanych z pomocą społeczną mówił, że osoby starsze zabierają miejsca pracy osobom młodym, szczególnie tym wychowującym dzieci. Mówił że kobiety są mniej inteligentne od mężczyzn i dlatego zarabiają mniej.

Pracownik 3. (już nie pracuje w resorcie pracy)
- Kiedyś byłam świadkiem rozmowy, w której Kowalski stwierdził, że należy reaktywować obóz w Oświęcimiu i tam zrobić porządek z gejami i lesbijkami. Osoby zebrane w pokoju zaprotestowały. Padł argument, że przecież nie ma pewności, jakiej orientacji może być jego dziecko. Kowalski zaszokował wszystkich odpowiedzią, że "wypierdoliłby je z domu, i nie byłoby jego dzieckiem, bo on nienawidzi pedałów.
Czy wypowiedzi padały w trakcie prywatnych rozmów, po pracy np. w knajpie? - pytamy pracownika nr 3. - Nie, to było na terenie Ministerstwa Pracy. Ludzie byli w szoku, jak taki człowiek może się zajmować polityką społeczną.
- Reagowaliście?
- Wiele osób spuszczało głowy, nie wchodziło w dyskusję. Ja zwracałam mu uwagę.
Mimo to jedna z pracownic wytoczyła przeciwko Ministerstwu Pracy sprawę o naruszenie dóbr osobistych. Oskarżała głównie Kowalskiego. Udało nam się dotrzeć do protokołów.

Świadek: "Pamiętam zdarzenie, kiedy Kowalski mówił, że kobiety powinny siedzieć w domu i są głupsze od mężczyzn. Było to w pokoju naszego wydziału, to było wygłoszone jako teza ogólna. Nieraz coś takiego słyszałem. (...) Kowalski Powiedział też, że należy wyeliminować osoby niepełnosprawne".

Sprawa wciąż toczy się przed sądem. Nie wiadomo, kiedy będzie wyrok.
https://wyborcza.biz/biznes/1,100896,179 ... racy_.html
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 12:21

też to czytałam ... niestety :roll:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 12:30

Ilekroć pojawiał się w telewizji dla mnie był jakiś dziwny, sprawiał dziwne wrażenie ....ale to tylko moje subiektywne odczucie
iwonajaa

Napisano: 21 maja 2015, 12:43

ja równiez już to czytałam i jestem strasznie zniesmaczona :(
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 21 maja 2015, 12:48

iwonajaa pisze:Ilekroć pojawiał się w telewizji dla mnie był jakiś dziwny
Ale o kogo konkretnie chodzi? Przecież nic nie wiadomo.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 12:51

Kronos, Twój avatar jest najlepszym podsumowaniem tego tematu. Zresztą, im dalej w ŚR, tym więcej robię takich samych min jak Twój kocur.
To się w głowie nie mieści. Smutne, że tacy ludzie jak "pan Kowalski" są tak bardzo wpływowi :(
kawa i ciasto

Napisano: 21 maja 2015, 13:15

Zanim ktoś wyda wyrok na człowieka na podstawie niusa medialnego, w kórym nawet autor nie podaje danych oskarżanej osoby, może warto poczekać na dowody a nie jedna osoba donosi na drugą i to już ma być dowód winy.
Spokojnie, media niejednego człowieka już zniszczyły albo usiłowały zniszczyć przez nierzetelne doniesienia - choćby niedawny przykład aktora Marka Bukowskiego, którego ukrzyżowano w mediach bezpodstawnie jak się potem okazało. Mnożyć przykładów można wiele.
MagdaSK

Napisano: 21 maja 2015, 13:19

wolność słowa mamy, mówić można wszystko. A że to głupie to świadczy o tym człowieku i tyle.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 14:38

Korwin-Mikke od dawna takie rzeczy publicznie głosi i jeszcze mu wyborców przybywa.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 15:12

ludek pisze:Korwin-Mikke od dawna takie rzeczy publicznie głosi i jeszcze mu wyborców przybywa.
Rurkowiec?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 1 z 8    [ Posty: 80 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x